IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците ще покажат мнението си за "ултиматума" от икономии, смята Варуфакис

Според финансовия министър "сериозните провали" на еврозоната са довели до искания за нови мерки за икономии

15:42 | 05.07.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърците трябва да покажат своето мнение за “ултиматума” от икономии, поставен им от другите страни в еврозоната, заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис днес, след като гласува на референдума, предава AFP.

По думите му “сериозните провали” на еврозоната са довели до исканията за нови мерки за икономиите - въпрос, по който гърците трябва да се произнесат в рамките на провеждащия се днес в страната референдум.

Според Варуфакис вотът дава надежда на Европа, че общата валута и демокрацията могат едновременно да съществуват.

Пред германския вестник Bild министърът обяви отново, че ще подаде оставката си, ако гърците гласуват “за” условията на кредиторите на днешния референдум, пише Ройтерс. Запита дали наистина е готов на такава стъпка, ако гърците кажат “да”, Варуфакис отговори” “Безусловно”. Въпреки това той добави, че според него мнозинството няма да гласува с “да”.

По-рано днес премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че решимостта на един народ не може да бъде пренебрегната. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
юрист
преди 8 години
"...Гърците ще покажат мнението си за "ултиматума" от икономии, смята Варуфакис..." 1. Икономиите касаят държави, които НЕ СА в дефолт2.Гласуване с "НЕ" показва желанието на гърците да денонсират договора за еврозоната. НЯМА вариант една държава да е подписала договора за еврозоната- че ЕДИНСТВЕНА парична единица в нея е еврото, а после поради причина дефолт, ГРУБО да го наруши и да си въведе паралелна валута. По същата логика и Германия може да поиска да си върне дойче марката, Франция- франка, Австрия- шилинга и т.н.3. Излизате от еврозоната , но НЕ ИСКАМ да се тръсвате на главите на държавите в ЕС, които не са в еврозоната! Няма ние да плащаме за вашия фалит - http://money.bg/news/id_1517185192 Ей така са си живеели гръцките ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ - ТУК са отишли паричките от еврозоната, а българите НЕ СМЕ ПОЛЗВАЛИ евро от техния държавен бюджет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
До сега единственото нещо което постигна Сириза е че си вкара държавата във фалит, а банките в банкова ваканция. Не мисля че точно това обещаваха на избирателите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=ur5fGSBsfq8:)))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
tonino
преди 8 години
По-скоро комарджии.......:) Решиха да играят Ва-банк и.......спечелиха !Ония от Европа дори и не разбраха какво става......:))))))А какви преговори ги чакат от утре им е бедна фантазията....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 12
ivan.kostov.39
преди 8 години
Достойни политици! Държат на предизборните си обещания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още