IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три социологичесни проучвания: „Не“ печели

Очаква се делът на гласувалите с "не" да достигне 54%

19:25 | 05.07.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Три социологичесни проучвания: „Не“ печели

Според повечето агенции за общественото мнение повечето гърци са гласували с „не“ на свикания от властите референдум.

Агенция Bloomberg цитира резултатите от проучване на института за общественото мнение MRB, според който 49 до 54 на сто от гласуващите са гласували с „Не“ - тоест срещу пакета  реформи на европейските партньори. За „Да“ са гласували 46 до 51 на сто.

И втора агенция – Marc, счита, че лагера на „Не“ води. Според нея 49,5 до 54,5 на сто са гласували с „не“, докато 45,5 до 50,5 на сто – с „Да“. 

Принадлежащото към британското списание Economist анализаторско бюро Economist Intelligence Unit очаква, че повечето гърци днес са гласували с „Не“.  

 По предварителни данни на националната телевизия ERT на провелия се днес референдума 49% са гласували с „не“, а 46% с „да“. 

Първите официални резултати ще бъдат оповестени около 21 часа българско време. Очаква се броят на гласувалите с "не" да достигне 54%. 

Репортерът на Der Spiegel Хаснаин Казим разказва от пресцентъра в Атина как гръцки журналист е залепен за телевизорите и казва: "Тези избори са най-глупавите, които, ние гърците, сме имали. За съжаление те са и най-важните .. ". 

"Ще направим всичко възможно, за да постигнем споразумение скоро, обяви гръцкият правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.  По думите на  парламентарния говорител на СИРИЗА резултатите от проучванията в Гърция позволяват на правителството да продължи напред и да постигне споразумение с кредиторите.

В пресцентъра в Zappeio Mansion има около 700 журналисти и 100 фоторепортери. Това впрочем е символично място - през 1979 г. тук тогавашният премиер Константинос Караманлис подписва споразумение за асоцииране, според което през 1981 г. Гърция трябва да стане част от Европейската икономическа общност, предшественика на ЕС. Дали сега няма да последва изход от еврозоната, а впоследствие и от ЕС?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 9
юрист
преди 8 години
Има не само "известна логика", но и много голяма логика. Има, разбира се , и негативи, но според мен/ лично мнение/ те са много по-малки количествено и качествено от позитивите за България, с изключение на 1 ситуация- ако в гърция започне гражданска война, когато гърците разберат, че са жестоко излъгани от ципрас и е невъзможно да останат в еврозоната и да имат освен еврото, и паралелна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 3
Achtung
преди 8 години
Да напомням ли как един "Лемон" фалира и на следващата година БВП ни падна с 5% без да имаме каквото и да е отношение по проблема? Това за което говори юриста и SS23 може да се усети някъде след 2020, до тогава още бая горчиви хапчета ще изпием.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
не мога да отрека, че има известна логика в това, което казваш, но има и много неизвестни. ЕС няма да ни даде пари без лихва, а това вече не е добре, защото ще доведе до увеличавене на дълга.Никак не са еднозначни нещата - от тук насетне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 17
Achtung
преди 8 години
Така ще спечелим от излизането на Гърция от ЕС и еврозоната, че може зимата и ние да глътнем вода, само гледай ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Германия няма кореспондент в Гърция.....:))))))17:36We don't just have correspondents in Greece - we're also looking at the response in Germany.Our business reporter Theo Leggett is in Frankfurt, the home of the European Central Bank.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
pecan
преди 8 години
Не знам какво ще стане , но мястото им не е в ЕЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Какво печели , ако може по конкретно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 11
юрист
преди 8 години
ЧЕСТИТО на гърците:) Излизат от еврозоната + ЕСи НАЙ- НАКРАЯ БЪЛГАРИЯ ИМА ИСТОРИЧЕСКИЯ ШАНС да излезе на преден план и в полезрението на ЕС! Гърция губи- България в стратегически план ПЕЧЕЛИ- това са реалностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още