IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката централна банка ще внесе молба ЕЦБ да повиши тавана на ELA*

Според BBC финансовият министър Янис Варуфакис свиква спешно заседание след края на референдума

19:41 | 05.07.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцката централна банка ще внесе молба ЕЦБ да повиши тавана на ELA*

Гръцката централна банка ще внесе молба днес Европейската централна банка да повиши тавана на спешното финансиране на гръцките банки /ELA/, заяви правителственият говорител на страната, цитиран от Ройтерс.

"Банката на Гърция ще внесе молба днес и смятаме, че има сериозни основания, за да има увеличение на ликвидността по ЕЛА... няма причина да не бъде увеличавана ликвидността", заяви Гавриил Сакеларидис пред телевизия Antena 1.

Какъвто и да е изходът от историческия референдум в Гърция, финансовият министър на страната Янис Варуфакис ще проведе кризисно заседание с представителите на гръцката централна банка, предава BBC, като се позовава на свои източници.

За срещата потвърди пред Ройтерс и представител на финансовото министерство, след като проучвания показаха преднина за лагера на противниците на предложенията на кредиторите на днешния референдум в Гърция.

Междувременно Варуфакис отрече чрез профила си в Twitter, че е заявил, че до 24 часа ще има споразумение с кредиторите. "До 24 часа БИХМЕ могли да имаме споразумение", е казал министърът.

 

Гръцките банки са затворени за една седмица, след като Атина наложи мерки за капиталов контрол. Един отрицателен вот на референдума вероятно ще окаже допълнителен натиск върху банките,които по думите на правителствени представители няма да отворят, докато не бъде постигнато споразумение с кредиторите.

 

Независимо от резултатите гръцките банки предупреждават, че са изправени пред срив, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) не одобри нови спешни помощи. Според резултатите ситуацията може да стане още по-драматична през следващите часове. 

„Ние трябва да направим оценка на перспективите за споразумение с Гърция и нейните кредитори", заяви в петък вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио във Вилнюс. Едно отхвърляне от избирателите на предишните предложения на кредиторите ще направи споразумението много по-трудно, смята той, цитиран от Bloomberg.

При отговор „не" перспективите за гръцките банки ще се влошат, заяви Констанцио. ЕЦБ подкрепя в момента гръцката банкова система със спешни заеми. Максималния обем централната банка е определила на малко под 90 млрд. евро. Въпреки това централната банка реши в неделя засега да не повишава обема на кредитирането, докато няма споразумение.

Припомняме, че Варуфакис неколкократно заяви, че ако на референдума повечето гърци одобрят мерките и програмата на кредиторите, той ще подаде оставка. "Предпочитам да си отрежа ръката, вместо да подпиша споразумение, което не включва преструктуриране на дълга", каза преди дни той пред Bloomberg.

Според материал на авторитетния британски финансов ежедневник Financial Times в случай на нужда в гръцките банки ще бъде приложен спешен план, според който могат да бъдат задържани поне 30% за всички депозити над 8000 евро. Този сценарий е изключително вероятен за поне една банка, пише изданието. 

Лука Кацели, директор на NBG - най-голямата частна банкова група в страната, и председател на банковата асоциация, заяви пред гръцката  Skai TV, че „подобно нещо съществува само в царството на фантазиите“. „Подобни сценарии не се разработват в нито една банка. Дори и не като упражнения и на хартия“, заяви още тя. 

След срещата си при президента Прокопис Павлопулос в петък Катцели е заявила с тревога, че парите в банката ще стигнат само до вторник, пише всекидневникът To Vima. В частен разговор държавният глава е изказал загриженост за състоянието на банковата система. National Bank of Greece е една от големите банки в страната, припомня медията.

*Актуализирано в 20,45 часа

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
http://***.bnews.bg/article-38626По долу бях писал че Гърция не е за ЕЗ Прочети за това как Голдман Сакс и нейния служител Марио Драги са помогнали за влизането на Гърция в съюза . За работеща Европа не е изгодно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Целта на ELA е да дава временна ликвидност, на нормално функциониращи банки, а не да спасява фалирали банки каквито са гръцките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Invcom
преди 8 години
Интересна логика, ако се помогне на Гърция ставало лошо за Европа... а ако Гърция фалира за Европа ще е добре така ли ? :) Освен това като говориш за Европа е добре да се уточняваш за коя Европа става лошо ? За северна ли или за южна, че това което за едните е лошо за другите е хубаво и обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Моабет да става
преди 8 години
Така се прави. Гледайте и се учете /за нашите политици /Да видим как сега ще им откажат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Kaoru
преди 8 години
"Гръцката централна банка ще внесе молба днес ЕЦБ да повиши тавана на ELA*" и някой от секретарите много бързо ще я изнесе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Мен ме интересува какво казва закона за ЕЦБ в смисъл кога може да спре да осигурява ликвидност Ако ЕЦБ реша просто така според сините им очи е голяма грешка ,пропуск в законодателството и удар върху демокрацията която е правила еднакви за всички а не ЕЦБ да решава на кои държави да купува ДЦК и да им осигурява ликвидност ПАРИЧНА ПОЛИТИКАЧлен 127- да насърчава нормалното функциониране на платежните системи. - http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:12012E/TXTНОРМАЛНА ЛОГИКА Е ЕЦБ да осигурява непрестанна ликвидност без изключения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
pecan
преди 8 години
Сега ще се разбере в ЕЦБ гейове ли командват или имат топки .Аз лично се надявам да се опънат на Америка и да не дадат пари иначе лошо за Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
The.Engineer
преди 8 години
"няма причина да не бъде увеличавана ликвидността" Това, че не си обслужват дълга към МВФ не е ли основателна причина. Или ще печатат валута или ще се разплащат с бобени зърна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Ако ЕЦБ има топки сега ще ги остави в една безкрайна бакова ваканция докато не падне правителството на Сириза или не въведат драхмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 1
baudolino
преди 8 години
ЕЦБ не си ли падаше по стрес тестовете? Ето един стрес тест, но за самата ЕЦБ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още