IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зигмар Габриел: Гърция изгори всички мостове

Ципрас и неговото правителство водят гръцкия народ към пътя на безнадеждността, смята германският министър

23:36 | 05.07.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зигмар Габриел: Гърция изгори всички мостове

Почти няма шансове за компромис на Запада с Атина. Това мнение изрази  германският вицеканцлер, икономически министър и фракционен лидер на социалдемократите в Бундестага Зигмар Габриел, цитиран от Der Tagesspiegel.

„Провеждането на преговори с Гърция за нова спасителна програма в създалата се ситуация е трудно за възприемане“, каза Габриел.

„(Премиерът на Гърция) Алексис Ципрас говореше пред народа си, че с едно „Не“ ще засили преговорните си позиции. В действителност правителството в Атина разруши последните мостове, чрез които Европа и Гърция можеше да достигнат до компромис. При отказ от правилата на играта на еврозоната, който се изразява с изказаното от мнозинството „не“ (на предложенията от международните кредитори), преговори за програми едва ли може да си представим“, заяви вицеканцлерът на Федерална република Германия.

„Ципрас и неговото правителство водят гръцкия народ към пътя на безнадеждността“, добави германският икономически министър. 

Междувременно  германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че "резултатът от гръцкия вот в днешния референдум трябва да бъде приет и сега Атина е тази, която трябва да зададе тон за следващите стъпки". 

„Сега трябва да приемем тези резултати. Какви са изводите, които трябва да бъдат направени, е преди всичко задача на Гърция, топката сега е в полето на Атина“, заяви от Виена Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от DPA.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 19 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Ми те вече казаха :)) Увеличение на *ELA няма да има :) Ще предложат на гърците същото, което предложиха преди седмица. Ако откажат.... Ами просто ще оставят нещата както са. :) Няма да ги изключват от никъде..просто горчивата след още 2 седмици сами ще се натискат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
А бре ***, бегай яхай Железния кон и отивай да пишеш в Медиапул! Не ни изнасяй юридически лекции с копи/пейст, щото се излагаш! И само за протокола - Председател на Европейския съвет бая отдавна не е Ромпой, а Доналд Туск. Ама при копи/пейст стават и грешки от недоглеждане... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 41 rate down comment 2
Haho333
преди 8 години
БЕЗ ГЪРЦИЯ ЕВРОЗОНАТА ЗАГИВА! ха ха ха хаЩо да загива, Гърция е двигателя ли ... няма кой да работи там е мозъка на Еврозоната ли?Гърция беше 2% от Еврозоната сега е 1.5% и е една бездънна яма.Без Гърция Еврозоната ще е много по добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
юрист
преди 8 години
Цитираните материали в коментар 6 са от този източник: http://***.consilium.europa.eu/bg/european-council/И така- Меркел ВЕЧЕ Е СЪГЛАСНА да се съберат ВСИЧКИ членове на ЕС- не само на еврозоната за вземане на политическо решение:) В дадената ситуация това решение може да е само излизане на гърция от еврозоната + от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 30
крас
преди 8 години
МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ ВИЗАНТИЙЦТЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ КАТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ, КОИТО ОСВЕН ДА *** ЧУЖДИ *** ДРУГО НЕ УМЕЯТ?СПОРАЗУМЕНИЕ ЩЕ ИМА И ТО ЩЕ Е В НАЙ БЛИЗКО БЪДЕЩЕ. БЕЗ ГЪРЦИЯ ЕВРОЗОНАТА ЗАГИВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
юрист
преди 8 години
Моментална реакция от Меркел- FAZ: Меркел и Оланд се застъпиха за провеждането на извънредна среща на върха на ЕС на 7 юли 5 Юли 2015 | 23:39 | Агенция "Фокус"...Ситуацията около Гърция ще бъде разгледана на извънредно заседание на Еврогрупата, но ако то не бъде достатъчно, за да бъде прието решение, ще бъде необходимо да се свика и извънредно заседание на Европейския съвет, обяснява източникът на вестника. Европейски съветС какво се занимава Европейският съвет?Председателят Херман ван Ромпьой обяснява дейността на Европейския съветЕвропейският съвет определя цялостната политическа насока и приоритетите на ЕС. Той не е сред законодателните институции на ЕС, така че не договаря и не приема закони на ЕС. Вместо това задава политическия дневен ред на ЕС, като по време на заседанията на Европейския съвет обикновено приема заключения, в които се определят чувствителни въпроси и действия, които да бъдат предприети. Как функционира Европейският съвет?ЧленовеЧленовете на Европейския съвет са държавните и правителствените ръководители на 28-те държави членки на ЕС, председателят на Европейския съвет и председателят на Европейската комисия.Когато се обсъждат въпроси на външната политика, в заседанията на Европейския съвет взема участие и върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 8 години
Уот? :)Кой беше този Габриел? Щайнмайер е малко по-близо до истината, ама той получава друга поща... хаха!Чакай да чуеш утре кака ти какво ще каже след рандевуто с Френчи Холандеца... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 6
Haho333
преди 8 години
Еми ще ги оставят още поне 2 седмици в ситуацията от миналата седмица.После ще просрочат и плащане на ЕЦБ.Тогава вече и ЕЦБ ще задейства процедура по фалит и ще може правно да започнат да ги изолират за излизане от Еврозоната.През това време обаче народа много ще е огладнял ... и най-вероятно ще е свалил Сириза от власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 4
Haho333
преди 8 години
Няма лошо ... не искат в Еврозоната да им замразяват членството и да ги изчакат или да им дойде акъла или да почнат да печатат драхми.Друг изход нямат ... лозунгите не се ядат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 6
MZ/X
преди 8 години
Ситуацията е абсолютно патова и безнадеждна, защото нито една от страните не може да излезе от преговорите без сериозна загуба на престиж. Единственият работещ вариант е да оставят Ципрас да се пържи още няколко седмици без споразумение и народът да го свали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още