IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания не желае да участва в спасителната програма за Гърция

Може и да избегнахме Grexit, но да причинихме Brexit, е заявил един от присъстващите на срещата на върха на еврозоната в неделя

09:13 | 14.07.15 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джордж Озбърн ще се опълчи на&nbsp;призивите Великобритания да вземе участие в най-новия гръцки спасителен план. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джордж Озбърн ще се опълчи на призивите Великобритания да вземе участие в най-новия гръцки спасителен план. Снимка: Ройтерс

Британският финансов министър Джордж Озбърн ще се опълчи на призивите Великобритания да вземе участие в най-новия гръцки спасителен план, на фона на гнева на Даунинг стрийт, че идеята е била спусната от Европейската комисия с подкрепата на Франция, пише в свой анализ Financial Times.

Във вторник министърът ще заяви на колегите си от еврозоната, че идеята Великобритания да участва в спасителния пакет за Гърция е неприемлива и ще бъде в нарушение на споразумение между лидерите на ЕС през 2010 година. Очаква се той да заяви, в Брюксел, че т. нар. European Financial Stabilisation Mechanism (EFSM), фонд, в който са включени всички 28 членки на ЕС, не може да бъде използван за предоставяне на кредити за Гърция. 

Делът на Великобритания в EFSM се оценява на около 1 млрд. евро.  За позицията си Озбърн вече е уведомил някои свои колеги, сред които и германския финансов министър Волфганг Шойбле, по телефона още в понеделник, пише FT.

"Нашите колеги от еврозоната получиха ясно послание от нас, че би било неприемливо отново да има британска помощ в тази област", съобщават от Министерството на финансите в Лондон. „Просто идеята да се използват парите на британските данъкоплатци за последно споразумение с Гърция е неразумна", поясняват от там.

Идеята за участие и на Великобритания в гръцкия спасителен план възникна по време на настървените преговори между лидерите на еврозоната в ранните часове на понеделник сутринта.

Няколко участници в срещата обаче са изказали загриженост за използването на спешни пари от името на всички 28 страни членки, без да се консултира това с Лондон, където възраженията на Дейвид Камерън към използването на фонда са добре известни.

„Може и да избегнахме Grexit, но да причинихме Brexit“, е заявил един от присъстващите на срещата. 

Още през 2010 г. британският премиер Дейвид Камерън получи уверението, че тогавашният Европейски финансов стабилизационен механизъм (EFSM) на всички страни от ЕС няма да предоставя повече помощни програми за страните от еврозоната. Очаква се това да правят 19-те членки на еврозоната.  

Източници на вестника твърдят, че Мартин Селмайер, началникът на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, е призовавал за използването на EFSM като средство за отключване на спешното мостово финансиране.

Франция е имала особено желание за ползването на EFSM, чиито финансови средства може да се активират чрез гласуване с квалифицирано мнозинство по препоръка на Комисията.

Гърция трябва да заплати на Европейската централна банка 3,5 млрд. евро в понеделник следващата седмица, но тъй като Международният валутен фонд е с предимство пред всички други кредитори, Атина трябва да се издължи на МВФ, преди да изплати средствата на ЕЦБ, което означава, Гърция следва да плати 7 млрд. евро в понеделник. Други 5 млрд. евро са нужни през август, за да се посрещнат подобни траншове.

Около половината от тези 7 млрд. евро може да дойдат от печалбата от гръцките облигации, държани от ЕЦБ - печалба, която бе обещана на Атина като част от второто спасително споразумение през 2012 г. Но еврозоната се затруднява да намери бързо останалата част от сумата, а на EFSM се гледа като на бърз източник на пари. 

Всичко по темата за Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/Ционизъм,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099 В Конституцията на САЩ пише http://chitanka.info/text/12592-konstitutsija-na-syedinenite-amerikanski8. Конгресът има правото: 5. Да сече монети, да регулира тяхната стойност, както и стойността на чуждестранните монети.''Кои са тези тайнствени собственици на ФЕД ? Оказва се, че това са няколко юдо-хазарски фамилии начело с Ротшилдови, всичките изселници от Русия, Литва и Полша:Ротшилд, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Мойзес, Леман'' - http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764Затова убиха Кенеди - http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 1
stanislavr
преди 8 години
Всъщност Great Britain е името на най-големия остров в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Но нашите *** не правят разлика, недай си боже пък да превеждат милион, билион (нашенски милиард) и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
и да мъркат и да хъркат, пак ше търкат - тва е лопожението. Ше си плащат кат попове, щото или всички или никой нали за тва е тва ЕС сами са се преебали. Не става само черешката на тортелината да кльопат ингилизите ..... :)) Малко тряя да им е вътрешно и на тях. Ако го бяха напрайли само зона за свободна търговия и всеки за себе си - oк, ама те се изживяват кат велможи, дават наставления и акъл тая държава тва оная онова щяла да прай - ееми sorry
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 19
крас
преди 8 години
ПРАВИ СА БРИТАНЦИТЕ.АКО ПРИВАТИЗАЦИОННИЯ ФОНД УПРАВЛЯВАЩ 50 МИЛИАРДА ЕВРА ГРЪЦКИ ДЪРЖАВНИ АКТИВИ БЕ ТЕХЕН , А НЕ НА ГЕРМАНЦИТЕ НЯМАШЕ ТАКА ДА РЕВАТ!!СЕГА ФРИЦОВЕТЕ ЩЕ СИ ГУШНАТ ЦЯЛА ГЪРЦИЯ ЗА НЯКАКВИ СИ 12 МИЛИАРДА ЕВРО!!ЗАЩО ЗА 12 МИЛИАРДА ЛИ?АМИ ЗАЩОТО ДРУГИТЕ НЕ ПОСТЪПВАТ РЕАЛНО В ГРЪЦКАТА ИКОНОМИКА!ТАКА Е СЕГА ОКОЛО ЖЕРТВАТА СА НАДАЛИ ВОЙ КАКВИ ЛИ НЕ ХИЩНИЦИСРЕД ТЯХ НАЙ ГОЛЕМИЯТ Е ГЕРМАНИЯ!СКОРО И ФРАНСЕТАТА ЩЕ СЕ ОБОЗНАЧАТ КАТО ЗАГРОБЕНИ ОТ ДЕЙСТВИЯТА НА АЛЧНИТЕ ФРИЦОВЕ, КОИТО НЕЖЕЛАЯТ ДА ПОДЕЛЯТ ОБЯДА С ОСТАНАЛИТЕ!ВЪЛЧА ИМ РАБОТА!МРЪСНИ ХИЩНИЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
Пресата във Великобритания през цялото време се изказваше доста критично към Германия и изразяваше съчувствие към Гърция за строгите изисквания на които е подложена. Сега обаче като трябва да се дадат едни пари се обърнаха като фурнаджийска лопата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 35 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
"яколко участници в срещата обаче са изказали загриженост за използването на спешни пари от името на всички 28 страни членки, без да се консултира това с Лондон"A, значи с Лондон не е консултирано, за това е проблем. Останалите, България, Румъния, Полша, Чехия, Хърватия, Швеция, Дания тях кой ги пита, ще дават, къде ще ходят.Нищо против да се помогне на Гърция обаче... който хапва от медеца на ЕЗ, той да плаща сега и да се оправя. Ние когато искахме в ЕЗ вие не ни искахте, сега ние не искаме да сме солидарни с ЕЗ. Нещо в ЕС си делим проблемите и успехите по равно, за нас - проблемите, за страните в ЕЗ - успехите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 18
Атанасио
преди 8 години
Мога да оправя ЕС за 800 секунди толкова ще ми отнеме да го кажа и има технологично време от няколко години Мерките са прости - 0% бюдж.дефицит ,прогресивно облагане на лихвите по държ.дълг така ,че да са до 0,1% и забрана на офшорките и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoПросто е но аз не мога да заповядам на Парламентите на държавите и на ЕС да вземат правилните мерки и затова пиша за да има силно гражданско общество което да изисква да се вземат правилните мерки Ако до 1-2год. не се вземат ще стане страшно и се радвам ,че съветника на ген.секретар на ООН проф.Джефри Сакс го знае - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 8
Mike Florida
преди 8 години
Браво на Великобритания! Единственият разумен контрапункт на самозабравилият се ЕС. "Черната дупка" Гърция продължава да поглъща пари. От 100 милиарда само за няколко години те станаха над 300, сега още 80. Ако техният дълг при 340 милиарда е неустойчив, колко устойчив е при 420 милиарда. ЕЦБ извършва скрито финансиране през облигации, а ликвидната подкрепа чрез ELA, доведе до това, че на практика ЕЦБ, разбирайте европейските данъкоплатци и всички притежаващи евро са реалните собственици на по-голямата част от гръцките активи заложени в банките, които са тотално обезценени. Сиртакито отново е платено от тъй наречената "солидарност!"Понякога когато не знаеш кога да спреш, е добре някой да ти го каже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 16
Атанасио
преди 8 години
Мога да оправя ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Англия - 1,618 трилиона държ.дълг по 2,96% лихва = 48 млрд. и само 90 млрд. бюдж.дефицит по-добре са от Италия тоест всичко е въпрос на време за да станат като Гърция Икономиката е инерционна система и се знае какво следва ,и най-интересното е ,че не може да има безкраен растеж необходим на лихварите за да прикриват измамите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още