IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле възражда идеята за дългови разписки за Гърция

Според германския финансов министър т.нар. разписки за дълг от типа IOU са възможно решение за краткосрочните финансови нужди на Атина

11:21 | 14.07.15 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският федерален министър на финансите Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският федерален министър на финансите Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле отново вкарва в дискусиите възможното ползване на разписки за дълг от типа IOU (от англ. I owe you), като възможно мостово финансиране за Гърция.

При обсъждането на финансовите министри от еврозоната във връзка с евентуалното мостово финансиране за страната Шойбле е предложил правителството в Атина да издава IOU, за да обслужва част от вътрешните си задължения, съобщава германският вестник Handelsblatt във водеща статия със заглавие "Новият план за Гърция на Шойбле"

Според материала финансовите министри обмислят редица възможности за ново мостово кредитиране. В крайна сметка споразумението за новата спасителна програма за Гърция може да отнеме до четири седмици, но страната има краткосрочни финансови нужди от 7 милиарда евро. 

Използването на подобни дългови разписки обаче е оспорван метод. Някои експерти предупреждават, че това може да бъде първата стъпка към въвеждането на паралелна валута. Освен това с подобни „записи на заповеди“ могат да се обслужват само вътрешни задължения, като например сметки или заплати. За погасяване на външния дълг те не са пригодни. Бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис в това отношение се сблъска със сериозни опасения, когато предложи на парламента в Атина да бъдат въведени IOU – нещо, което той по-късно отрече да е правил.

Финансовите министри от еврозоната са създали цял списък с различни опции за мостово кредитиране, който сега се преглежда от експертите, пише още Handelsblatt. Така например едната опция е реактивиране на спасителния фонд на ЕС EFSM, който разполага с 11,5 млрд. евро. Тъй като това е бюджет на ЕС, всички членки на ЕС трябва да дадат съгласие за изплащането. Британците вече сигнализираха, че ще се противопоставят на подобно решение.

Като втори вариант се разглежда използването на печалбите от лихвите, които са постигнали Европейската централна банка (ЕЦБ) и централните банки от еврозоната с държаните от тях гръцки държавни облигации. Тази печалба възлиза на общо 3,2 милиарда евро за 2014 и 2015 г. Сумата обаче няма да е достатъчна за покриване на краткосрочните задължения на страната.

Възможно е и някои страни, като например Франция, да отпуснат на Атина кредит на двустранна основа. Засега обаче няма конкретно споразумение за това, а и подобен кредит може да се ползва само като допълнение към други мерки, пише още Handelsblatt. До сряда Атина трябва да гласува в парламента и кабинета нови закони за конкретни реформи, като например увеличаване на ДДС и част от пенсионната реформа, припомня германското издание.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 15 rate down comment 24
misanthrope
преди 8 години
Абе кой точно е Шойбле, че да казва на Гърция или на който и да било в ЕС какво да прави? Той е финансов министър на Германия! Има право да казва какво да се прави само в Германия, както и да подкрепи или не един или друг план на ЕС, като една от членките на ЕС. Да си чул финансовия министър на Франция или Италия или Британия или Испания да нарежда кой какво да прави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 2
data
преди 8 години
п.п. Иначе Шойбле е прав - Не бива да се вярва на гърците ! Омир ви го е казал отдавна - не вярвай на дорийците дори да ти носят подаръци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 11
nocalled
преди 8 години
ще се повторя, време е за пенЦия и ол инклузив почивки на старчески курорти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
data
преди 8 години
Тя работата стана : Добри (Оланд) , Лошия (Меркел) и Злия (Шойбле)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 3
Rumen_
преди 8 години
И като го направят Гърците - какво? Кой ще им даде пари за заплати и пенсии? Данъчните им постъпления за нищо не стигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 32
крас
преди 8 години
АБЕ ЧЕРВЕЙ,Кога нещата стигнаха до мостово финансиране, че и до РАЗПИСКИ я докара!ЗАЩО СИ МИСЛИШ, ЧЕ НЕ Е ПО ДОБРЕ ГЪРЦИТЕ ДА ВИ ЕБ***Т МАЙКАТА, ОТКАЗВАЙКИ ДА ВИ ПЛАТЯТ ДЪЛГА И ВЪВЕДАТ ДРАХМАТА!АКО НАПРАВЯТ ТОВА ЩЕ СЕ ГЪРЧИШ В КОЛИЧКАТА КАТО ЧЕРВЕЙ!ДАЙ БОЖЕ ГРЪЦКИЯ ПАРЛАМЕНТ ДА СВАЛИ ОТ ВЛАСТ ТОВА ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО НА ЦИПРАС И ВАРУФАКИС!!ИНАЧЕ АТО НАС МРЪСНИТЕ КОЛОНИЗИРАЩИ ГИ ШВАБИ ЩЕ ИМ РАЗКАЖАТ ИГРАТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 30
misanthrope
преди 8 години
Щойбле почна да се изживява като царя на Европа. Сумти авторитетно, говори заповедно, раздава нареждания кой какво да прави.... така ще отиде работата на Brexit и както по времето на двете световни войни, Британия първа ще му лепне един шамар и ще му каже, че много си позволява. Не е добре, не е :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още