IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле възражда идеята за дългови разписки за Гърция

Според германския финансов министър т.нар. разписки за дълг от типа IOU са възможно решение за краткосрочните финансови нужди на Атина

11:21 | 14.07.15 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският федерален министър на финансите Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският федерален министър на финансите Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле отново вкарва в дискусиите възможното ползване на разписки за дълг от типа IOU (от англ. I owe you), като възможно мостово финансиране за Гърция.

При обсъждането на финансовите министри от еврозоната във връзка с евентуалното мостово финансиране за страната Шойбле е предложил правителството в Атина да издава IOU, за да обслужва част от вътрешните си задължения, съобщава германският вестник Handelsblatt във водеща статия със заглавие "Новият план за Гърция на Шойбле"

Според материала финансовите министри обмислят редица възможности за ново мостово кредитиране. В крайна сметка споразумението за новата спасителна програма за Гърция може да отнеме до четири седмици, но страната има краткосрочни финансови нужди от 7 милиарда евро. 

Използването на подобни дългови разписки обаче е оспорван метод. Някои експерти предупреждават, че това може да бъде първата стъпка към въвеждането на паралелна валута. Освен това с подобни „записи на заповеди“ могат да се обслужват само вътрешни задължения, като например сметки или заплати. За погасяване на външния дълг те не са пригодни. Бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис в това отношение се сблъска със сериозни опасения, когато предложи на парламента в Атина да бъдат въведени IOU – нещо, което той по-късно отрече да е правил.

Финансовите министри от еврозоната са създали цял списък с различни опции за мостово кредитиране, който сега се преглежда от експертите, пише още Handelsblatt. Така например едната опция е реактивиране на спасителния фонд на ЕС EFSM, който разполага с 11,5 млрд. евро. Тъй като това е бюджет на ЕС, всички членки на ЕС трябва да дадат съгласие за изплащането. Британците вече сигнализираха, че ще се противопоставят на подобно решение.

Като втори вариант се разглежда използването на печалбите от лихвите, които са постигнали Европейската централна банка (ЕЦБ) и централните банки от еврозоната с държаните от тях гръцки държавни облигации. Тази печалба възлиза на общо 3,2 милиарда евро за 2014 и 2015 г. Сумата обаче няма да е достатъчна за покриване на краткосрочните задължения на страната.

Възможно е и някои страни, като например Франция, да отпуснат на Атина кредит на двустранна основа. Засега обаче няма конкретно споразумение за това, а и подобен кредит може да се ползва само като допълнение към други мерки, пише още Handelsblatt. До сряда Атина трябва да гласува в парламента и кабинета нови закони за конкретни реформи, като например увеличаване на ДДС и част от пенсионната реформа, припомня германското издание.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 4
tonino
преди 8 години
Защо Ципрас не назначи Шойбле за финансов министър на Гърция ? Те и без това ще им вземат държавата,поне да им дадат и някой друг министър,че белким отпадне изискването за тези 50 млд гаранции.........:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Ще попитам автора на статията :КАКЪВ Е СМИСЪЛА ОТ ТОЗИ ВАШ АНАЛИЗ, КОГАТО ВСИЧКИ ТЕЗИ РАЗПИСКИ И МОСТОВО ФИНАНСИРАНЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА БЪДАТ ПРИЛОЖЕНИ ЗА ПЛАЩАНЕ НА ВНОСКАТА НА НАЦИОНАЛНАТА БАНКА НА ГЪРЦИЯ КЪМ НЕЙНАТА МАЙКА - ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА?!ЦЯЛАТА ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ НЯМА КАК ДА СЕ ВПИШЕ ВЪВ ВРЕМЕТО ДО 20 ЮЛИ, КОГАТО Е ПАДЕЖА ПО ДЪЛГА НА ДЪЩЕРНАТА НА ЕЦБ НАЦИОНАЛНА БАНКА НА ГЪРЦИЯ?И още нещо което не разбирам - ЩО ЗА СУБЕКТ Е ТАЗИ "НЕЗАВИСИМА" НАЦИОНАЛНА БАНКА НА ГЪРЦИЯ КОЯТО Е :- Кредитор на правителство на ГЪРЦИЯ- Част от ЕЦБ- Акционер в МВФ и ЕСФКАТО НЕЗАВИСИМ ОТ ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА ПРАВОВ СУБЕКТ ЦЕНТРАЛНАТА БАНАКА НА ГЪРЦИЯ Е ДЛЪЖНИКА ПО ЗАЕМИТЕ , А НЕ ДЪРЖАВАТА ГЪРЦИЯ!!ЗАЩО ДЪЛГА НА ЕДНА БАНКА /банки/ СТАВА ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ?!ТАКА СЕ СЛУЧИ И ПРИ НАС С КТБ!ДЪЛГА НА ЧАСТНОТО ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО КТБ СЕ ПРЕВЪРНА В ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ!!ТОВА ВЕЧЕ Е ФИНАНСОВА ПИРАМИДА В КОЯТО УЧАСТВА И ДЪРЖАВАТА СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА НЕЙНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 3
data
преди 8 години
Я да видим какви са активите на гръцката банка ? В момента нямат такива . Ще имат ако изтеглят еврата от обръщение , което няма как да стане при рухнала банкова система . Демек може да стане само при военен режим и конфискация . НО това не е трагедия , трагедията е че дълговете им в евра ще си останат в евра , а гърците няма икономика освен туризма им . Четох ти излиянията за корабната им индустрия но тя дефакто не е гръцка а е регистрирана под чужди флагове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 11
крас
преди 8 години
ДО 24ТИ САМАТА СИГОЛЯМА ГРЕШКА ЗАКОЯТО НЯМА ДА ВИНИМ ТВОРЕЦА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 8 години
Данайците . грешката е моя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 11
крас
преди 8 години
до 21Какъв е проблема да въведат драхмата и я обезпечат с активите на изтеглените от обръщение ГРЪЦКИ ЕВРА!вероятно не сичувала, че има ГРЪЦКО ЕВРО обезпечено с активите на НАЦИОНАЛНАТА ИМ БАНКА. Има и НЕМСКО , ИТАЛИАНСКО , ПОРТУГАЛСКО ... Нали разбираш, че "ЕДИННАТА ЕВРОПЕЙСКА ВАЛУТА" е мит, който гърците ще развенчаят ако отхвърлят приетото от ПРЕДАТЕЛЯ ЦИПРАС споразумение!Трудничко ти е да превъртиш какво ще се случи след това ВСЕКИ ЩЕ ТЪРСИ ДА ПАЗАРИ И КУПУВА НЕМСКО ЕВРО , А НЕ ИСПАНСКО, ИНАЛИАНСКО ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 10
крас
преди 8 години
ДО 7Не разбирам кои са тези 14 *** които са ти одобрили написаната глупост?"Омир ви го е казал отдавна - не вярвай на дорийците дори да ти носят подаръци !"НЕ БЕШЕ ЛИ - "Не вярвайте на данайците дори когато носят дарове"БИ ЛИ МИ ПОМОГНАЛА ДА ОТКРИЯ КЪДЕ Е НАПИСАЛ ТОВА ОМИР??ЩЕ СЪМ БЛАГОДАРЕН И НА НЯКОЙ ОТ ТЕЗИ ПОДКРЕПИЛИТЕ МНИНИЕТО ТИ НЕГРАМОТНИЦИ АКО ТИ ПОМОГНАТ ДА НАПРАВИШ ТОВА НАИСТИНА ПРОСТОТИЯТА Е ВЗЕЛА ВРЪХ В ТАЗИ ДЪРЖАВАИ НЕ САМО ТОВА - самовъзпроизвежда се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 4
data
преди 8 години
Въвеждат дхамата (драмата) , после обявяват външния дълг за "омразен" и са шапка на тояга нале ? :):) Влошаваш се човече , вземи мерки овреме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Това което може да стане е комбинация от : временен еквивалент на Grexit + Кипърси сценарии за банките + подписване на тежко споразумение в което както се потвърждава парите са основно от приватизационния фонд .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 17
крас
преди 8 години
ДО 4ДРАХМИТЕ СЕ ПЕЧАТАТ И В ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМА!ПРОБЛЕМА ЩЕ Е за "ЕДИННАТА" европейска валута, която ще се окаже, че не е единна защото ЕВРАТА са ГРЪЦКИ , ИТАЛИАНСКИ , ИСПАНСКИ ....НЕМСКИ и са обезпечени с активите на дадената централна банка.Вместо да ми задаваш глупави въпроси виж какво е еврото в портфейла ти - ГРЪЦКО /с буквичка пред номера "Y"/, НЕМСКО / с буквичка "Х"/ ....Ако в сряда гърците отхвърлят постигнатото от ПРЕДАТЕЛЯ ЦИПРАС споразумение то тогава въвеждането на еквивалент на драхмата ще е факт!СРЯДАТА Е РЕШАВАЩ ДЕН НЕ САМО ЗА ГЪРЦИЯ НО И ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА!ГЪРЦИТЕ РЕШАВАТ СЪДБАТА НА ЕВРОПА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още