IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва обвини НАТО в създаване на нова Желязна завеса в Европа

САЩ притискат съюзниците си да увеличават разходите си за военни цели, смята постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко

20:06 | 28.07.15 г. 30
Москва обвини НАТО в създаване на нова Желязна завеса в Европа

НАТО създава нова Желязна завеса в Европа, използвайки украинската криза, заяви във вторник постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

Пактът бе създаден в годините на Студената война с определени цели, преди всичко за т.нар. възпиране на Съветския съюз, но сега се чувства много неудобно в условията на отсъствие на противник, каза Грушко.

"Кризата в Украйна беше използвана, за да се върне НАТО към корените си и на тази основа да бъде доказано на общественото мнение и преди всичко на Западна Европа, че НАТО и сега е необходима е, че се занимава с реално укрепване на сигурността", отбеляза той.

Всъщност чрез лозунга за т.нар. "опасност от Изтока" Съединените щати "притискат съюзниците да увеличават разходите си за военни цели", смята дипломатът.

Грушко предупреди, че политическите игри по въпроса за приемането на Украйна и Грузия в НАТО крият опасни геополитически последствия за цяла Европа, пиеш БТА.

Според него приемането на Украйна в НАТО ще раздели не само Европа, но и украинското общество и ще има катастрофални последици за самата Украйна. То ще създаде и "колосално напрежение в международните отношения", посочи още Грушко.

"Ролята на НАТО в украинската криза е крайно деструктивна. НАТО не играе ролята на организация, която би помагала за разрешаването на проблема по мирен път. Тя създава илюзия, че всичко е позволено, а това е крайно опасен път", посочи руският постоянен представител в организацията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 15 rate down comment 8
keizer
преди 8 години
ша са сетите евразийски чугунени ***, но както е казъл българския народ - късно е либе за китка :) *Петрола - минус 60% за по-малко от 12 месеца. *Газчицата - тоже*Алуминий, Мед, Кобалт, Молибден, Никел, злато, сребро, диаманти - всичко дето копате от девствената ви природа, всичко върви брутално надолу. *Миналата година 150 милиарда долларов избягаха, тази "само" 90 милиарда се очакват. *Двуцифрена инфлация в Самая Могучая. *Дори и в сферата на най-съкровенното - производството на петрол и газ, тез зли империалистически американски *** ги изпревариха. И дори са толкова нагли, че от 2016 ще изнасят газ за Европа...*** селски червени пияни ***. Толкова могат. Хотели лучше, получилос как всегда.... Както казва баща ми - раждаш се и растеж ***, умираш беден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
Ango
преди 8 години
Май така излиза. Руснаците имаха въпиюща нужда от напомпване на само
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
май най-накрая наистина ше се наложи да се изкъртат тея амери и да си седнат на газа, да се изтласкат от Европата и да се приключи с тея империи и чудесии и мечти за командорене и завладяване на светаMeet The Kagans: Seeking War To The End Of The Worldhttp://***.zerohedge.com/news/2015-07-26/meet-kagans-seeking-war-end-worldби било добре да завърши всичко без война, но явно американското племе като не разбира от дума ше се наложи за съжаление ..... :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
bgMan
преди 8 години
Полза имат и двата лагера.Я виж как руснаците строиха редиците и напомпаха патриотизма на макс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 9
Ango
преди 8 години
Увеличение с 1% на военните разходи на страните от НАТО от сегашните 1 % - 0.01*16 000 млх=1. 67 млрд$ . 1.67 млрд $ за американско оръжие на година е добра сделка за америка. И всичко това - отново на европейския континент....Хм...КОЙ има полза от новата студена война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
"Презрените *** по-долу...", презрени от тебе ли...боли ме тоягата от твойто мнение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 20
Nikola666
преди 8 години
Презрените *** по-долу нямат нужда от коментар. Но изказването на руския варварин е изключително нагло и грешно. В най-добрия случай можеше да каже че "този път САЩ създават Желязна завеса", защото първата беше създадена от СССР. Освен това според правилата на НАТО всяка държава членка се задължава да отделя 2% от БВП за военни цели. Но за съжаление много малко държави го спазват. Смешен е плача на този доморасъл "дипломат" при положение че Русия харчи почти 4% от БВП (два пъти повече от САЩ в процентно изражение) за военни цели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
мда ама тоя път ше намажат и те нишо, че са оттатък блатото щото и по тех ше метат гаубици нема само да гледат мача от първия ред ....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 12
ing5rov
преди 8 години
На Америката най добре ше и дойде една хубава европейска война , че както са я забатачили...ше гледат мача от първия ред , пък накрая ше дойдат да спасят света...както едно време два пъти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още