IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще тръгнат ли пак преговорите между Москва и Анкара за "Турски поток"?

"Газпром" се съгласи да направи над 10% отстъпка от цената на руския газ за Турция

13:55 | 31.07.15 г. 13
Ще тръгнат ли пак преговорите между Москва и Анкара за "Турски поток"?

Преговорите между Турция и Русия за проектогазопровода „Турски поток“ може и да бъдат възобновени, защото Москва склони да направи отстъпка от цената на газа за югоизточната ни съседка.

След като вчера Анкара реши да прекрати разговорите с Москва за реализирането на тръбопровода, днес руският държавен гигант „Газпром“ и турската енергийна компания „Botas“ са постигнали споразумение за отстъпка от 10,25 на сто от цената на синьото гориво, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от информационните агенции ТАСС и БТА.

Засега обаче не са подписани документи за отстъпката, уточни министърът.

Работата по междуправителственото споразумение между Русия и Турция за изграждане на газопровода "Турски поток" продължава, твърди още Новак. Той подчертава, че Москва не е получавала никакви официални заявления и съобщения за спиране на преговорите.

Снощи турската телевизия Хабертюрк, цитирана от ТАСС, съобщи, че Турция е решила да прекрати преговорите с Русия за изграждане на газопровода "Турски поток" заради липсата на напредък в преговорния процес.

Една от причините за буксуването на преговорите беше липсата на съгласие за намаляване на цените на руския газ. Страните подготвяха споразумение за намаляване на цената на газа за Турция от 1 януари 2016 г. с 10,25 на сто, но то не беше подписано.

Според Хабертюрк преговорите за "Турски поток" са прекратени временно и не е известно кога ще бъдат възобновени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 5
Nikola666
преди 8 години
"Москва не е получавала никакви официални заявления и съобщения за спиране на преговорите."То и за спирането на Южен поток няма официални заявления и съобщения. Май това е някаква ориенталска практика на пазарене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още