IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Русия ще се възстанови, но се нуждае от дълбоки реформи

Подкрепа за икономиката ще окажат по-конкурентният курс на рублата, увеличаващото се външно търсене и нормализирането на вътрешните финансови условия

22:11 | 03.08.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Инвестициите и потреблението ще останат слаби, предупреждават от институцията.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Инвестициите и потреблението ще останат слаби, предупреждават от институцията. Снимка: архив Ройтерс

През 2016 г. Русия бавно ще се възстанови, но евтиният петрол и санкциите продължават да тежат пред перспективите пред икономиката на страната, както и „бавният напредък“ на Москва при изпълнението на структурни реформи. За това предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в свой доклад, цитиран от CNBC.

Руската икономика се очаква да се свие с 3,4% през 2015 г., „въпреки че растежът трябва да се върне през 2016 г.“, пише МВФ. Възстановяването на страната догодина ще бъде подпомогнато от по-конкурентния курс на рублата, увеличаващото се външно търсене и нормализирането на вътрешните финансови условия.

„Въпреки това инвестициите и потреблението ще останат слаби, а ефектите от санкциите, що се касае до външния достъп до финансовите пазари и новите инвестиционни технологии, ще са ограничаващи. МВФ очаква слаб ръст на БВП от около 1,5% в средносрочен план“, гласи докладът.

„Външните шокове, допълващи вече съществуващите структурни слабости, определено влияят на перспективите пред растежа на Русия. Поддържането на благоразумна фискална политика и съживяването на бавните структурни реформи биха могли да отключат потенциала за растеж на Русия“, коментира ръководителят на мисията на МВФ в Русия Ернесто Рамирез Риго.

МВФ вярва, че „продължителните санкции могат да затруднят вече забавящия се ръст на производителността на труда“. Институцията изчислява, че съвкупната загуба на БВП може да възлезе на 9% в средносрочен план.

С цел да засенчи ефектите от санкциите и ниските цени на петрола, на който Русия разчита за голяма част от данъчните си приходи, Москва трябва да извърши реформи, предупреждават още от МВФ.

„Въпреки че страните по света претърпяха спад на растежа, характерен за представянето им преди кризата, обратът в Русия се откроява особено силно“, гласи докладът.

Според институцията е налице набор от реформи, които биха могли да стимулират инвестициите и търговията.

„Подобряване на управлението и защитата на правата на частната собственост, както и намаляването на бюрокрацията, ще имат значение, както и по-добрата митническа администрация и по-ниските търговски бариери“, пише още в доклада.

„Тези мерки могат да увеличат конкуренцията на вътрешните пазари. Публичните инвестиции също могат да бъдат по-прозрачни и ефективни“, посочва още МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 17 rate down comment 14
ing5rov
преди 8 години
Матрьогите не зная , ама *** ше отнесат дървото ако пробват да опънат меца в нейната хралупа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
кво ги очаква ? Те мое да са взели размера на костюма ама нещо не са преценили мерката, че излезе ялова работата, а 25г. работили да интегрират Русията в европейските ценности, но така е кат си прайш сметката без кръчмарина. Също и Япония както са им роби, така те не са забравили кой им е пуснал атомна бомба над Хирошимата, помнят те помнят и накрая всички срещу гадовете .... така става човека се обединява и с врага когато има общ враг .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
не не тея са царе просто аз такава империя кат американската не съм виждал, да действа с такива *** методи. Е римската на времето са имали някви подобни похвати, но на края война, докато Саща те поддържат и контролират хаоса, на тях не им трябва победа и война, а постояни конфликти и патаклами, ама ше изтърват някой ден синджира и не знам къде ше му излезе края .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 17
The Big One
преди 8 години
МВФ са им взели размера за костюма - отдавна.Малеее както знаем кво ги очаква горките матрьоги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Проблема баце ше дойде , когат некой перко натисне копчето.Пък кат гледам в Украйна бая мераклии са се събрали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
белот
преди 8 години
..туй казвам , ше се въртат кат *** наолколо...провокацийка ше спретнат и ето ти патакламата почнала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
видеха, че с тояга не става и са ше пробват с "Блага дума - железни врати отваря " само и само да се докопат някак си да разтурят колибата ....... опасни са ей, тея еврейчетата съвсем са превъртели :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Мдаа...само МВФ ше спаси Русия...некой скоро може да яде дърво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
мда ако падне тоя от власт и да не им се дърви, (ако тва имат предвид) ..... и започне да си продава петрола за долари как си беше :)) Еми на МВФ само мога да им пожелая успех, не знам хванали са се на хорото да видим до къде ше го докарат с китайците и дали Асан ше яде баница или нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още