IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Приемането на Грузия и Украйна в НАТО ще е катастрофално

Александър Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си близо до източната граница на Русия

08:26 | 29.07.15 г. 82
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. Снимка: архив Ройтерс

Разширяването на НАТО към Грузия и Украйна може да има „катастрофални последствия“ за Европа, заяви руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко, участвайки в предаване на телевизия  LifeNews.

„Всяка политическа игра около присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО може да има големи геополитически последствия за цяла Европа“, посочи Грушко, цитиран от AFP. 

„Надявам се, че Брюксел и другите европейски столици напълно разбират опасността от тези игрички. Всичко това ще има катастрофални последствия“, добави той.

Грушко предупреди още Украйна за опасността от влизането ѝ в НАТО, като подчерта, че присъединяването на страната „ще раздели украинското общество“ и „ще разпали напрежението в международните отношения“.

Анексирането на Крим от Москва през март миналата година и последвалото насилие в източната част на Украйна доведе до и обтягане на и без това напрегнатите отношения между Русия с НАТО, като всяка страна обвинява другата в намеса във вътрешните работи на страните от бившия Съветски съюз.

Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си и провеждане на военни учения в близост до източната граница на Русия - ход, който според военния алианс е насочен само към възпиране на Москва.

По-рано през тази година страните от НАТО се договориха да засилят отбраната си с помощта на шест командни центрове в Източна Европа и с нови поделения от 5000 войници. Освен това организацията заяви, че ще провежда непрекъснато военни учения в региона.

В неделя Русия обяви старта на новата си военноморска доктрина за противодействие на онова, което Москва нарича "недопустими"  опити на НАТО да премести военната си инфраструктура в близост до границите на Русия.

Всичко за кризата в Украйна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

77
rate up comment 2 rate down comment 1
StraightForward
преди 8 години
Кой БИЛ АГРЕСОРА И ФАШИСТА, ВАШАТА МАМА НАРЕДЕНА НА БЕСИЛОТО.https://***.youtube.com/watch?v=AEvZJCEmP-Q&feature=youtu.behttp://uarp.org/ru/news/1432315025#.Vb1exPOqpHyЩО СА ИЗПОКРИХТЕ, СМЕШНИ ЧЕРВЕНИ *** ??????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 2 rate down comment 3
StraightForward
преди 8 години
ТОВА КАКВО Е ВЕ, ГЛУПАВИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ??Халифат? Приманка для дураков!"За что воюют в Сирии. Кто и как вербует бойцов. Как их переправляют. Кто им проповедует и как это аукнется в России. Елена МИЛАШИНА сумела встретиться с причастными к этой войне"http://***.novayagazeta.ru/inquests/69364.htmlТова е от вашият ВЕСТНИК, нали така... *** ЧЕРВЕНИ???Novaya Gazeta FSB Helps Islamists from Russia Go to Syria, Only Worried When They Come Backhttp://***.interpretermag.com/novaya-gazeta-fsb-helps-islamists-from-russia-go-to-syria-only-worried-when-they-come-back/АУУУ, РУСИЯ НЕ Е ТЕРОРИСТ, НАЛИ И ВИЕ КОГО ЗАЩИТАВАТЕ С ПРОСТИТЕ СИ ГЛАВИЧКИ И ДУШИЧКИ, А МАЗМАНТИИ ЧЕРВЕНИ .. ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 8 rate down comment 6
Hammer
преди 8 години
Но съм съгласен и с kalendar, че сближаването на Русия с Китай е факт. Подобен съюз, ако е реален (мисля, че е такъв, но времето ще покаже) внася повече баланс в силите. Колкото до нас - имаме само какво да губим при нова студена война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 5 rate down comment 3
Hammer
преди 8 години
Дискусията е поела в малко по-друга посока, но все пак ще отговоря:1) Украйна е зависима от Русия - икономически, енергийно, дори оръжията им са от времето на СССР. Украинските стоки трудно биха пробили на пазара на ЕС, не виждам на този етап алтернатива за доставки на енергия от другаде. Като култура пак са по-близки - не случайно и бежанците от конфликта се насочват масово към Русия (дори тези от западната част на страната), не към Полша например. 2) И аз мисля, че поне на този етап Украйна няма да влиза в НАТО и ЕС. Ако се говори за това го приемам като блъф от страна на САЩ и ЕС. Според мен също до момента САЩ играят по-добре картите си. От гледна точка на Русия беше от изключително значение да върне Украйна под сферата на влиянието си и беше близо преди преврата. Целта на Русия е буферната зона между нея и НАТО да е изтеглена колкото може повече на запад, а с по-голямата част от Украйна под западно влияние това търпи неуспех, поне за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 8 години
п.п. не съм казал че американците определят политиката на Русия . Поне не директно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Ти го каза по-добре от мен...То няма лошо и за портфейла да остава по нещо, ама поне стратегическите линии да следват:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 0 rate down comment 4
data
преди 8 години
Абе те затова са конфликтите - криеш се зад тях и си плетеш кошника :) Нещо в стил - спасяваме нашите братя от страшната война и злия агресор *** . Щеше да свърши работа . Ама де ги тия управници дет не са вгледани само в портфейла си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Е Кисинджър, хем бая съм го чел, не знам да е казвал, че могат да определят политиката на Русия. Но знам, че в Дипломацията(която в момента ползвам като пад за мишката ми) твърди, че Съветите са изключително надежден съюзник и че каквото и да се е споразумял с тях, най-малкото го изпълняват, а често дават и повече. Проблема е да се споразумеете. Нещо, което, за да сме честни не можем да кажем за САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
даже се обазалагам, че щяха да ни плашат със санкции и глоби и трябваше да ги изтърпим тия санкции и глоби. Украинските българи не са предвидени да се изнасят в България. Те са за застаряващият запад. Ние пък трябваше да се направим на *** и да викаме-няма...обществото го иска няма как. Обаче политичетата ни(сите!) са едни мишкари, дето да си подпираш зелето с тях не става. Или нямат визия или и да я имат им е през нема да казвам кое за тая визия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 8 години
Бъркаш , китайците просто използват руснаците - нищо повече . Временно съвпадение на интереси . Щом Кисинджър казва че няма как САЩ да определят политиката на Китай , помисли си къде в тоя ред на мисли е Русия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още