IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Приемането на Грузия и Украйна в НАТО ще е катастрофално

Александър Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си близо до източната граница на Русия

08:26 | 29.07.15 г. 82
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. Снимка: архив Ройтерс

Разширяването на НАТО към Грузия и Украйна може да има „катастрофални последствия“ за Европа, заяви руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко, участвайки в предаване на телевизия  LifeNews.

„Всяка политическа игра около присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО може да има големи геополитически последствия за цяла Европа“, посочи Грушко, цитиран от AFP. 

„Надявам се, че Брюксел и другите европейски столици напълно разбират опасността от тези игрички. Всичко това ще има катастрофални последствия“, добави той.

Грушко предупреди още Украйна за опасността от влизането ѝ в НАТО, като подчерта, че присъединяването на страната „ще раздели украинското общество“ и „ще разпали напрежението в международните отношения“.

Анексирането на Крим от Москва през март миналата година и последвалото насилие в източната част на Украйна доведе до и обтягане на и без това напрегнатите отношения между Русия с НАТО, като всяка страна обвинява другата в намеса във вътрешните работи на страните от бившия Съветски съюз.

Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си и провеждане на военни учения в близост до източната граница на Русия - ход, който според военния алианс е насочен само към възпиране на Москва.

По-рано през тази година страните от НАТО се договориха да засилят отбраната си с помощта на шест командни центрове в Източна Европа и с нови поделения от 5000 войници. Освен това организацията заяви, че ще провежда непрекъснато военни учения в региона.

В неделя Русия обяви старта на новата си военноморска доктрина за противодействие на онова, което Москва нарича "недопустими"  опити на НАТО да премести военната си инфраструктура в близост до границите на Русия.

Всичко за кризата в Украйна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 8 години
Това със стъклото е митове и легенди ( лазери , мазари т.н. ) . СССР използва там за пръв път секретните тогава БМ-21 "Град" - артилерийска система за залпов огън ( съвременен вариант на "Катюша") п.п. не вярвам твоя приятел да да са го пуснали до Хабаровск ама знам ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
А между другото-Китай е имала конфликт и с Виетнам, веднага след като САЩ губят войната там. Виетнамците разцепват китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Вярвай ми ти-ако го нямаше НАТО нямаше да има случая с Украйна и сега поляците още щяха да изнасят ябълки в Русия и нямаше да има Майдан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
А последно-СС батальон е заради Сталин, не заради руснаците. Без Русия в момента в Украйна щяха да говорят...вероятно на полски. Ако не вярваш - прочети за Богдан Хмелницки, Слободска Украйна, за донските казаци(да видиш на коя страна се бият по време на Октомврийската революция и как са служили на руските царе в Сибир)...правя уточнение-казаците не са украинци и украинците не са казаци, но повечето казаци са били украинци. Нещо като с викингите-това са на първо място социални термини и никога не са били етнически(за казаците и за викингите говоря).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 5
data
преди 8 години
Вярвай ми ако го нямаше нато в случая с Украйна голямата война беше неизбежна , а *** я се беше спрял при Берлин я не . Украйна беше рискован американски овърдрафт - кой спечели и кой загуби ще разберем след някой друга година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
И освен това как се вписват събитията в Украйна в твота теория, че целта на НАТО е да няма голяма европейска война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Имала е с Китай, вярно е...И как е приключил, разкажи на коня:) Хем Мао е казал на Сталин-"От всяко едно село ще взема по един войник и ще имам армия, по-голяма от твоята, без икономиката да го усети." Ама разкажи на коня какво се е случило с тая армия:) Имам познат офицер, който е бил след това на обучение там, каза, че земята била гладка като стъкло. А с НАТО е имала доста конфликти, но не директни-Корея, Виетнам, Афганистан, Никарагуа и прочее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 8 години
п.п. Много близки нале :) ?"Новата украинска държава се базира на основата на пълен суверенитет на своята власт, установен доброволно в рамките на един нов ред в Европа, което се създава от лидера на Вермахта и немския народ - Адолф Хитлер. Ние получихме възможността да провъзгласим акта за създаване на нашата държава именно благодарение на победата на славния Вермахт, който под ръководството на своя фюрер поведе борба за този нов порядък. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 6
data
преди 8 години
1. Украйна е свързана с Русия според руската пропаганда , колко да е свързана след като през ВСВ има сформиран украйнски СС батальон и той воюва срещу СССР ? 2. Никой според мен не планира да приема Украйна където и да е . По скоро искат да я вкарат в пред пресъединителен период и да я държат изкъсо . 3.Единият от споровете в Украинската криза беше коя страна да е буферната такава .Избора беше Полша или Украйна с влияние на двата лагера 50/50 по почина на бивша Югославия през студената война . Така като гледам Украйна вече е официално буферната държава . Странното е че и двата лагера печелят от това по някакъв начин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Кога е имала от как свалиха завесата ?? А с НАТО не е имала само няколко световни войни .... ако ше говорим за минало време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още