IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Приемането на Грузия и Украйна в НАТО ще е катастрофално

Александър Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си близо до източната граница на Русия

08:26 | 29.07.15 г. 82
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. Снимка: архив Ройтерс

Разширяването на НАТО към Грузия и Украйна може да има „катастрофални последствия“ за Европа, заяви руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко, участвайки в предаване на телевизия  LifeNews.

„Всяка политическа игра около присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО може да има големи геополитически последствия за цяла Европа“, посочи Грушко, цитиран от AFP. 

„Надявам се, че Брюксел и другите европейски столици напълно разбират опасността от тези игрички. Всичко това ще има катастрофални последствия“, добави той.

Грушко предупреди още Украйна за опасността от влизането ѝ в НАТО, като подчерта, че присъединяването на страната „ще раздели украинското общество“ и „ще разпали напрежението в международните отношения“.

Анексирането на Крим от Москва през март миналата година и последвалото насилие в източната част на Украйна доведе до и обтягане на и без това напрегнатите отношения между Русия с НАТО, като всяка страна обвинява другата в намеса във вътрешните работи на страните от бившия Съветски съюз.

Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си и провеждане на военни учения в близост до източната граница на Русия - ход, който според военния алианс е насочен само към възпиране на Москва.

По-рано през тази година страните от НАТО се договориха да засилят отбраната си с помощта на шест командни центрове в Източна Европа и с нови поделения от 5000 войници. Освен това организацията заяви, че ще провежда непрекъснато военни учения в региона.

В неделя Русия обяви старта на новата си военноморска доктрина за противодействие на онова, което Москва нарича "недопустими"  опити на НАТО да премести военната си инфраструктура в близост до границите на Русия.

Всичко за кризата в Украйна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 8 години
хъм , това има и друг прочит нали знаеш - американчетата нямаха нищо от украйна - сега имат 2/3 което я превръща в 100 % буферна страна с влияние на всяка от страните 50/50 ( естествено украинците го духат) . За някакво кой знае какво сближаване с Китай на русия е леко смешно да се говори все още щот още нищо няма на явя . Ако става дума за прословутата банка на БРИКС - рано е да се каже кво ще и е бъдещето ( има сигурно 1000 такива банки по света )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
Аз лично смятам, че руснаците газят и мачкат в момента. Само нещо в Сирия *** нещата, ама не е късно да завъртят кебапчето. САЩ загубиха хубавата част на Украйна, позволиха сближаване на Китай с Русия, позволиха създаване на банката на БРИКС. Ако и в Сирия я овапцат единственият им келепир ще остане това, че скараха ЕС и Русия, но газта още си тече от там насам, та това не е кой знае какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 8 години
ъ , не ми пука кой колко е читав да ти кажа . Важното е къде сме ние в тая игра . А иначе да - американчетата си изиграха доста добре картите ( засега )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Бг е нямало да бъде велика. Също като Украйна не се е предвиждало да съществува, но със сигурност би била по-добре от Украйна, щото не са ни третирали като славяни, а като българи-народ с не-славянски корени. Въпреки, че славяни е първо лингвистичен термин, после етнически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 6
redcretin
преди 8 години
Катастрофален беше путинизма, останалото Москва си го надена сама.Сега и да скача, и да мрънка - потъва безславно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
Ами предадени са-90те години руснаците умират да си дават териториите...било е модерно. Преди малко си говорих с едни американци(пен палс) дето това им обяснявах-да им викате агресори, предвид, че си дадоха 1/4 от сферата на влияние без никой да им я иска и без капка кръв, просто не им отива. Сега го повтарям тук. Американците са едни 10 пъти по-големи агресори от руснаците. И двете не струват, но чисто от тая гледна точка руснаците са по-читави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 8 години
ъ , кой кво смятал да направи след войната е разтегливо понятие . Със същата сила може да разсъждаваме колко велика би била Бг ако райха бе спечелил войната . Леко е безсмислено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Никакви лазери. Именно с Град са ги замеряли, при това полковника провел акцията я прави без разрешението и знанието на Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 8 години
по интересен е края на конфликта : На 11 септември 1969 година, завръщайки се от погребението на виетнамският лидер Хо Ши Мин, съветският министър-председател Алексей Косигин се среща с Чжоу Енлай. Подписано е споразумение, с което се прекратяват граничните конфликти. Спорът окончателно е решен през 90-те години на 20-ти век , когато Дамански и редица спорни територии са предадани на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Освен това, каквото и да казваш, германците са третирали украинците като славяни, което ще рече като *** и евреи...Използвали са ги заради омразата им към комунистите(т.е. срещу силните на деня в Русия), но не са смятали да ги оставят като държава и украинците са били много наясно с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още