IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Приемането на Грузия и Украйна в НАТО ще е катастрофално

Александър Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си близо до източната граница на Русия

08:26 | 29.07.15 г. 82
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко. Снимка: архив Ройтерс

Разширяването на НАТО към Грузия и Украйна може да има „катастрофални последствия“ за Европа, заяви руският постоянен посланик в алианса Александър Грушко, участвайки в предаване на телевизия  LifeNews.

„Всяка политическа игра около присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО може да има големи геополитически последствия за цяла Европа“, посочи Грушко, цитиран от AFP. 

„Надявам се, че Брюксел и другите европейски столици напълно разбират опасността от тези игрички. Всичко това ще има катастрофални последствия“, добави той.

Грушко предупреди още Украйна за опасността от влизането ѝ в НАТО, като подчерта, че присъединяването на страната „ще раздели украинското общество“ и „ще разпали напрежението в международните отношения“.

Анексирането на Крим от Москва през март миналата година и последвалото насилие в източната част на Украйна доведе до и обтягане на и без това напрегнатите отношения между Русия с НАТО, като всяка страна обвинява другата в намеса във вътрешните работи на страните от бившия Съветски съюз.

Грушко обвини НАТО, че издига "Желязната завеса" в Европа чрез разгръщане на войските си и провеждане на военни учения в близост до източната граница на Русия - ход, който според военния алианс е насочен само към възпиране на Москва.

По-рано през тази година страните от НАТО се договориха да засилят отбраната си с помощта на шест командни центрове в Източна Европа и с нови поделения от 5000 войници. Освен това организацията заяви, че ще провежда непрекъснато военни учения в региона.

В неделя Русия обяви старта на новата си военноморска доктрина за противодействие на онова, което Москва нарича "недопустими"  опити на НАТО да премести военната си инфраструктура в близост до границите на Русия.

Всичко за кризата в Украйна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

67
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 8 години
С това съм съгласен . Но и ти ще трябва да се съгласиш че голяма част от процесите бяха извън нашето влияние . Съгласен съм че трябва ше да поканим българите от Украйна ( това трябва да правим с всички Българи де от всякъде по света ако искаме някога отново да станем държава която да уважават )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
да...ама именно тоя интерес като гледаме как вървят нещата ги тика да се сближават с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 8 години
Според мен Китай играя собствена игра с тоя БРИКС и ем през жълтия за руснаци , бразилци и т.н. - те им трябват само за пейзаж .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
А иначе понеже спомена-ние сме от страната на булката. Нашият интерес беше да няма такъв конфликт. И да се свърши колкото може по-бързо. Но при положение, че го имаше тоя конфликт трябваше да не признаваме първо новата власт(строго нелегитимна, но да кажем, че това е политически въпрос), а да пратим нашето външно министърче там(по това време Вигенин, но и сегашният е за бой не по-малко от Вигенин, щото и той си бара мъдурите) да каже на бг-тата в Украйна-който иска да идва ще ви заселим в Северозападна България. Хем са по-българи от повечето българи в България, хем са свикнали на бедно и даже във врачанско ще им е ок. Ама не би. Самият Южен поток дали са били изгодни или не параметрите не мога да преценя(наистина не мога), но по принцип беше добре за България да бъде прокаран тук. Така, че както и да го погледна-все сме преебани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
И къде ги видя с 30% по-малко? Щото аз последно като гледах статистика ги виждах на второ място в света с брой имигранти(не емигранти) в абсолютни стойности. То е щото е много зле там. Я дай линк да видим достоверността на това твърдение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
И как ти се отрази на теб лично това? И остави теб-ти си готов да си пожертваш...примерно туризма, за да смачкаш идеологическият враг. Разбирам те. Смяташ ли, че на руснаците им пука? Щото от година и половина две, чувам как ще има гладни бунтове в Русия и как ще свалят нещастника Путин...и всичките тия прогнози са за след няколко месеца, пък до сега си тече времето и нищо не се променя...освен, че който познавам с бизнес на нашето черноморие реве тая година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Да...тъкмо това пишех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Да...или пък трети прочит-искаха цялата, а сега ще имат само бедната част. Да знаеш-австрийците също са били до скоро буферна зона, пък не знам да им е било зле:)А това сближаване как си го представяш ти? Китай застана...ако не зад Русия, то поне каза, че няма да се меси и не и дреме кво им се иска на САЩ, по повод Украйна. Дори тук да сложа точка пак е много, а проектите не знам да са им спрени. А банката на БРИКС-аз друга такава, със заявка да е конкуренция на МВФ и СБ не знам. Може и да бъркам-ти си финансиста, но аз поне не знам.Изтървах...може би най-големият успех на САЩ-сближаването им с Иран и Куба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 9 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 8 години
Наистина руснаците мачкат. На голо дупе таралежи. А сега сериозно-руснаците тази година са с 30% по-малко и с 60% по-бедни. А догодина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 8 години
п.п. според мен голямата сделка беше и си остава Иран . Там се спазариха Американосите и Руснаците . Какво - сигурно ще разберем някой ден , но при факта че Американците преебаха Израел - няма да е никак малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още