IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За седми пореден път: Фед не промени лихвите*

С изявлението си обаче централните банкери сякаш понижават вероятността за скорошно действие

20:34 | 02.11.16 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Федералния резерв. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Федералния резерв. Снимка: Ройтерс

Американската централна банка остави междубанковата лихва на непроменено ниво в диапазона от 0,25 до 0,50 процента.

Без изненада, преди вота за държавен глава на 8 ноември, Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) към Федералния резерв на САЩ (Фед) е гласувала за решението с 8 гласа „за“ и 2 „против“. 

Против са гласували председателят на Фед за Канзас Сити Естер Джордж и Лорета Местер, председателят на Фед за Кливланд. Те са настоявали за вдигане на лихвата с 25 базисни пункта. Ерик Розенгрен, председател на Фед за Бостън, е променил мнението си, присъединявайки се към мнозинството си колеги. 

Като цяло банкерите възнамеряват да изчакат по-нататъшни признаци за инфлация, а според документа, в който са използвани почти същите думи, като в предишния, причините за увеличение на лихвите се натрупват.  

 

Аргументите за увеличаване на лихвата обаче се засилват, макар че в комюникето си Фед не дава сигнал за евентуално затягане на кредитирането през декември, но пък изразява вяра, че инфлацията ще ускори темпа, предава Bloomberg.

 

Преди да вземе решение обаче, централната банка иска „да види още няколко допълнителни доказателства, че САЩ напредват към пълната заетост и стабилни цени“. С това Фед сякаш понижи вероятността за скорошно действие, защото при предишното заседание от септември се споменаваше за „допълнително доказателство“.

Непосредствено преди края на заседанието еврото поскъпна спрямо долара на фона на несигурността около президентските избори в САЩ. Малко преди 20 часа българско време еврото се разменяше за 1,1110 долара, повишавайки се до 1,1123 долара към 18 часа българско време, спрямо 1,1056 долара в края на вчерашната търговия.

Редица експерти очакват американската централна банка да затегне паричната си политика в средата на декември, след като отминат предстоящите през идната седмица избори за президент. 

Вероятността за увеличение през декември, която измерват т. нар. Fed Fund Futures, падна от 78% до 76%.

Припомняме, че през декември 2015 г. Фед повиши лихвите за първи път от 10 години – с 25 базисни пункта. Оттогава тя се колебае да предприеме ново повишение, тъй като постоянно се появяват съмнения за стабилността на икономическия възход, а междувременно и решението на Великобритания да напусне ЕС предизвика временна несигурност.

С ескалацията на имейл аферата на Хилъри Клинтън през последните дни и американската предизборна битка придоби нова драматичност, поради което на финансовите пазари се увеличи и загрижеността за изборния изход.

Традиционно обаче американските централни банкери се въздържат от важни решения в навечерието на избори.   

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

*Актуализирано в 20,56 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Де са туриста и люсиенът бе...тия главочи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
fri
преди 7 години
1 kloynat:))а борсите защо я слушкат с притаен дъх?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
1300 е последният напън на корекция от големият спад от 1920 до 1045. Сега ще походи малко настрани и гледай какво ше става след това ...----------------------------------------------------------------------------------------------------е кво да го гледам то, че ше слезе ше слезе макс 1100 и после гледай ти догодина кво става .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
SS-23
преди 7 години
Жълтото днес гледам проби 1300,утре да видим дали ще се затъкне ил ще се изсули :)---Луд се радва на шарено (в случая - жълто) ... :))1300 е последният напън на корекция от големият спад от 1920 до 1045. Сега ще походи малко настрани и гледай какво ше става след това ...Между другото, другото жълто и сребърано, дето се копа с 8 ядрен процесор - държи фронта ...:))) хубавото му е, че не може да се копа вечно, но не може и да се печата ... но пък може да се дели... до безкрай! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Жълтото днес гледам проби 1300,утре да видим дали ще се затъкне ил ще се изсули :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
бабето с белото платине пак е на фокус бля бля едно и сащо мляска от една година ша вдига няма да вдига и последно бля бля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още