IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меденият месец между Тръмп и Путин е към своя край

Вашингтон и Москва започнаха да си разменят остри реплики и отмяната на санкциите срещу Русия изглежда започва да се отдалечава

11:08 | 28.03.17 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

След месеци на размяна на любезни коментари меденият месец на новия американски президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин е към своя край, пише в свой коментар европейското издание Politico.

Влошаването на отношенията идва след ареста в неделя на хиляди протестиращи срещу корупцията по високите етажи на властта в Русия, сред които е и критикът на Путин Алексей Навални. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър започна срещата си с медиите в понеделник (27 март) с остра критика към действията на Москва.

Тонът на изявлението изненада руските наблюдатели във Вашингтон и поставя под съмнение дали Тръмп ще реализира своите думи и ще отмени санкциите срещу Русия, пише още Politico.

Според анализатори Владимир Путин е особено чувствителен към критиките, идващи от САЩ, и от своя страна може да реагира остро на коментарите. Вчера и от ЕС призоваха Москва да пусне задържаните при протеста. Официалната позиция на Кремъл беше, че няма намерение да отговаря на призивите за освобождаване на задържаните, участвали в неразрешени митинги в страната, допълва ТАСС.

Междувременно и Москва започна да втвърдява тона срещу американските санкции. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира остро през уикенда ограниченията, които САЩ налагат към представители на бизнеса, работещи в Сирия, Иран и Северна Корея. От тях са пострадали осем руски компании, пише Politico.

Малко преди изявлението на Спайсър руският външен министър Сергей Лавров пък разкри доклад, че на 17 март при американски въздушни удари са загинали повече от 200 цивилни граждани в иракския град Мосул. Той посочи, че има няколко подобни "трагични инцидента" и Русия ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН по казуса.

Вероятно размяната на острите критики ще има своята развръзка още в края на тази седмица. Тогава американският държавен секретар Рекс Тилърсън ще присъства на срещата на външните министри на държавите от НАТО в Брюксел. Очакванията са, че отношенията с Русия ще бъдат основната тема на разговорите.

Първоначално американският държавен секретар планираше да пропусне това заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 19 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... Ако беше американската полиция, да беше натръшкала половината, че там хич не си поплюват с патлаците... хихи...Има памет в нета какво се случва с кротките протестъри от "Occupy" - там са предимно лапета от айтисиктира... https://m.youtube.com/watch?v=45VGFgiFu7YОсобено ми е сладък оня, дето се кефи да им пръска в лицата с неква гадост, се едно си пръска овошките срещу въшки... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 7 години
Мда... Явно нема да се разберат с приказки... Въпросът е кога ще се сбият... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 8
Императорът
преди 7 години
Не са ли тия изводи ***-а-а-алко прибързани? Вова и Доналд още не са се срещнали дори !!!Относно протестите и арестите - щом на организаторът е наложена глоба от около 218 еврака, не може да се каже, че гонката е твърде строга. Нормално е да има санкции срещу неразрешени протести. Доста детайли се укриват от антируските медии - например така наречената "масовост" на протестите. Ами на тоя в Москва присъстваха има няма и доста зорлем около например 2000 души - твърде жалка "масовост" за тоя огромен град. Често има протести срещу управлението и лично срещу Путин - обикновено протичат мирно, културно и без никакви арести. Защо сега има арести? Дали защото Путин е бил в лошо настроение... или защото е имало нарушения отстрана на протестиращите?И Майнов е съвсем прав. В Европа нямало е ли силови мерки на полицията например срещу хората на антиталибански протести? Русия да е размахвала пръст?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Ivan.r
преди 7 години
offtopic: защото са си за бой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 9
Stone_Kold
преди 7 години
Кодовете бутона и сатаните да политат и да са свършва с запада завинаги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 15
majnata
преди 7 години
...среден пръст !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 20
4ervenasgan
преди 7 години
Точно така другарЮ!!! Тропайте с обувката по бюрото.Пък и ......те що бият ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 23
majnata
преди 7 години
Някой освен Сорос / който се меси навсякъде / , да се е месил в безредиците срещу Тръмп ? Да е "призовавал" какво да се прави със задържаните нарушители на реда ? Откъде накъде ЕС и САЩ имат правото да се месят във вътрешните работи на друга държава ?!Двойни аршини ама дотука ...среден пръст !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още