IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виена отново е градът с най-високо качество на живот, София е 115-та

В топ 10 на класацията на Mercer преобладават европейски градове

21:03 | 04.03.15 г. 26
<p>
	Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот. <em>На снимката: Виенската опера, Ройтерс</em></p>

Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот. На снимката: Виенската опера, Ройтерс

Столицата на Австрия Виена отново е обявена за града с най-високо качество на живот в света, сочи класацията на консултантската компания Mercer за 2015 година.

София е на 115-то място в класацията, която обхваща общо 230 града.

Първите пет позиции остават непроменени спрямо миналата година: на второ място е Цюрих в Швейцария, следван от Окланд в Нова Зеландия, Мюнхен в Германия и Ванкувър в Канада.

Топ 10 се допълва от германските градове Дюселдорф и Франкфурт, Женева в Швейцария, Копенхаген в Дания и Сидни в Австралия.

От страните в Централна и Източна Европа най-добре се представя Прага - на 68-мо място, както и Будапеща и Любляна, които са класирани заедно на 75-то място. Румънската столица Букурещ заема 110-то място.

Най-зле класираните градове в региона са Киев – 175-то място, Тирана – 180-то  и Минск – 189-то.

В дъното на световната класация е иракската столица Багдад.

Проучването има за цел да помогне на компаниите и организациите да определят какви средства да отпускат за компенсации и надбавки за персонала си в чужбина. Фирмата използва няколко критерии, сред които политическа стабилност, здравеопазване, образование, престъпност, възможност за почивка и транспорт.

Виена, в която живеят 1,7 милиона души, оглавява класацията за шеста поредна година. Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот, всеобхватно здравеопазване и умерени жилищни цени. Обширната мрежа за градски транспорт струва само едно евро на ден с едногодишна карта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
ц-капитализмът е политикоикономическа теория...в основата си икономическа. Тези които съм изброил са от смесен тип-социални общества с монтирана пазарна икономика, под определени регулации и под определени условия(т.е. даже пазарната им икономика не е много пазарна). Класическият капитализъм предполага, че държавата ще се меси само в случаи на престъпление срещу личността. Никъде няма капитализъм и никога не е имало в чист вид. За разлика от комунизма, който вирее в кибуците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
та баце бат Мави също знае австрийците какви върти опашки са и затова са добре. Те не се вричат във вярност към някой както ние към СССР, съм САЩ бла бла. хората си следват тренда. С Хитлер (той е австриец от Линц) нямаше проблеми, после със САЩ след втората св. пак нямаше проблеми и сега са про-руски баце, Австрия е една от държавите против санкциите, но нали в ЕС командори Вашингтон и нишо не може да се напрай. Няма НАТО и военни щуротии, гледат си националния интерес и бачкат имат съзнание, кои са кво са що са, не си забравят историята както нас и за това са на тоя хал, а ние на нашия.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
И дядо Маркс СЪМ го чел ) И го казава това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Да съм го отричал ?:)) Но са и развити капиталистически общества нали? Всички изброени от теб страни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
айде аз не съм от интелигентните и знаещите, но да речем, че всички останали сте :)) незавичимо от гледните точнки но пак не стаа .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
misantrope тоя филм съм го слушал батко, аз съм мноо як а другия е ***. Аз работим мноо ама другия не. :))) Неее misantrope просто племето ни е такова, нямаме съзнание затова сме и такива *** и държавата ни е такава както и тея където ни управляват. Когато българския народ си промени мисленето изцяло тогава - един ден може и да се получи - до тогава мммм ньет. То се вижда и тука - уж интелигентни хора сме четем ала бала знаещи сме, оообаче на черното казваме бяло и няма да стане......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
баце тея са все още добре, но и тука влака спира, край. На времето всички наши номенклатурчици си изнесоха парите в Австрия и Швейцария, същите капитали се върнаха в България под формата на "чужди капитали" В Австрия съществуват още някой банкови институти с "особен статус-незнайни войни :))". Та докато Австрия беше буфер между Соц. блока и запада, цъвтяха да, пари бол, всички внасяха парици тука. Наскоро даже Цветан Василев беше тука баце с откраднатите над 200млн.от КТБ *** ньеден. Но сега вече лека полека часът на истината приближава - 300 млрд. дълг 8 пъти по-голям от това което могат да върнат и един красив ден ше свърши тая лапаница. А в САЩа баце е възможна същата система, те са огромни, но такива некролози като Сорос и Бъфет и още хиляди такива чикиджийски фондове където са офшорни няма да се получи там. В Австрията има спекулативен данък на акциите 25%.и също кой започне да печели от бизнес много ресто 50% данък. На Сорос ако му вземат такива пари още утре ше го опее попа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
и дядо Маркс се басирам не си го чел:) не казва това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
да се успокоиш, Жоре. И Буда е роден в Индия, ама никой не е станал пророк в собствената си държава. Австрия има икономика от смесен вид-сиреч са леви. И то яко леви. Михаля е прав-леви са като Швеция, като Германия, като Холандия. Те така са леви. Те и на националсоциализмът са родина(или поне на лидера му), но не променя с нищо нещата. Нарича се пруски държавен социализъм(и аз в същност това изповядвам).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
Хаха Баце:) Питай бат Мави, ако на мен не вярваш - социализма е възможен само в добре развита капиталистическа страна.. Дядо Маркс го е казал. Ся сериозно - спор няма алпийските страни са мега добре..Ама главно щото са малки, богати от векове и най важното добре управлявани. Такава система в огромна страна като САЩ е невъзможна. Но това не прави щатите по зле:) и ще се изненадаш, ако се поровиш малко, че и за колосалните си размети като население и те имат доста читава социална политика..;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още