IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО потвърди за втори случай на нарушаване на турското въздушно пространство

Според Вашингтон турските военновъздушни сили са можели да свалят руските самолети

17:29 | 06.10.15 г. 11
НАТО потвърди за втори случай на нарушаване на турското въздушно пространство

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи за втори случай на нарушаване на въздушното пространство на Турция от страна на руски военни самолети, предава CNN.

Според Столтенберг руски сухопътни сили вече са пристигнали в Сирия за разширяване на операцията на Москва в страната, допълва медията.

Столтенберг определя ситуацията като „неприемлива“ и допълва, че според разузнаването „няма причина нарушаването на въздушното пространство на Турция да се разглежда като инцидент“.

Припомняме, че късно снощи НАТО се събра на спешна среща заради инцидент от почивните дни, за който съобщи турското външно министерство. Руският самолет е бил съпроводен от два турски Ф-16, а Анкара предупреди, че при нов случай може да отвърне и с огън.

Вашингтон също коментира, че турските военновъздушни сили са можели да свалят руските самолети.

Междувременно руският посланик в Турция за втори път е привикан от властите в страната да дава обяснения.

Турция е член на НАТО от 1952 г., припомня CNN. Според правилата на Алианса атака срещу един от членовете му означава атака срещу всички.

Йенс Столтенберг изразява съмненията си, че Русия изобщо се интересува от борбата с „Ислямска държава“, а вместо това атакува опозицията на сирийския президент Башар Асад.

Същевременно американският президент Барак Обама е одобрил превъоръжаването на сирийските кюрди и арабско-сирийската опозиция като част от стратегията да окаже натиск върху джихадистката организация от север и да подсили границата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 3
julian12
преди 8 години
А, НАТО като хвърляха бомби в София и сега по болниците може. Така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още