IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 25 държави влизат в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции

Разширяването ще допринесе със 100 млрд. долара за кредитната програма на организацията

08:53 | 24.01.17 г. 42
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Нова вълна от около 25 държави от Африка, Европа и Южна Америка ще се присъедини към водената от Китай Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции през тази година, съобщава FT. Това ще укрепи решимостта на Пекин да прокара глобалния си дневен ред въпреки посоката на политиките на американския президент Доналд Тръмп, допълва изданието.

Президентът на банката Джин Ликун коментира в интервю, че разширяването на членската база ще допринесе със 100 млрд. долара за кредитната програма на организацията.

„След като разработихме банката, сега е наш ред да допринесем за нея. Китай трябва да направи нещо, с което да бъде признат за отговорен лидер“, коментира Джин в интервюто.

Сред бъдещите нови членки ще бъдат Ирландия, Канада, Етиопия и Судан. Някои от тях ще се присъединят към организацията по време на годишната й среща, която ще се състои през юни, а други – по-късно през годината.

Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции оставя и вратата си отворена за САЩ. Вашингтон обаче разкритикува Великобритания, когато Лондон през 2015 г. обяви, че смята да се присъедини към банката.

Наскоро обаче един от китайските официози цитира Джин Ликун, според който позицията на САЩ може и да се смекчи, защото официални лица от екипа на Тръмп са изразили несъгласие с категоричния първоначален отказ на Вашингтон да се присъедини към банката.

Разширяването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции е в унисон с твърдата позиция на президента на Китай Си Дзинпин в защита на глобализацията, която той застъпи и по време на икономическия форум в Давос. Си предупреди за опасностите, които крие протекционизмът, и призова страните да не преследват тесни интереси за сметка на другите.

Ключов регион за Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции е Африка, откъдето засега са се присъединили само Египет и ЮАР. Етиопия е една от важните за банката държави, която възнамерява да се присъедини тази година. Адис Абеба потвърждава, че желанието е било за присъединяване заедно с ЮАР, но правителството е пропуснало сроковете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Ми хващай куфара и беж да образоваш шебеците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Баце :) Говориш за страни членки, не за това кой гласува :) Според теб всички страни в китайската банка ще имат равен брой гласове ?? Доообре :)Пич.. наистина си п.рост :) Ама много разбираш ли :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 7 години
нямаше нужда да се доказваш отново, знаем те :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 7 години
това е начина, с инвестиции, образование и работа по африка да се спре бежанската вълна, а не с огради, динковци, императори и други *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 7 години
China Unseats US As Global Investment Leader In Financial Technology:----------------------------------------------------------------------------http://fortune.com/2017/01/23/china-fintech-invest-citi-report/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
georgi_shum
преди 7 години
Баце :) В Световната банка членуват 180+ страни :))) пак си чел, недочел :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Achtung
преди 7 години
Канада....респект!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
michaelis12
преди 7 години
"Китайската инфраструктурна банка" - над 80 държави, "Световната банка" - 20тина я има я нема .... :)) Са коя от двете е по-световна ненам .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още