IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бърнстийн: Ако капитализмът изчезне, свободата и просперитетът също изчезват

Философията на разума и правата на личността липсват в много части на света, коментира проф. Андрю Бърнстийн

11:05 | 06.03.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако капитализмът изчезне, свободата и просперитетът също изчезват. Това каза преподавателят по философия в Marist College проф. Андрю Бърнстийн в интервю на Яна Строй за предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му отговорни за непълната икономическа история на капитализма са Карл Маркс и Фридрих Енгелс. С тяхната съвместна творба „Манифест на комунистическата партия“, както и с труда на Енгелс „Състоянието на работническата класа в Англия“, се разпространява митът, че капитализмът е понижил жизнения стандарт на работниците, обясни проф. Бърнстийн.

Той коментира още кои са предизвикателствата пред капиталистическата система. Според него философията на разума и правата на личността липсват в много части на света, сред които и Ислямския свят. "Китай се опитва да премине към капитализъм, но има философия на колективизъм, където групата надделява над индивида", коментира преподавателят.

„Няма я философията и образователният процес, който е необходим, ако искаме предимствата на капитализма да станат реалност", подчерта проф. Бърнстийн.

Първа част от интервюто може да видите тук:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Планините от дългове показват ясно ,че му се вижда края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Grosss
преди 7 години
Това са глупости на търкалета,рано или късно капитализмът ще бъде смененот нещо по-добро.Капитализмът води до социялен взрив и този момент идва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Капитализмът е висшия възможен обществен строй. Единственият сериозен въпрос пред него е до колко социален може да, без да престане да бъде капитализъм. PS Инвестор, във вашият сайт очаквах да прочета коментари от рода "Капиталисти от всички страни, обединявайте си!" Уви, отново пролетарски фрустрации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
*** разбира се! Капитализмът е най-доброто, особено, когато виси на врата на държавата - Too Big To Fail, Privatize Profits And Socialize Losses - пей сърце и куче влачи рейс! Ако Маркс и Енгелс навремето дори са подозирали, че капитализмът може да еволюира до тук, изобщо немаше да пипнат перото и да напишат онези неща... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Като теория това безспорно е така.Обаче не е добре и Капитализмът да лежи на тези лаври защото може да се *** в поредната модерна форма на тоталитаризъм, съпътствана от много лъжи и фалшификации. Забелязват се подобни въжделения и тенденции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още