IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петкова: Придобихме 1,44% от ЕВН Електроразпределение

Акциите, придобити от фондовете на ПОК Доверие са на цена под средната и очакваме печалба след търгово предложение, споделя изпълнителният директор на компанията

16:33 | 21.12.11 г. 11
<p>
	Даниела Петкова.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Даниела Петкова. Снимка: Личен архив

Днес започна и на практика приключи търгът за по 33% от ЕВН Електроразпределение и ЕВН Електроснабдяване. EVN AG вече обяви, че е окрупнило собствеността си в двете дружества до съответно 97,75% и 99,73%. Малки дялове от двете дружества (590 акции, или 0,38%, от ЕВН Електроразпределение и 333, или 0,18%, от ЕВН Електроснабдяване все още са държавни, като те ще бъдат предложени на аукцион утре сутринта).

Дали пенсионните фондове са участвали на днешният аукцион? Допитване на Investor.bg показа, че ПОК Доверие са участвали и част от офертите им са били класирани, заяви Даниела Петкова*, изпълнителен директор на дружеството.

- Г-жо Петкова, колко акции придобихте и от кое от двете дружества?

Придобихме 2 250 акции от ЕВН България Електроразпределение АД с две оферти за по 750 акции на цена от 1 570,07 лв. и две по 375 акции на цена от 1 590,07 лв. Средната ни цена е 1 576,74 лв., което е с 4% под средната цена за аукциона от 1 632,56 лв.

- Какъв дял придобихте?

Нашият дял е 1,44%, като след като мажоритарният собственик обяви, че вече притежава 97,75% и 0,38% останаха за утрешния аукцион, то в момента само 0,43% от акциите са извън мажоритаря, нас и държавата.

- Каква ще бъде стратегията ви за придобитите акции?

Очакваме търгово предложение от мажоритарният собственик, каквото той най-вероятно ще отправи доброволно, след като е придобил над 97% от акциите.

Търговата цена очакваме да е не по-ниска от максималната цена, платена от търговия предложител. Имайки предвид днешните сделки, вероятно максималната му цена е малко по-висока от средната за аукциона, но дори и търгово на средната цена на аукциона като резултат ще добави над сто хиляди лева по партидите на осигурените в пенсионните фондове, управлявани от ПОК „Доверие” АД.

* Даниела Петкова започва работа в ПОК Доверие през 1994 г. като главен счетоводител. Под нейно ръководство през 1997 г. счетоводният отдел прераства в диреция „Финанси и счетоводство”, която тя ръководи до избирането й за главен изпълнителен директор.

Преди да постъпи в ПОК Доверие, Даниела Петкова работи в областта на финансовите анализи, данъчните консултации и фирменото счетоводство като собственик и ръководител на консултантска фирма.


Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 9
msimov
преди 12 години
Браво ето едно добро мнение.Играли са купили са под основния играч и са спечелили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още