IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев: С Оманския фонд работим по плана за преструктуриране на КТБ

Акционерите са близо до представяне на принципно решение за оздравяването на банката, заяви мажоритарният й собственик

09:53 | 25.08.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цветан Василев: С Оманския фонд работим по плана за преструктуриране на КТБ

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка АД (КТБ) Цветан Василев продължава да работи върху модела за преструктуриране на банката съвместно с партньорите си от Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и други заинтересовани инвеститори.

В изявление, разпратено до медиите, Цветан Василев уверява, че акционерите са близо до представяне на принципно решение за оздравяването на кредитната институция, което да е в пълно съответствие с нормативно установените изисквания за капиталова адекватност и ликвидност.

Припомняме, че в петък, 22 август, Българска народна банка (БНБ) съобщи, че е изпратила писма до двамата най-големи акционери в КТБ -  мажоритарния акционер „Бромак“ ЕООД, собственост на Цветан Василев, и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман - и очаква техните конкретни предложения за ангажимент до края на месеца в съответствие с действащото законодателство в България и Европейския съюз.

„Моята роля и внимание в настоящия момент са съсредоточени в предоставяне на цялостен концептуален план и координация на действията за излизане от кризата чрез намиране на адекватно съотношение между капиталова адекватност и ликвидност, в това число и осигуряването на ликвидни активи, финансирани от банката досега, които да улеснят бъдещите инвеститори в решението им да участват в преструктурирането“, заявява Цветан Василев.

В своето изявление той отново подчертава „целенасочената кампания срещу банката", коментира действията на държавните органи, централната банка и квесторите.

„До настоящия момент никой от компетентните органи в страната не се е обръщал към мен с предложение за участие в капитализирането на банката или търсенето на решение за преодоляване на изкуствено създадената криза“, пише още Василев, като по този начин отрече информацията на  БНБ от 22-и август, според която " от мажоритарния акционер в банката „не е проявявана никаква инициатива пред надзорния орган за оказване на подкрепа на КТБ, нито е търсено обсъждане с централната банка на текущото финансово състояние на КТБ и на необходимия за възстановяването й финансов ресурс“.

„Беше ясно и недвусмислено заявено, че лицензът на КТБ ще бъде отнет поради положението, в което тя се намира. Вината за източването на банката, очевидно за обществеността, беше хвърлена върху мен вероятно с цел чрез предложения специален закон по-лесно и бързо да бъде ликвидирана КТБ и да се заграбят апетитните активи, финансирани от нея. Всякакво предположение за мое участие в капитализирането на банката на фона на това изявление беше изключено“, коментира Василев изявлението на гуверньора на БНБ от 11 юли, когато се заговори за отнемането на лиценза на КТБ.

Самият Василев, който е мажоритарен собственик и председател на надзорния съвет на КТБ АД, е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. За обвинението стана ясно на 12-и август, макар че то е станало факт още на 28 юли в условията на задочно производство, защото не е известен адресът на Василев. По отношение на банкера е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на „Интерпол“, съобщиха от прокуратурата. 

Пълният текст на изявлението на Цветан Василев е публикуван на неговия сайт

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Всичко, което прави БНБ говори за паника сред тях. Явно те добре разбират какво са забъркали. Те не търсят решение, те търсят как да се измъкнат. Затварянето на банката е това, което би им спасило кожите (евентуално) и те ще направят всичко възможно то да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
forexar
преди 9 години
Има сериозен публичен скандал. Официалната позиция на Управителя на CEO-то на КТБ е яснаКъде е отговорът (официалната позиция) на БНБ ?Все пак доста хора свързани с проблема заслужават някакъв отговор какво прави БНБ?, защо?, от къде идва различното третиране на две български банки? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Ако четеш жълтеникавия сайт ПИК, ИНТЕРПОЛ го издирва. Ама като отидеш в сайта на ИНТЕРПОЛ, се оказва, че няма издирвано такова лице. Лично съм пробвал с различни изписвания. Чети изявленията на гуверньора Искров, който заявява, напук на разпорежданията на Закона, че Цветан Василев не е предлагал нищо на БНБ, въпреки че една от първите работи на БНБ беше да свика Събрание на акционерите за търсене на решение. Ама тогава Искрата знаеше, че ще има специален закон за КТБ, но котка му мина пътя. Сега ще падне здраво съдене на държавата от засегнатите субекти, но държавните институции, участвали в атаката срещу банката, ще се измъкнат по терлици. НЕИЗВЕСТЕН извършител и толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
sa60o0
преди 9 години
той е издирван, а пък дава интервюта и призовава какво да се прави .... краткият ми коментар е само - Тук е така !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Не вярвам да му разрешат да направи каквото и да е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още