IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът освободи от ареста и последния задържан по казуса с КТБ

Съдиите са разколебани от противоречивите показания на свидетели във връзка с липсата на 206-те млн. лева от банката

13:15 | 21.08.14 г. 5
Съдът освободи от ареста и последния задържан по казуса с КТБ

Софийският градски съд освободи и последния задържан под стража по случая с липсата на 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка, съобщи БНР.

От днес мярката за зам.- главния счетоводител на банката Борислава Кючукова се променя – от задържане под арест на „подписка“. Съдът промени на „подписка“ и мярката на главния счетоводител на банката Мария Димова, която досега беше под домашен арест.

Съдиите са разколебани в голяма част от основните показания на свидетели. Те са цитирали немалко противоречия в думите им. Това, което категорично става ясно по въпроса за изчезналите 206 милиона лева от КТБ, е, че не става въпрос за липсваща касова наличност, а за дълг на фирмата "Бромак" към банката, съобщи още БНР.

Твърдението е подкрепено и с доклад на квесторите от БНБ, които бяха назначени при поставянето на финансовата институция под особен наздор. Било е оповестено, че с част от тези пари се е финансирал политически проект, който обаче не е назован.

Прокуратурата е категорична, че ще обжалва решението на съда.

Припомняме, че по казуса с КТБ в края на юни и началото на юли бяха задържани четирима души, сред които главният касиер Маргарита Петрова, зам.- главният счетоводител Борислава Кючукова, изпълнителният директор Орлин Русев и главният счетоводител Мария Димова.

Заради заболяване Димова беше поставена под домашен арест, а на Орлин Русев беше наложена парична гаранция заради липсата на доказателства за извършена от него документална измама.

Преди дни по искане на прокуратурата от ареста беше освободена главният касиер Маргарита Петрова.

Към този момент са повдигнати обвинения срещу десетима души по казуса с КТБ. Сред тях е и мажоритарният собственик на банката Цветан Василев, както и четиримата изпълнителни директори и ръководителят на управление „Кредитиране“. Обвиненията срещу тях са за съучастие в умишлена безстопанственост в особено големи размери. 

Развитието на казуса около КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 9 години
мисля че имаше една книга "най-добрия начин да обереш банка е да притежаваш една"по този начин обира изглежда като бизнес дела в очите на глупавото общество и разбира се в очите на корумпирания съд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
LuckyYou
преди 9 години
А бе какви са тия интерпретации, чудесии, Питун ти бил виновен. Какви са тия измильотини бе да му се не види. На всички е ясно че, всичко това стана, заради конфликта Пеевски - Василев, т.е. ДПС - Василев! ДПС използва прокуратурата и БНБ, за да съсипе банката а на тебе Путнски империалистически истории ти се привиждат. Путин не се интересува от малка и бедна страна като България. САЩ се интересува България да е зле, На Путин не му дреме, а опитът за фалит на КТБ, си беше чисто локален - дело на ДПС с насъскването на Прокуратурата и на БНБ, това е! Всичко друго е измислица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
Оказва се, че на КТБ всичко й е било наред. Някои политици заедно с прокуратурата решиха да я съсипят само за да угодят на Русия, която иска отново да дестабилизира и фалира България.Заемите за реализацията на Южен Поток и АЕЦ Белене са изтеглени от КТБ и сега според заповедта на император Путин трябва да се изплащат от бюджета на България независимо че нито един от проектите няма да бъде реализиран. Светва ли ви защо червените пиявици и техните форумни поддръжници толкова разпалено защитаваха тезата: "...Абе така и така са похарчени милиарди нека все пак да довършим започнатото..." имайки за крайна мечта и цел тоталното заробване на България под руско икономическо, финансово и политическо робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Прикриватурата много сватбарски я подкара. Нито една ВЕРеСИЯ не издържа и се отменя, кога по-рано, кога по-късно. Ами да си скъсат дипломите, да си изядат шапките и да си посипят главите с пепел за такава "качествена" работа. Само тормоз на хората и най-важното - СЪЗДАВАНЕ НА СУМАТОХА и бавене на топката, което сега е НАЙ-ВАЖНАТА ЗАДАЧА. КТБ няма къде да ходи от хватката на политическите хиени и след няколко месеца ще е вече така желания труп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още