IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо коефициентът цена/печалба на BGTR30 e 46, а на SOFIX - 10?

P/E на BGTR30 е двойно по-висок от този на водещите индекси в Китай и Индия, докато съотношението при SOFIX е сходно с това на пазарите в Гърция, Испания, Португалия и Ирландия

10:16 | 07.02.11 г. 14
Защо коефициентът цена/печалба на BGTR30 e 46, а на SOFIX - 10?

Основната практическа разлика между индексите BGTR30 и SOFIX е в коефициентите цена/печалба (P/E) и цена/балансова стойност (P/B).

Коефициентът цена/печалба на BGTR30 e 46, а на SOFIX 10 или близо 5 пъти разлика. На BG40 P/E е 33,7 пъти, показват изчисления на БФБ-София.

Коефициентът на SOFIX е сравнително нисък на база доста ниското P/E на Химимпорт от едва 3,71 (консолидирани данни). При Софарма, която е най-тежката компания в SOFIX, той е 13,6 (и консолидирано и неконсолидирано).

При Монбат АД, която е третата по тежест компания в SOFIX, P/E е 17,8 (и консолидирано и неконсолидирано).

На консолидирана база P/E на ЦКБ е 4,44, а на ПИБ - около 13, като те са са в средата на таблицата по тежест в индекса.

Вижда се, че по-ниското P/E на SOFIX се дължи на Химимпорт, което е сред най-тежките в индекса, както и на ЦКБ.

При BGTR30 всички компании са с равно тегло, тоест 3,33%. При BG40 теглото зависи от единичната цена на акция (например, ако тя е 100 лв. - ще тежи 100 пъти повече от акция с единична цена 1 лв.) И при двата индекса обаче коефициентите P/E, съответно 46 и 34, са в пъти по-големи отколкото при SOFIX.

По данни на БФБ-София коефициентът P/B на SOFIX е 0,87, спрямо 1,13 на BGTR30 и 1,43 на BG40. Тоест отново при SOFIX имаме най-ниски стойности.

Какъв е коефициентът P/E на българския пазар? Отговорът на този въпрос е субективен. Който харесва SOFIX ще каже 10, който харесва BGTR30 ще каже 46.

На теория високият P/E издава потенциал пред дружеството, а ниският показва, че то е зряло и няма да има бърз растеж.

Цветослав Цачев публикува в блога на ИП Елана Трейдинг коефициентите P/E на основни индекси в различни страни по света. За Русия съотношението е около 8, за Китай и Индия - около 20, за Германия - около 14, за Франция - около 12, за Великобритания - около 18. За Гърция, Испания, Португалия и Ирландия е около 10, а при Чехия, Унгария и Полша - около 12,5. P/E на американския широк и най-представителен индекс S&P 500 е около 15.

Определено P/E от 46, като на BGTR30, няма аналог сред изброените индекси и е двойно по-висок от този в Китай или Индия. Тоест излиза, че компаниите в BGTR30 са с двойно по-голям потенциал за растеж.

Ако погледнем SOFIX с неговото P/E от 10, то приличаме повече на Гърция (10), или Унгария, Чехия и Полша (с около 12,5).

В последните 3 месеца и SOFIX и BGTR30 се повишават с по 24%. В последните 12 месеца BGTR30 се повишава с 3%, а SOFIX се понижава с 3%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Мариян Йорданов
преди 13 години
Да, често се оказва, че високото P/E е индикатор за балон. Понякога ОБАЧЕ е резултат от конюнктурно спадане на печалбата. Например компания с капитализация 100 млн. лв. и печалба от 10 млн. лв., следващата година изведнъж отчита 100 хил. лв. печалба, а цената не пада. Става P/E 1 000. Но примерно инвеститорите очакват печалбата да се върне на 10 млн. лв. или поне на 5 млн. лв.Тоест те очакват голям растеж на печалбата и са готови на P/E 1 000. Докато когато P/E на компанията е бил 10 (100 млн. лв. цена и 10 млн. лв. печалба) не са очаквали последващ голям растеж и са я държали на P/E 10.Ако не очакват потенциал при P/E 1 000, да я разпродадат до P/E 10 и да я оценят на 1 млн. лв. Но спад от 99% при печеливша компания не съм виждал. Трябва да е фалирала... Значи теорията, че щом го държат на 1000 P/E чакат нещо да се оправи с печалбата е вярна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
jamiemirror
преди 13 години
Първия въпрос който следва да се зададе е доколко са надеждни данните в отчетите изобщо.БФБ се отличава с изключително манипулирани данни и слаб контрол над верността на отчетите на компаниите.На база това е просто смешно да се изчисляват коефициенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
emil_dtv
преди 13 години
"На теория високият P/E издава потенциал пред дружеството, а ниският показва, че то е зряло и няма да има бърз растеж." - Ето тук нещо не съм съгласен, или може би има правописна грешка. Висок Р/Е означава, че компанията е вече "скъпа", респ. възможностите за растеж на акцията са ограничени. Ако вземем обаче реципрочната стойност Е/Р (earnings yield), то тогава авторът е прав. Или може би нещо не разбирам правилно текста?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Мариян Йорданов
преди 13 години
Индекси с уж толкова различно P/E (5 пъти) се движат с огромна корелация и на месечна и на 3 месечна и на годишна и на тригодишна база.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още