IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценна ли е австрийската икономическа школа днес?

Тя се откроява от преобладаващия в наши дни в академичните среди емпиризъм, явявайки се едва ли не „маргинална” на академичната общност

22:18 | 09.11.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лудвих фон Мизес. <em>Снимка: Wikimedia</em></p>

Лудвих фон Мизес. Снимка: Wikimedia

След финансовата криза 2007–2009г. в полезрението на световната икономическа общност влезе австрийската икономическа школа.

От една страна тя доби кредит на доверие в успешното тълкувание и предсказанието на кризата, стана актуална и интересна с аналитичната си мaтрица. 

От друга страна обаче бе обвинена в догматичност, а нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман непрестанно влиза в полемика с нейни представители. Причината: отказът й да прилага методите на точните науки като физиката към социалните науки като икономиката, например.

Подход, който неизбежно я противопоставя в някакъв смисъл на преобладаващата мода в мейнстрийм академичните среди през последните 6–7 десетилетия — а именно опитът да се измерва, тества, моделира човешкото поведение и икономическият процес.

Тук накратко ще се опитаме да щрихираме основните й принципи — поне на последователите на Лудвиг фон Мизес, — позиционирайки я в света на икономическите идеи.

Малко предистория

„Австрийска школа” е саркастичното наименование, което в края на 19-ти век „Немската историческа школа” дава на последователите на Карл Менгер — преобладаващо австро-унгарци, работещи и развиващи идеите си във Виена, интелектуалния център на Европа по това време.

Кой е Карл Менгер?

Менгер е бащата на т. нар. „Революция на пределната полезност” и основоположник на интелектуалната традиция, превърнала се впоследствие в „австрийската икономическа школа”.

В своята книга „Принципи на икономиката”, 1871г., той решава „парадокса на стойността”, който препъва класическите икономисти до този момент. Как и защо диамантът е по-скъп от водата при положение, че тя е по-„полезна” и важна за човека и живота му?

Менгер отговаря: хората никога не избират въз основа на ползата от цял клас блага, а само на отделни, дискреционни единици от него. Колкото по-oскъдно е дадено благо (ако е считано за такова) — толкова е по-ценно. Конкретните единици диаманти са много по-оскъдни от водата — следователно цената им е по-висока, изразявайки индивидуалните скали на предпочитанията на играчите чрез цените.

Обратно в пустинята, където водата може да е крайно оскъдна — цената ѝ в диаманти може да се окаже стратосферна. С една дума — стойността е субективна и зависи от предпочитанията на потребителя, а не както са считали до този момент класическите икономисти — от трудът, въплътен в производството стоката. Теория по-късно припозната от Карл Маркс като „трудова теория на стойността”.

Последна актуализация: 18:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
.....че не просто има твърде много променливи в социалния свят. А истината е, че няма никакви константи.----------------------------------------------------------------------------------------------именно в днешния свят колкото и да е манипулирано това животно човека, няма гаранция, че той ще действа по зададената му траектория. Същото е и с борсата, анализи, сметки, линиики и криви, но на края излиза сметката съвсем друга защото се води от мисли, чувства, емоции ..... Ако някой някога има контрол на емоциите и поривите на човека (дори и той самият няма такъв контрол над себе си), то той ще има абсолютната власт, но това е невъзможно .....Всеки може да се тества, като накара мозъка да му се подчинява т.е. спиране на странични мисли и картини след което да види резултaта .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
би трябвало да сме тук Austrian School of Economicshttp://***.econlib.org/library/Enc/AustrianSchoolofEconomics.htmlа ние сме ето тук Keynesian Economicshttp://***.econlib.org/library/Enc/KeynesianEconomics.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Ку-Ку
преди 8 години
Темата е интересна и изложението е добро. Много отдавна социалните науки, в частност социалната психология и въобще психология, не се "качествени". При тях също се провеждат контролирани експерименти. Наивно е да се смята, че методологията на природните науки като физика и химия, на които дължим целият възход на съвременния свят, не са приложими към изследването на обществата и икономиката. Последното изречение изглежда на нескопосан опит за каламбур и не се връзва с тона на текста. Пише се тавтология (с "в").
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
kanartikin
преди 8 години
"Нещо, което с оглед на непрестанните финансови кризи и в името на здравият разум априорно следва да се промени."Ако въобще бъде допуснато, позволено или разрешено.Ако имаме предвид епохата в която живеем... едва ли! Точно индивидите който определя допустимото,//"преобладаващия в наши дни в академичните среди емпиризъм"// няма да го позволи, независимо от логика, аргумент или необходимост.Една тенденция продължава, до като има кой да я материализира и осъществява, а няма никаква следа //предвид темпото и посоката до сега// да бъде променена.Ако разгледаме настоящото не като доброволен договор между две свободно избиращи страни, а като един субект който решава, какво, как и до колко масата трябва да изпълни, то случващото се, е обикновен феодализъм и няма нищо общо със по своя воля избиращи или договарящи се страни, изпълващи със смисъл понятието свободен пазар.Няма да бъде допуснато, феодалът няма да го допусне, независимо от логика, финансови кризи или здрав разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Това последно изречение - ''Нещо, което с оглед на непрестанните финансови кризи и в името на здравият разум априорно следва да се промени'' означава системна криза Казано иначе така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Тоест така наречените ''бизнес кризи'' са са умишлени действия с цел грабеж или просто сребролюбие или ционизъм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099според мен от всичко по-малко с някакви форми на психопатии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Устройството на световната финансова система е така направено ,че изисква непрестанен растеж на БВП но това е невъзможно в една затворена система като Земята защото енерг.ресурси са изчерпаеми и заради глобалното затопляне и т.н. екологични проблеми, и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Адаир Търнър е бивш председател на Financial Services Authority/Bloomberg също говори за системна криза но заобиколно и все едно е открил топлата вода - http://***.investor.bg/analizi/91/a/diavolyt-v-dylga-205607/ ,и Кристофър Дембик, Saxo Bank: Нова глобална криза е неизбежна - http://***.investor.bg/analizi/9/a/kristofyr-dembik-saxo-bank-nova-globalna-kriza-e-neizbejna--205684/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Икономиката е особена ,сложна и социална наука - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29но се приравнява с точните науки е абсурд и Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International добре казва ''Къде се провалиха икономистите'' - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality - http://richardheinberg.com/bookshelf/the-end-of-growth-book - авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още