IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото с най-голям дневен спад от началото на годината

Еврото достигна ново 11-годишно дъно спрямо долара, след като докладът за заетостта в САЩ засили очакванията за вдигане на лихвите от Фед

21:45 | 06.03.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото с най-голям дневен спад от началото на годината

Златото записва най-големия си дневен спад от началото на годината, след като по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ засилиха опасенията, че Федералният резерв ще вдигне лихвите през юни, съобщава сайтът investing.com.

Априлските фючърси върху златото на Нюйоркската борса за суровини спадат с 2,7% до 1 163,80 за трой унция в следобедната търговия. Спадът с 32,40 долара изтрива всички печалби за ценния метал през 2015 г., след като той приключи 2014 г. на ниво от 1 184 долара за трой унция.

Данните показаха, че безработицата в САЩ се е понижила до 5,5% през февруари от 5,7% месец по-рано до най-ниското ниво от почти седем години. Анализаторите очакваха по-лек спад на безработицата до 5,6%. През втория месец от годината са били създадени 295 000 нови работни места при консенсусна прогноза за 235 000. Същевременно данните за януари са занижени до 239 000 нови работни места. Докладът за заетостта в САЩ сочи, че покачването на лихвите от Фед може да се случи по-скоро от очакваното.

По-високите лихви обезценяват златото, тъй като правят по-привлекателни алтернативните инвестиции, които носят доход. Доходността на 10-годишните американски ДЦК днес скача с 0,15 процентни пункта до 2,26%.

Докладът за заетостта оскъпи долара, който се повиши с 1,4% спрямо кошница от чужди валути. Еврото достигна ново 11-годишно дъно спрямо зелената валута, след като спадна с 1,6% до 1,0850 долара. От началото на годината то е загубило 10% от стойността си.

По-скъпият долар прави деноминираните в долари суровини, като златото, по-малко привлекателни, след като те стават по-скъпи в други валути. Майските фючърси върху среброто поевтиняват с 2,2% до 15,81 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Смятам, смятам, ама не ми излизат нещо сметките. Тази година започна с повишаване на доверието към златото. През януари само за няколко дни се вдигна от 1 200 на 1 300. За да има сега толкова голям спад, значи е имало масирани разпродажби. Точно по същото време обаче е имало големи разпродажби и на Wall Street (виж статия от същия автор по въпроса). Какво ли са си КУПИЛИ инвеститорите. Очевидно не е евро, защото и то е паднало, което значи, че и там е имало продажби. Да не би всички да са купували американски ДЦК ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
15%
преди 9 години
Да, една война САЩ - Китай ще бъде много интересно нещо... за микробите, които ще останат живи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 7
nobel
преди 9 години
Като си помисля, че най-много от тези привлекателни хартийки има в Китай, а и там напоследък растежа нещо започва да се забавя ми се струва, че може да се появят известни проблеми с бомбардирането. В този ред на мисли положението си е наистина много притеснително. Защото ако Китай започне да продава това ще си е Трета световна. Още по-притеснително е, че дори да започне да продава някой друг и цените започнат да падат китайците едва ли ще стоят безучастно и ще гледат как им се изпаряват трилионите. А като се включат и те резултата пак ще е същото мазало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 3
pecan
преди 9 години
Няма страшно някой да си поиска осребряване на дцк на сащ за по сериозна сума веднага ще го бомбардират :) за да се запази световния мир разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Между другото някой от вас купувал ли си е някога от "привлекателните инвестиции", каквито са американските ценни книжа. Нали при 10 годишните в момента доходността е "скочила" с 0,15 процентни пункта до 2,26%. Кое ги прави толкова привлекателни и как се печелят пари при такава доходност, след като един от анализаторите ви онзи ден по България он еър обясняваше, че Федералният резерв щял да ЗАГУБИ от това, че притежава американски ДЦК. Леле, викам си, то ако федералния ще загуби - кой ли ще спечели. Хич не ми се мисли какво ще стане, ако нещата - примерно в Япония се влошат и те решат да си осребрят резервите. Рисков ми се струва на мен този актив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
nobel
преди 9 години
Едно си баба знае, едно си бае. Тръгне ли да пада златото, това винаги, неизменно и единствено е резултат "на добрите резултати" на американската икономика. Друга причина няма, не може да има, не може да се измисли и няма как да бъде измислена. Обратното, естествено, никога не се случва. Единственото място, на което не искам да надниквам е в главата на някой финансов анализатор. Сигурно е някаква тотална бездна от клишета и пълна липса на въображение. Следващият път, когато златото се вдигне ще бъде я заради положението в Украйна, я защото Мюсулманска държава е направила нещо, но никога, в никакъв случай няма да е заради Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още