IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният срив изтри 1,3 трлн. долара от капитализацията на енергийните фирми

Малцина предрекоха поевтиняването на петрола, започнало през юни 2014 г., и малцина бяха пощадени

14:51 | 05.08.15 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Ако цената на петрола се възстанови, инвеститорите могат да си върнат част от парите, въпреки че цените могат и да не се възстановят с темпото, с което спаднаха.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ако цената на петрола се възстанови, инвеститорите могат да си върнат част от парите, въпреки че цените могат и да не се възстановят с темпото, с което спаднаха. Снимка: Ройтерс

Малцина предрекоха петролния срив и малцина бяха пощадени, след като случилото се изпари 1,3 трлн. долара – сума, равна на годишния брутен вътрешен продукт на Мексико, за по-малко от година, пише Bloomberg.

Да вземем например милиардера Карл Айкън. Когато цената на суровия петрол бе достигнала своя пик през юни 2014 г., делът на инвеститора активист в Chesapeake Energy Corp. струваше 2 млрд. долара.

Днес, когато петролът изгуби повече от половината от стойността си, Chesapeake е най-зле представящият се компонент на широкия борсов индекс Standard & Poor’s 500, като Айкън е изгубил 1,3 млрд. долара, или поне на хартия. За сравнение - S&P 500 се покачи с 6,9% през този период.

Държавните пенсионни фондове и застрахователните компании също пострадаха силно. Инвестиционните съветници, които управляват взаимните фондове и борсово търгувани продукти, които стоят в основата на редица пенсионни планове, през юни 2014 г. имаха инвестиции, свързани с акции на енергийни компании, за 1,8 трлн. долара, показват данни на Bloomberg.

„Ударът беше голям“, коментира Крис Бек, който е главен инвестиционен директор за малки и средни предприятия в управляващото дружество Delaware Investments, което управлява активи за 180 млрд. долара. „Всички смятаха, че цената на петрола ще остане в границата 90-100 долара за барел.“

От юни 2014 г. до момента общата пазарна капитализация на 157 енергийни компании, попадащи в състава на индекса MSCI World Energy Sector или на индекса Bloomberg Intelligence North America Independent Explorers & Producers, се сви с близо 1,3 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Грешка българияВярно България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
Ironhorse
преди 8 години
По-любопитното за Лукойл е, че са получили обвинение от румънската прокуратура, за умишлено нарушаване ан въведеното ембарго срещу Рашистан.Ако румънците докажат това обвинение, с Лукойл е свършено, даже и в българия, защото ЕК ще се намеси, и то жестоко.А иначе за цените на петрола ...Първо да кажа, че не търгувам с петрол !!!Преди месец и нещо написах, че ако има сделка с Иран, то петролът пътува под 50, като ще стигне през 2016 около 20 долара за барел.Така жестоко бях оплют от путлеровите ***: Михаелис и компания, че реших въобще да не споменавам темата до сбъдването на моето предвиждане.В интерес на истината, петролът все още не е 20 долара за барел.Така, че чакаме .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Да не се хващат за главите сега! Да бяха се замислили защо господстващите в света еврейски фамилии се изтеглиха от този бизнес. Е или почти изтеглиха! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Срив? Какъв срив? От Лукойл не знаят. Пък и какво ли ги засяга - те винаги са на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още