IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако не се приеме актуализацията на бюджета, ситуацията ще стане драматична

Виждам опити да се завържат ръцете на служебното правителство, коментира президентът след края на политическите консултации

15:36 | 01.08.14 г. 29
<p>
	Политическите консултации при президента Росен Плевнелиев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Политическите консултации при президента Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Със заплашителен тон приключиха консултациите при президента Росен Плевнелиев с лидерите на парламентарно представените политически сили и партиите с евродепутати.

Държавният глава смята, че ако не бъде приета актуализацията на бюджета, след три месеца състоянието в държавата ще е драматично и предупреди, че лично ще посочи отговорността на депутатите от различните партии.

„За мен е важно да се решават проблеми, а не да се създават изкуствено такива, може би за да се заметат следите на някого, но ви уверявам, че служебното правителство ще извади всички цифри наяве“, отсече той.

Държавният глава отрече обвиненията на лидерът на БСП Михаил Миков, че участва в предизборна кампания. „Президентската институция не участва и не взима страната на ГЕРБ или БСП, но президентската институция взима страната на пациентите, на болниците, на строителите, на общините и страната на възможността да сме достоен член на ЕС, президентската интуиция взима страната на финансовата стабилност“, заяви той.

Миков обвини президента, че се меси в активния политически живот и заема страната на опозицията.„Президентът не може да бъде политическа страна, той се връща в онази си роля, в която атакуваше изпълнителната власт преди година“, каза след разговорите лидерът на БСП. „Ако някой иска да тласка страната към нестабилност и президентска република, ние в това няма да участваме“, каза още Миков.

Плевнелиев упрекна БСП, че настоява служебното правителство да се занимава само с организирането на изборите, но в същото врече очаква от него да вземе решение за новите мощности на АЕЦ „Козлодуй“.

„Служебното правителство щяло да получи празен чек, а то иска това, което вече е получавало правителството на Стефан Софиянски - малко повече гъвкавост. С едно изречение - да може да сключва споразумения и то при последваща ратификация на парламента, това ли е празен чек“, риторично попита държавният глава.

„Аз виждам опити да се завържат ръцете на служебното правителство и да му се прехвърлят чужди грехове“, упрекна още той.

Според него обаче отговорността за служебния кабинет не е само негова, но и на парламентарно представените политически сили, които трябва да актуализират бюджета.

„Когато видях поредния театър в Парламента, взех смелото решение да свикам тези консултации. Тук няма как да се съобразявам с каквито и да е тактически интереси, защото те не могат да стоят над болниците, общините, над българските строители, които чакат да им се изплатят 1 милиард лева. Ако не се актуализира бюджетът, няма да има пари, за да се "отпушат" двете спрени оперативни програми, а парите по тях, които са за тази година, не могат да се прехвърлят за следващата година, ще загубим милиони“, предупреди Плевнелиев.

Той увери, че няма да допусне служебното правителството да е извинение за липсата на отговорни решения сега.
„Апелирам да се промени подходът, моля, надявам се в понеделник да се събират всички народни представители и да покажат отношението си в последния ден на отиващото си Народно събрание да помислят не само за понеделник и за вчера, а и до края на годината, и да дадат решение за актуализация, защото ако не го направят, по-вероятно е да имаме по-високо ниво на нестабилност, а не на стабилност, на каквото се надявахме“, заключи Плевнелиев.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 9 години
Аз ли ? Аз вече нищо не искам от никой , *** и нищо не давам ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
само да знаеш-изолацията беше по бг медии. Не е имало практическа изолация-вярно е, че не го тупаха като баце по рамото, ама то и аз не мога да потупам Орешака като паленце, което е донесло съчката. А ако вярваш в това, което казваш, то ти предполагам искаш да излезем с 320 от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
това как ми отговаря на въпроса-2008год какво се случи с бюджета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 34 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
Дали интересът за актуализация е публичен, дали групов или личен !? Това е въпросът !? Тази група от хора, които са заинтересовани от изплащане на депозитите над 100000 евро, какво ще дадат в замяна на всички останали, чиито пари ще се използват за това ? Тези политици, които са пряко заинтересовани от изхарчването на два-три милиарда лева за своите фирми, те какво ще дадат на обществото в замяна ? Тези лекари и съдии, които може би ще останат без заплати и плащания - те какво дават на обществото ? Справедливост ? Здраве ? Или оспорвани присъди и рецепти с пробни лекарства на доставчици, водещи ги на семинари в чужбина ? Какво са дали всички, които искат да вземат ? Това са въпросите, на които президентът трябва да търси отговори за да иска актуализацията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 9 години
Е да де Орешака в 2014 взе почина на Брат Пит и той взе да планира 2 % ръст и 2 % инфлация *** получи 2 % дефлация и бюджета леко гърми с едни 1.2 млрд оптимизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
ама аз не си спомням дянков да е правил оптимистична...освен това можеш да я наречеш и консервативна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 0
data
преди 9 години
Знаеш ли с какво е интересна ситуацията в момента ? Че потвърждава максимата че Бг правителствата от доста години насам се свалят от вън ! Първо лекинко изолация международна белким се усетим и кат продължаваме да се правим на улави - почнаха да гърмят фондовете един след друг и бюджето цъфна . Сега Боко пак ще им се дупи та белким пуснат фондовете . Дажавю ти казах е ! Наздраве :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 9 години
календаре , да направиш песимистична прогноза и после да се думкаш че си я преизпълнил е същото толкова неточно колкото да се напънеш да изпълниш нещо дето няма как да стане :) Ако намекваш за излишъците им де п.п.между другото бюджет 2014 много мяза на дянковите напъни :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
то тая практика още я има и по това време и СО ги правеше, но приемам коментара. Но за бюджета ми е думата. Какво се случи 2008год?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 1
data
преди 9 години
как кво ? Заменки :):) !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още