IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

bauMax напуска България

Австрийската компания продава бизнеса си у нас на компания, свързана с Carpet Max

12:36 | 12.09.14 г. 46
bauMax напуска България

Още една чужда верига от типа „направи си сам“ напуска България. Австрийската bauMax продава 8-те си магазина в страната на компанията Haedus JSC (Хедус АД), съобщава Ройтерс.

Дружеството е учредено през миналата година. Основен акционер е „Ей Си Карпет“ ЕООД – дружество, чийто едноличен собственик на капитала е „Налко“ АД. И в двете дружества в съвета на директорите са Пейо Иванов и Петър Хаджипетров, които оглавяват и компанията „Картекс П“ АД – собственикът на брандовете Carpet Max, Max Design и МайСтор, показва справка в Търговския регистър.

Австрийската компания не разкрива финансовите условия по сделката, отбелязва информационната агенция. Предстои тя да бъде одобрена от българския регулатор по конкуренцията.

bauMax пострада сериозно заради кризата и бурната си експанзия на пазарите в Източна Европа, много от които се оказаха губещи за нея. През април фирмата се договори с кредиторите си за мащабно преструктуриране на бизнеса в региона. Компанията вече напусна Турция и Румъния.

Целта на bauMax е да се фокусира върху дейността си в Австрия и да запази хилядите работни места в страната, като плановете са бизнесът да бъде оздравен най-късно до 2016 г.

През 2013 г. компанията записа загуба от 189 млн. евро, припомня информационната агенция.

Преди няколко месеца конкурентът на австрийската верига – германската Praktiker, също продаде бизнеса си в България. Купувач е "Видеолукс Холдинг", собственик на веригата за техника "Технополис".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 7 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
компаниите открито в рекламата си казват продукта на конкурента е лош щото ....а в *** това било НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ ха ха ха САКЪН за мутренската фирма лоша дума. И е разрешено щото ВСЕКИ носи отговорност за ЛЪЖА а конкуренцията е ТОЧНО ТОВА, Да покажеш на потрбителя че ПЕТКАН прави салами от *** и това че твойте са по-скъпи защото са от месо. Ама в *** това не се харесва и е забранено. Видиш ли щело да се ЗЛОПОТРЕБЯВа ха ха ха За комунетат ХОРАТА са ИДЙОТИ които требе на ВСЯКА цена да бъдат ЗАЩИТЕНИ от САМИТЕ СЕБЕ СИ ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
КЛИЕНТА бе пич. Не мога да те разбера, Клиента е този който избира къде да си харчи парите т.е. ФАЛИРВА малките за сметка на ГОЛЕМИЯТ ЛОШ магазин.Същият КЛИЕНТ избира и за КАКВО да си харчи парите. Нали не твърдиш че некой го кара с пистолет да купува *** А това че ПРОИЗВОДИТЕЛА прави тези отвратителни работи дето си ги виждал е само за негова сметка.Сега въпроса КОЙ е виновен е тегав. Иска доста писане. Но с две приказки ЛИПСАТА НА СВОБОДЕН ПАЗАР ! От там почваме ама кой го подтиска и стигаме до ВЪЗДЕСЪЩАТА държава дето УЖ требе да ни пази ха ха ха ама то се оказва че без нейна намеса е по-добре.Ти осъзнаваш ли факта че регулациите до такава степен душат производителя че не позволяват конкуренцията. Цели отрасли са ТАБУ за дребната риба ЗАЩО ли ?Некое *** ще изцвили веднага за това как видиш ли без дьржавен контрол ще ни изтровят ха ха ха Ами за УБИЙСТВО се лежи в затвора пък ти като производител си прави сметката дали ще шибаш *** нали ? В Щатите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 2
vesst
преди 9 години
Лай..на. Кажи ми според теб кой е виновен за смъкване на качеството на храната до тези нива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
vesst
преди 9 години
Е аз не говоря само за Кауфланд предполагам че разбра че го дадох за пример. И съм съгласен с това че не сме задружни и трябва да защитаваме интересите си заедно - в това спор няма. Обаче за ефективност и дума да не става. Мога със сигурност да ти кажа че производителите на месни продукти (отблизо съм запознат) се надпреварват кой по-голям *** да направи за да е по-евтин, а всъщност никой не иска да прави тези ла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Кой те спира да продаваш САМО в Кауфланд ? Били единствени. Ниц бе ламбе. НАЙ-ЕФТИНИ са ! Иначе кимизарници колкото искаш.Големият магазин бута целата верига на производство към по-голема ефективност. Разбирай НИСКА цена. Ако не можеш да устоиш бегаш в некоя бутикова ниша ТОВА е. Пазара е за най-добрите.Знам че нема да ти се хареса ама РЕСУРСИТЕ на този свят са ОГРАНИЧЕНИ а ЖЕЛАНИЯТА на *** НЕМАТ КРАЙ ха ха ха е как става номера ако некой не каже БАСТА ! Или чакаме дедо Господ да ни намали бройката.Пазара е естествен процес за регулация. Нали си съгласен че НЕ ВСЕКИ требва да е началник. Некой требе и да гърби.Едно нещо ме учудва в Бг. Всеки реве и се оплаква а не видех един кооператив на производители. Хората по цел свет го правят и никой не риве срещу лошите капиталисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
vesst
преди 9 години
Опп и търговия забравих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
vesst
преди 9 години
А това с производителя на машини и салами не го разбрах нещо. Какво общо има едното с другото? Пък и в България остана ли въобще нещо друго освен хранителна промишленост?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
vesst
преди 9 години
Дани, прав си от тази гледна точка. Но ако погледнеш дрго нещо - големите вегири изцедиха производителя със скапаните си условия. Пример: кауфланд плащат на 45 дни като това което не продадат ти ги връщат независимо дали става за консумация или не, което в интерес на истината е незаконно. Но ти нямаш избор защото в един момент са останали само те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
TIM
преди 9 години
С последния ти абзац немога да не се съглася!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 5
Danny666
преди 9 години
Хранителната промишленост ? Не разбирам. Произвеждаш нещо което или е конкурентно или си го ядеш ти. Според тебе аз ако произвеждам машини ТРЕБВА ли да те храня щото ти си избрал ( най-вероятно не можеш нищо друго ) да правиш салам или сирене ?И не ми казвай че магазините ги притискали с цените. Поне за ядене много хора не гледат толкова цената а качеството или просто вкуса.Поне за мен най-кофтито на Бг производителят е непостоянството.Намираш си нещо дето те кефи ( цената нема значение ) и след неколко месеца го НЕМА или е друг вкус ! В бг имам аграрен бизнес ама не храна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още