IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

bauMax напуска България

Австрийската компания продава бизнеса си у нас на компания, свързана с Carpet Max

12:36 | 12.09.14 г. 46
bauMax напуска България

Още една чужда верига от типа „направи си сам“ напуска България. Австрийската bauMax продава 8-те си магазина в страната на компанията Haedus JSC (Хедус АД), съобщава Ройтерс.

Дружеството е учредено през миналата година. Основен акционер е „Ей Си Карпет“ ЕООД – дружество, чийто едноличен собственик на капитала е „Налко“ АД. И в двете дружества в съвета на директорите са Пейо Иванов и Петър Хаджипетров, които оглавяват и компанията „Картекс П“ АД – собственикът на брандовете Carpet Max, Max Design и МайСтор, показва справка в Търговския регистър.

Австрийската компания не разкрива финансовите условия по сделката, отбелязва информационната агенция. Предстои тя да бъде одобрена от българския регулатор по конкуренцията.

bauMax пострада сериозно заради кризата и бурната си експанзия на пазарите в Източна Европа, много от които се оказаха губещи за нея. През април фирмата се договори с кредиторите си за мащабно преструктуриране на бизнеса в региона. Компанията вече напусна Турция и Румъния.

Целта на bauMax е да се фокусира върху дейността си в Австрия и да запази хилядите работни места в страната, като плановете са бизнесът да бъде оздравен най-късно до 2016 г.

През 2013 г. компанията записа загуба от 189 млн. евро, припомня информационната агенция.

Преди няколко месеца конкурентът на австрийската верига – германската Praktiker, също продаде бизнеса си в България. Купувач е "Видеолукс Холдинг", собственик на веригата за техника "Технополис".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 9 rate down comment 4
Danny666
преди 9 години
Тамън да ти отговоря и постинг 22 ме изпревари.Има и други причини. Българина е СУПЕР чуствителен към цената ( дори за сметка на качеството ) защото просто е БЕДЕН.Но проблема спецялно е в този вид магазини ( забележи Кауфланд, Лидъл или Пени не фалират ). Строителният балон фалира и потреблението пада яко това разбира се удря най-много точно този вид магазини.Менъджмента им също е под всекаква критика. На запад по-скъпите магазини предлагат ОБСЛУЖВАНЕ но не и в БГ.Пример е Била.Най-скъпи и без всекъкво обслужване.Щото много хора немат против да платят повече но да има нещо в замяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 9
Danny666
преди 9 години
Абе ти май си привърженик на Атака и Боленчо.Е сега като ги купиха наште баш бизнесмени "бивши" кадри на ДС ще вържеш.И да знаеш ПАРИТЕ нема да се изнасят от ЧУЖДЕНЦИ ха ха ха те ще се харчат от наще МУТРИ в чужбина ..ъъъъ нещо не се вързва ха ха ха...щото май нема да спорим КЪДЕ наще дерибей имат имоти. От къде си купуват лукс стоки и ходят на почивака НАЛИ !Само да те попитам аз има едни смръдливи спаружени картофки дето са ми за продан.В гадните магазини си избираш и струват по левче килото, аз ще ти ги дам за по 1.5. Помощ СПАСИ МИ БИЗНЕСА ! Ха ха ха...тъжна неграмотност освен ако си един от тези МАГАЗИНЕРЧЕТА дето си въртят синджирчетата по бакалийките и до скоро БЕХА големи тарикати ама сега ЙОК .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 21 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
bauMax напуска БългарияАвстрийската компания продава бизнеса си у нас на компания, свързана с Carpet Max----Лека полека нещата си идват на местата и все повече лъсва ефекта на икономическия и банков балон, който се беше надул в периода 2000-2008 г.Когато надуеш и изкуствено стимулираш "търсене и потребление", които не са били породени по естествен път (да е имало реална практическа необходимост от тях), идва неизбежно и срива...Аз очаквам още оттегляния на чужди фирми, както и начало на проблеми в банковата сфера ..., колкото и някои да се кълнат, че е "стабилна"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 11
popo323
преди 9 години
Всички вериги , независимо какви са , просто съсипаха дребният бизнес в България във всички сфери . При нашата мижава покупателна способност дребните бяха обречени на пълна гибел . Това че някой фалира няма никакво значение , бизнеса му се купува веднага от друг голям и магазините продължават да си работят по същият начин . Най много новите да смъкнат още цените на някои стоки , та останалите кретащи дребни съвсем да се откажат . Един голям супермаркет на дадена верига открива около 60-80 работни места , но в същото време закрива около 800-1000 раб места на дребни магазинчета около него . Това е гола статистика , никой не я иска обявен , защото така става видно какво е глобализацията . Тя увеличава непрекъснато безработицата в по малките и бедни страни , а пък средствата от нейната икономика непрекъснато изтичат за да подпомагат чуждите мултинационални вериги .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 0
deant
преди 9 години
дани в моя град съм свидетел да фалират повече вериги отколкото малки квартални магазинчета. след практиркер сега фалира баумакс, а повярвай ми причината не е корупция, политици и такива глупости. който е влизал там много добре знае защо са фалирали. В Русе си фалираха чисто пазарно. Нямаха клиентела. Това е. Колкото пъти съм минал от там - паркинга празен. колкото пъти съм влизал там - само персонала вътре се подпира - клиенти - йок. Предполагам в другите градове е същото. Ама ти май не живееше в БГ за да се увериш сам. Аз от това по-пазарен фалит не съм виждал. Нали няма как да подкупиш клиентите да не ходят там нали? Навремето и "велик" Макдоналдс имаше на центъра на града - и той фалира. Сега нали няма да спорим, колко им е качествен продукта сравнение с местния. И КФЦ също си замина. Но пък си имаме добри местни ресторанти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 12
Danny666
преди 9 години
Аууу как ме закова. Интересно ТИ ГУРУТО НА ТЪРГОВИЯТА САМ НА СЕБЕ СИ ЛИ ПРОДАВАШ !Разбирам за това и си толкова добър. Ами аз като *** човек който има бизнес и в БГ ( пишман съм от него ) си ПАЗАРУВАМ капиш.Извършвам дествие без КОЕТО ГУРУТО ПРОДАВАЧ ще си чопли *** по цел ден. НЕ ГЛЕДАМ като тебе самолети, защото май точно това правиш гледаш самолети и мечтаеш !Абе от къде се взимате толкова боси и неграмотни ? Не са ли те учили че ПАЗАРА ВИНАГИ изисква ДВЕ СТРАНИ ?Мъка.Мъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 4
Sakamano
преди 9 години
"Аз от търговия НИЩО НЕ РАЗБИРАМ ха ха ха ПРОСТО ПАЗАРУВАМ ВСЕКИ ДЕН ха ха ха...."Аз всеки ден гледам как излитат самолети, значи съм авиационен инженер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 21
Danny666
преди 9 години
Не дей мили. *** никога не спорите щото НЯМАТЕ АРГУМЕНТИ ха ха хаКварталната ти железария ще фалира ако продава по-скъпо. Ако обаче е по-ефтина тогава я ми обесни как ще фалира.Аз от търговия НИЩО НЕ РАЗБИРАМ ха ха ха ПРОСТО ПАЗАРУВАМ ВСЕКИ ДЕН ха ха ха....Абе ти за *** ли ни взимаш ? Гений на търговията ИЗВИНИ ме за острият тон ама ненавиждам тъпотията. Ако има да кажеш нещо смислено или забавно ОК давай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 10
Sakamano
преди 9 години
Укриването на обороти, данъци и осигуровки вече не е толкова просто. От кварталната железария винаги ми издават касова бележка, а въпросната железария нямаше да съществува, ако наблизо имаше подобен хипермаркет. За щастие, тук няма къде да бъде построен. С Danny666 изобщо нямам намерение да споря. Не само че е невъзпитан, но с глупостите които е написал показва, че е пълен профан по отношение на търговията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 11
boogeyman
преди 9 години
супер.. едно хале с китайски *** по-малко..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още