IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли Русия пропаганда на германска почва?

Бивши шпиони и скандални журналисти са се заели да убеждават германската публика в правотата на руската кауза, пише Deutsche Welle

13:54 | 17.12.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Започва ли Русия пропаганда на германска почва?

Преди около месец руската държавна телевизия RT, известна по-рано като Russia Today, стартира немскоезичен сайт, на който може да се гледа и ежедневното токшоу "Липсващата част". В 30-минутното предаване избрани експерти обсъждат актуалните събития в Германия и по света. Както казват запитани от Deutsche Welle наблюдатели, поканените в студиото експерти си приличат по следните три характеристики: радикални възгледи, явен антиамериканизъм и силна привързаност към конспиративните теории. 

Според германските анализатори стартирането на новия сайт представлява опит за подобряване на имиджа на Русия, който бе сериозно подкопан покрай събитията в Украйна.

„Идеята за подобряване на имиджа е напълно оправдана - всички държави го правят. Въпросът е само как го правят", казва германската журналистка Джема Пьорцген. А има и още един въпрос - интересен и нужен ли е на германците новият продукт, появил се на техния информационен пазар, пише в свой анализ по темата DW.

 

В края на октомври RT откри свое студио в Лондон, след което се ориентира и към германската публика. Само че експертите, които се изявяват в предаването "Липсващата част", съвсем не са редовно присъствие във водещите германски медии. В едно от първите издания на предаването резултатите от ноемврийската среща на Г20 бяха коментирани от скандално известния германски журналист Кен Йебсен, бивш радиоводещ в обществения регионален канал RBB (излъчващ в Берлин и Бранденбург), уволнен оттам през 2011 г.

"Знам кой е измислил Холокоста и е решил да го използва за пиар цели", написа журналистът в мейл до един от слушателите на RBB, с което предизвика възмущение в германското общество. Освен това Йебсен е твърдял нееднократко, че зад терористичните удари от 11 септември 2001 година стоят американските спецслужби. От RBB аргументираха уволнението на Йебсен с факта, че „много от неговите материали не отговарят на журналистическите стандарти на медията".

Антиамерикански са и позициите на един друг коментатор на RT на немски: Удо Улфкоте. Той е бивш политически наблюдател на авторитетния вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, но към даден момент започна остро да критикува западните медии и да поддържа конспиративни теории. През 2014 година Улфкоте написа книга със заглавието "Купените журналисти", в която описва как американските спецслужби подкупвали журналисти от големите издания, за да пишат в съответствие с техните интереси.

Сред противоречивите персонажи на RT на немски е и Райнер Руп, бивш шпионин, обслужвал в продължение на години каузата на ГДР. След обединението на Германия е осъден на 12 години затвор за държавна измяна. В едно от първите издания на "Липсващата част" Руп даде голямо интервю, в което обвини Съединените щати в "задълбочаване на конфликта в Източна Украйна заради собствените им интереси".

Запитани от DW наблюдатели се съмняват, че начинът, по който RT поднася информацията, се харесва на германската публика. "Не мисля, че подборът на експерти със съмнителен имидж и агресивният начин за поднасяне на информацията ще бъдат възприети положително от масовата аудитория в Германия. По-скоро мнозина ще бъдат отблъснати от острия антиамериканизъм, а отчасти и антисемитизъм в програмата на RT. Що се отнася до конспиративните теории - повечето хора и без друго ги смятат за напълно безсмислени", казва германската политоложка Сузане Шпан.

На сходно мнение е и професор Йо Грьобел, експерт по масовите комуникации. По неговите думи германската аудитория едва ли ще възприеме немскоезичния сайт на RT насериозно.

„Информацията е толкова преувеличена и ненадеждна, че едва ли ще заинтересува образованата публика", смята Грьобел. Той е на мнение, че сайтът ще се хареса само на онези, които безусловно подкрепят политиката на руските власти. Експертът е убеден, че сайтът на RT на немски е замислен като рупор на Кремъл: „Това е медия, предназначена да излъчва мнения, а не програма, която се опитва да бъде обективна".

А какви са реакциите сред германската публика? В коментарите към първото издание на "Липсващата част" в социалните мрежи се разразява доста бурна дискусия: някои хвалят проекта заради неговата нова гледна точка, други го наричат пропаганден. Не липсват и остро критичните коментари: „Вие по-добре вижте какво става в Русия, вместо да твърдите колко лошо е всичко наоколо! По-добре разкажете за изборните фалшификации, за фашистите в Русия, за руските войници "в отпуск" в Украйна, за катастрофиралата икономика", призова един от потребителите в YouTube.

Според политоложката Сузане Шпан RT може да предизвика интерес най-вече сред левите и десните популистки среди, сред привържениците на Лявата партия или на партията "Алтернатива за Германия", както и сред служителите на германски организации, поддържащи сътрудничество с Русия. Но RT може да спечели тази публика само ако смекчи агресивния си тон, уточнява Шпан.

Журналистката Джема Пьорцген казва на свой ред, че масов интерес към новия продукт няма - абонатите на RT на немски във Facebook са около 54 000, в Twitter - малко повече от 2 хиляди, а в YouTube - 16 хиляди. При това броят на зрителите на "Липсващата част" спада, както сочи статистиката. "Мисля, че на образованите хора, които знаят как работят медиите, им е достатъчен половин час с RT на немски, за да разберат, че в случая става дума за политическа пропаганда, при това нискокачествена", обобщава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 16 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Сега ще вбеся русофобските и русофилските ***: държавата е колективна халюцинация. Не става въпрос за интереси на определени държави (както се опитва да ви убеди пропагандата и от двете страни), а за интереси на отделни хора. Защото националните интереси са колективни халюцинации, също както и нациите. Също така няма и корпоративни интереси - интереси могат да имат само личностите. Корпорациите са колективни халюцинации и те не могат да имат интереси. Често има конфликт на интереси между директори, собственици, бюрократи и т.н.Когато ви говорят за национални интереси - всъщност става въпрос за интересите на отделни личности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Така се обясняват мненията които не съвпадат с официалната линия. Това със "свободата на словото" е много яко, винаги може да посочиш един който казва еди какво си което на теб ти харесва..и другите да пренебрегнеш. Това позволява на черното бяло да се каже. Че и да се "докаже" стига да имаш на разположение по-викащи медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 4
valentino29
преди 9 години
Дай някакъв достоверен източник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 7
многодобре
преди 9 години
Сякаш тук не се сипят тези, защитаващи политиката на САЩ,но никой не ви сравнява със "скандални журналисти,бивши шпиони и ....."!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 15
bgMan
преди 9 години
Тази глупава журналистка по-добре да беше си написала домашното и да беше питала на какво се дължи повишената смъртност в руската армия по време на отпуска. Смъртните актове на руските войници вече са доста а от пролетта на 2014 г. има направо някаква странна "епидемия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 5
valentino29
преди 9 години
На среща между Кери и Лавров,американска журналистка пита:Кога ще изкарате 10 000 руски войници от Украйна?А Лавров отговаря: А вие защо не ги показвате по SNN?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 12
bgMan
преди 9 години
Че тя Русия спирала ли е въобще някога с пропагандата на немска почва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
Под "незначителни" имам предвид разбирасе саркастично това изказване. Помня г-н Шрьодер от две срещи, едната в Долна Саксония, когато спечели първия мандат, а другата в ТУ-София - изключително харизматична личност. Сегашното немско икономическо чудо се дължи най-вече на реформите на г-н Шрьодер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Към бившите шпиони и скандални журналисти може да добавите и разни по-незначителни фигури като канцлера Шрьодер (нищо, че е шеф на северния поток и че е осиновил руско момиченце), редица влиятелни икономически фигури, редица бизнес организации, редица партньори на Меркел, вкл. измежду средите на баварската сестринска партия и т.н. Що ги пишете тези простотии, просто не знам. Истината е, че по-голямата част от екипа на Меркел и самата тя са за санкционната политика, но нещата изобщо не са толкова еднозначни. Същото важи и по отношение на мненията между самите германци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
никой батко, защото се приема, че САЩ "казват истината" ..... :)) Сега ше си имат "2 истини" в Германия .... руската и американската ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още