IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Из ежедневието на един руски трол

Марат Буркхард описва работата си в руската Агенция за анализ на интернет като „света на Оруел“

17:42 | 03.04.15 г. 47
Автор - снимка
Създател
Из ежедневието на един руски трол

Те защитават руската интервенция в Украйна или я омаловажат, обиждат европейските журналисти, наричайки ги „пропагандни кучета", "подлоги на Съединените щати“ и "лъжежурналисти". От началото на конфликта в Украйна коментари като тези се събират в интернет форуми, но също така и в пощенските кутии и в различни групи във Facebook на редица западни медии.

Марат Буркхард също е т. нар. трол, който доскоро е писал подобни мнения. В продължение на два месеца той е работил за Агенцията за анализ на интернет в Санкт Петербург.

Служителите на компанията пишат проруски коментари, публикуват карикатури и видеоклипове в Twitter, Facebook и форуми. В интервю за "Радио Свободна Европа / Радио Свобода" Буркхард, който е на 40 години и след следването си в Швейцария започва да живее в Санкт Петербург, говори за времето си като трол на Владимир Путин. С разговора си той предоставя и забележителен поглед върху вътрешния живот на руската пропаганда.

Буркхард е печелил по 700 евро на месец. По време на своята 12-часова смяна е трябвало да пише по поне 135 коментара, всеки с поне 200 символа, което прави по над 11 коментара на час. Буркхард казва, че „някои отдели са бомбардирали интернет страниците на CNN и BBC или New York Times. „Това е истинска фабрика“. Целта на неговия екип е била да коментират статиите в руските интернет форуми. „Ние се спирахме на всеки форум, от Калининград до Владивосток".

Както разказва Буркхард, той и колегите му винаги използват точно определен модел. Единият влиза в ролята на злодей, който разкритикува руското правителство. Другите двама опровергават критика с аргументи, графики и линкове. Така например е процедирано в случая с убийството на Борис Немцов. По това време троловете разпространяват две версии във форумите. Първата е, че украински олигарх е поръчал убийството, за да навреди на Русия и на президента й Владимир Путин. Втората версия: привърженици на Немцов са планирали престъплението, за да подбудят с него нови протести.

„Разделяхме се на два отбора от по трима. Един от нас е „Злодеят“, който не се съгласява с нищо и критикува властите, за да придаде усещане за автентичност на форума. Другите двама започват дебат с него. Например: „Не, изобщо не си прав. Всичко е вярно в тази статия“. Единият ще публикува някаква графика или снимка, подходящи за темата. Другият пък ще сложи линк към нещо друго, което подкрепя аргументите им. Разбирате ли? Злодей, снимка, линк“, разказва той.

Веднъж, спомня си Буркхард, е трябвало да напише, че мнозинството германци подкрепят политиката на Путин и са недоволни от Ангела Меркел. А какво е било най-веселото му преживяване? Накарали го да напише, че в Индия Барак Обама е изплюл публично дъвка. „Не се притеснявай как се изразяваш. Пиши, както искаш. Само спомени името на Обама възможно най-често“, пише в насоките му.

Буркхард винаги е трябвало да използва предварително определени ключови думи, които са необходими за търсачките. Факта, че самият той всъщност се определя като прозападен човек, е успял да премълчи на интервюто за работа. В противен случай той никога няма да получи мястото. И тъй като постоянно е бил подлаган на идеологически проверки, е трябвало да се вземе в ръце.

Случайно веднъж е ползвал карикатура на украинския президент Виктор Янукович вместо тази на неговия наследник Петро Порошенко, което се превръща в сериозен проблем. „За Янукович не бива да се подиграваме. Той е добър човек", казва Буркхард. "Как смееш“, са го скастрили, но въпреки това е успял да запази мястото си.

Като цяло Буркхард описва работата си както много неприятна. Който закъснее с една минута, получава глоба от 500 рубли (понастоящем около 8 евро). Служителите са били постоянно тормозени и заплашвани с уволнение. От страх да не бъдат разкрити от журналисти, екипите е трябвало да работят със спуснати завеси, а който се смеел, можел да бъде уволнен. „Нецивилизована атмосфера", казва той за времето, прекарано в Агенцията за анализ на интернет.

Буркхард не е първият служител, който говори за вътрешния живот на компанията. Руският вестник "Мой регион" и "Новая газета" също наскоро публикуваха интервюта със служители, както и документи от компанията. Твърди се, че финансирането на холдинга идва от Евгений Пригошин, собственик на руски ресторанти и добър приятел на Путин.

Марат Буркхард междувременно вече не работи там. Той е решил да напусне фирмата, но оценява дейността си там като ценен жизнен опит. „Подобна работа няма никъде другаде в света“. „Работиш в Министерството на истината, което всъщност е Министерството на лъжата, но всеки вярва на тази истина. Като в Оруел е“, признава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Е какво му е лошото на Инвестор? Не е казано че трябва да защитава нашата теза за да го четем? Няма да е интересно ако нямат различна гледна точка която да провокира. А и предмета им е предимно икономика. Политиката е малко на по заден план дотолкова доколкото няма как да се раздели напълно икономика от политика. Пък и виж колко хубаво се драчим тук! :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Тези методи на Чомски едно време ги изучавахме по лагер партийните школи през средното си образование. Бяхме на по 15-17 години. Представи си разликата между тогава и сега по отношение на образованието щом по такъв елементарен начин се извършва промивката на съзнанието!??? Направо се опитват историята да променят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Тези методи на Чомски едно време ги изочавахме по лагер партийните школи през средното си образование. Бяхме на по 15-17 години. Представи си разликата между тогава и сега по отношение на образованието щом по такъв елементарен начин се извършва промивката на съзнанието!??? Направо се опитват историята да променят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Това че съм посочвал негативното влияние на част от тези хора не значи че нямат и позитиви! Всъщност тяхното общество е доста сложно! :)..по темата. Дразнещо е когато ти подценяват коефициента на интелигентност по елементарен начин! Просто съзнанието започва да "крещи" ! :))))) Направиха от българите СТАДО овце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Плюс е и един от достойните евреи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
"Капитал" и всикчите му приятелчета не са ли ***? Ами ПИК?.Дали е печатна преса, дали е интернет издание, дали е *** коментатор, щом му се плаща, да изменя истината е ***!Тия пък, дето от незнание се хващат на въдицата на "по-големите", те са си баламурници!В България, в Щатите на запад, който плаща, той поръчва музиката!В Русия петата колона е много активна също.Остава да се погледне рейтинга на водещите телеканали или издания.Преди време в Капитал не можеш да изчетеш коментарите, плюсове и минуси са стигали до 800 и нагоре.Как е сега?Ами, няма ги!Хората усетиха, че са ги вързали като канарчета и не четат повече.Инвестор е на път да си загуби читателите по същия начин.И е голяма смехория, влизам тая сутрин в Дарик, ами те същите приятелчета от Инвестора, какво да спориш с тях?Имаме една група, около пет хиляди сме там, всички сме единомислещи! Търсим решения, всеки знае език, обменяме информация!Удоволствие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Аврам Ноам Чомски е американски лингвист, философ, изследовател и политически активист. Той е професор по лингвистика в Масачузетския технологичен институт. Чомски е известен в академичните и научните среди като един от бащите на съвременната лингвистика, той е основна фигура в аналитичната философия. След 60-те на 20 век става по-полулярен като политически дисидент и анархист. Автор на над 150 книги преведени на много езици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Да видим сега ...няма ли да открием приложението им и у нашите медии!? Приятно четене и мислене. :)Ноам Чомски: 10 начина за манипулация чрез медиите:10. Да знаеш за хората повече, отколкото те знаят за себе сиПрез последните 50 години напредъкът в науката доведе до образуването на разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която се ползва и се упражнява от управляващите класи.Благодарение на невробиологията и приложната психология, "системата" има на свое разположение задълбочени познания за човека, както по физиология, така и по психология. Тя е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма мощност и повече хора под контрола си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Ноам Чомски: 10 начина за манипулация чрез медиите: 8. Насърчаване на хората да се възхищават на посредственосттаВъвеждане в населението на мислене, че е хубаво или правилно да бъдеш глупав, вулгарен и необразован.9. Засилване на чувството за винаВнушаване на човека да вярва, че само той е виновен за собствените си нещастия, които се случват поради липсата на негови умствени способности, умения или усилия. В резултат на това, вместо да се бунтува срещу икономическата система, човек започва да се впуска в самоунижение, обвинява се, причинявайки си депресия, което води, наред с други неща, до застой. Без действие, за всяка революция не може и да иде реч!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Ноам Чомски: 10 начина за манипулация чрез медиите:7. Поддържане на невежество сред населението. Култивиране на посредственостЦелта е да се гарантира, че хората не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани и да се огъват на чуждата воля. Качеството на образованието за по-ниските слоеве на обществото се снижава.Масите са правени бедни и посредствени, така че невежеството, което отделя по-ниски от по-високите социални класи, да остане на ниво, което ниските класи не могат да преодолеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още