IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария предлага въвеждането на данък върху интернет потреблението

Това е поредната необичайна идея на правителството на Виктор Орбан през последните години

12:50 | 24.10.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Унгария се готви да наложи първия в света данък върху използването на интернет, пореден пример за необичайните икономически политики, създавани от президента Виктор Орбан и неговата все по-доминираща партия Фидес, пише CNBC.

В сряда министърът на икономиката Михали Варга разкри плановете, които включват такса в размер на 150 форинта (62 цента) за всеки използван гигабайт интернет. Варга твърди, че данъкът, който ще се плаща от доставчиците на интернет услуги, е логично продължение на таксите за телефонни разговори и текстови съобщения, които правителството обяви през 2011 г.

Европейският комисар за цифровите технологии Нели Крус заяви в интервю за Financial Times, че мерките ще навредят на цифровата икономика на Унгария.

„Едностранните данъци върху интернет не са умна идея. Те ще повишат цените за достъп до интернет за потребителите“, коментира Крус, отбелязвайки, че Унгария се класира под средното ниво на потребление на интернет в ЕС, както и по отношение на широколентовия достъп и дигиталната регулация.

“Това няма да помогне“, допълва Крус. 

Противниците призовават за протести срещу мярката, която държавният секретар Петер Банай твърди, че ще донесе 20 млрд. форинта през следващата година. Facebook група, създадена, за да се противопостави на данъка, вече включва 6000 души, които се събраха в рамките на часове след създаването ѝ. 

Според данни на консултантската компания Enet обемът на фиксирания интернет трафик в Унгария възлиза на над 1 милиард гигабайта през миналата година. Мобилният трафик добавя още 18 млн. гигабайта. Ако целият този трафик се обложи, в хазната ще постъпят 175 млрд. форинта (над 571 млн. евро).

Данъкът е поредният от серията спорни данъци и финансови санкции, които правителството на Орбан предлага през последните години в опит да възстанови публичните финанси, а според критиците и да накаже опонентите си.

По-рано през тази година правителството принуди банките да компенсират кредитополучателите за „несправедливите“ условия по кредитите в чуждестранна валута, отпуснати преди сриването на унгарския форинт по време на финансовата криза през 2008 г.

Правителството наложи и нов данък върху приходите от реклама. Това се случи през август и предизвика обвинения в медийна цензура. Независимата телевизионна станция RTL Klub подаде жалба през миналата година до Европейската комисия, в която посочва, че данъкът е създаден, за да дискриминира оператора.

Брюксел нееднократно е влизал в конфликт с правителството на Фидес. Нели Крус осъди данъка върху медийната реклама като опит „да се заглушат активните дебати“ и „да се атакува унгарската демокрация“.

Въпреки това Фидес продължава да печели подкрепа, въпреки противоречивите забележки на Орбан през септември, свързани с желанието му да създаде „нелиберална държава“, намеквайки за примери като Китай, Русия и Турция. По-късно неговият говорител заяви, че думите на премиера не са разбрани правилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Право да ти кажа, винаги съм се чудел защо национализма се нарича "крайно десен" като според мен е крайно ляв :)Десните възгледи са ЗА малка намеса на държавата в преразпределение на благата - Левите - обратно- за голяма такаваНационалистите винаги си представят някакви пара-военни общества което си е 100% държава. :) Дясното е за човека, лявото - за държавата За това и твоите изключения са по-скоро правило. Националистите все имат по нещо ултра-ляво в идеологията ( е Хитлер създал народната кола ,а тя стана баровска :D)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Ако беше си дал зор да прочетеш нещо за Орбан, щеше да разбереш колко *** и коментарът ти! Колко са като Орбан в управлението на Европа? Ще посочиш ли поне един? Или кризата в Европа я докараха тези, които се драха срещу Орбан, след като спечели изборите?Облагането на интернет потреблинието има точно толкова икономическа логика, колкото и облагането на потреблението на горива, напр. Не е проблем държавата да събира данъци от дейности и стоки с висок коефициент на печалба! Проблем е какво прави с парите след това!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
..показателно, че Орбан е на път да промени ФИДЕС и от либерална организация да стане про-тоталитарна(за което той така или иначе е намеквал неведнъж).А относно някои класически леви черти в Орбан-просто Унгария, както до някъде и в България левите и десните са си разменили местата-техните леви са неолиберали(което...трудно ще мине за ляво), докато самият Орбан се приближава повече към класическата фашистка теория(в икономическата си част)-че държавата трябва да поддържа корпорациите и корпорациите да поддържат държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
Бе някак си твърде малко леви идеи имат общо с национализма. Между другото Орбан е ***(стипендиант е на Шорош). А ФИДЕС е член на ЕНП, исторически е антикомунистическа либерална организация(поне така е почнала). По принцип(има изключения-ляв национализъм, пруски социализъм и разни други, но те са точно това-изключения) социализмът и комунизмът са интернационални-те от там и лозунгът на бг соца-"Пролетарии от всички страни-съединявайте се!"(в оригинал е цитат, превод от немски на лозунг от Манифеста на комунистическата партия, от Маркс и Енгелс; Пролетариат-по принцип бедните слоеве на населението, едно време са били заводските работници; *** пролетариат-тия, дето са толкова бедни, че даже не са и пролетариат-т.е. липсва им класово съзнание; ***-***, дрипа). Орбан е пронационален. И не само с това свършват разликите. Има и класически леви и популистки черти в него, не отричам, но не е свързано с тоя данък. С тоя данък обслужва меракът му за диктатура. Т.е.-това е показател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Орбан и той не знае какъв е, точно като Баце. Разликата е, че Баце слушка Меркел а Орбан се праи на мъж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
Хахахаха:)Ако кажеш в лицето на Орбан, че е комунист/социалист най-много да те заплюе или зашлеви.Ама твоя пост само *** антикомунист може да го напише:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Ахахахааа! Къде са тези, дето ми обясняваха как Орбан просто прави това, за което са го избрали и мноУ е добричък, като им казвам че е неадвекватен и съсипва държавата си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
lyusien
преди 9 години
Това ще е първата държава в света която ще наложи данък върху Интернет Освен това ще наложи данък върху данък Ползвателите на Интернет сега плащат такси на доставчиците си които такси се облагат с данък Сега ще сложат и нов данък върху същия данък Орбан като си мисли че като накара банките да върнат пари на вложителите си те не са си ги взели отново от тях чрез по високи лихви такси и комисиони се лъже жестоко Но и това е популизъм Десен популизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
alphaomega
преди 9 години
Такова нещо само *** комунист/социалист може да го измисли! Просто уникална глупост! А данък въздух няма ли да въведат? Заради ей такива малумници в управлението Европа е в криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още