IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Йовкова: Не може да има саморегулация без държавна регулация на бизнеса с имоти

Има периоди, в които държавата трябва да е по-силна, и периоди, в които да разхлабва влиянието си, според ръководителя на катедра “Недвижима собственост” в УНСС

08:15 | 11.01.16 г. 34
<p>
	Проф. Йорданка Йовкова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Проф. Йорданка Йовкова. Снимка: Личен архив

Проф. д-р Йорданка Йовкова е преподавател  в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Преподавателската и научната й дейност са в областта на финансирането и инвестициите в недвижими имоти, управлението на портфейли от имоти, фирмения финансов мениджмънт, финансовата математика и други сродни области. Извършва и консултантска дейност в тези направления.

Проф. Йовкова е инициатор на създаването на специалност „Мениджмънт на недвижимата собственост“ в УНСС. Декан на Бизнес факултет в периода 2007 – 2015 г. Ръководител на катедра „Недвижима собственост”. Специализирала е в посочените области в Австрия, Германия и Русия. Има над 100 научни публикации - монографии, студии, статии, доклади, в български и чуждестранни издания.

Проф. Йовкова е председател на журито, което ще оценява кандидатите в първите годишни награди на портала за имоти Imoti.net.

- Проф. Йовкова, защо решихте да подкрепите инициативата на imoti.net за годишни награди в сектора?

- Това е и нашето поле на дейност, ние имаме изключителен интерес към целия сектор на недвижимите имоти, още повече към търговията с недвижими имоти, към агенциите за недвижими имоти. В България има само две висши учебни заведения, в които има такава специалност – Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) и Икономическият университет във Варна.

Там специалността е възникнала на основата на дългогодишната специалност „Икономика на строителството“, докато ние първоначално се фокусирахме върху търговията с имоти и постепенно разширихме и разширяваме обхвата й, т.е. при възникването на специалността акцентът беше поставен и от самите нас, и от Агенцията по акредитация върху търговията с имоти и работата на агенциите за имоти.

Същевременно се оказа, че имаме бивши студенти, завършили други специалности и работещи в агенции за недвижими имоти. Те бяха нашата първа връзка с агенциите за имоти. На тази основа учебният план на специалността, включените в него учебни дисциплини и учебните програми са разработени и се актуализират в определена степен съвместно с представители на Националното сдружение „Недвижими имоти“ и водещите агенции. Поради това ние проявихме интерес към това събитие. Считаме, че то ще бъде стимул и за нашите студенти, виждайки, че обществеността и медиите се интересуват от тази сфера на дейност, в която голяма част от тях предстои да се реализират.

- На първата кръгла маса, организирана от imoti.net по повод годишните награди, се изтъкна, че точно обучението и лошата подготовка на много от участниците на пазара на имоти е един от основните проблеми. Кой всъщност се обръща към университета и има интерес към специалността? Дали говорим за хора, които вече са заети в сектора на имотите и искат да „подплатят“ знанията си с диплома, или за хора, които нямат опит, но проявяват интерес към възможностите за развитие в този сектор?

- Тези студенти, които избират специалност „Недвижима собственост“, за да получат образователно-квалификационна степен „бакалавър“, са студенти, които в по-голямата си част не познават достатъчно добре сектора, не работят в тази сфера. Те проявяват интерес към специалността по различни причини.

Някои от тях следят движението на пазара и това ги подтиква чрез придобиването на специализирани знания и умения да търсят реализация на този пазар. Други са насочени от родителите си. Разговаряла съм с доста родители на кандидат-студенти. Те смятат, че това е сектор, който е постоянно актуален и предлага възможности за развитие. Естествено, тези нагласи се влияят и от това дали пазарът е в подем или в спад. Една част от кандидатите се влияят от мнението на завършилите преди тях.

В това отношение ние винаги сме обяснявали и убеждавали нашите студенти, че ако във време на подем са необходими знания и умения, то в период на спад, на криза на пазара са необходими още повече знания и умения. Дискутирали сме и това, че тъй като по време на подема се изгради голям сграден фонд, възникнаха нови възможности за реализация, а именно – управлението на този фонд. Във връзка с това се развиха нови направления и дейности -  фасилити мениджмънт, пропърти мениджмънт, в класификатора на длъжностите влязоха и тези професии.

Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 8 години
Всеки бранш който държавата се опита да регулира и моментално се зaсира . Храните като основно регулирани са отврат от всякъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
в грешка си-брокерите имат контакти с юристи. На практика всички. Инженерните и архитектурните познания не виждам за какво са им-особено архитектурните. На практика при един анализ на първо място са икономическите(елементарни икономически) познания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Ми аз...като човек занимаващ се от...май 8 години станаха САМО с НИ тая кака не съм я чувал. Що ли? За да съм честен-от всички големи играчи на тоя пазар, които аз познавам(подчертавам-които АЗ познавам) не знам ни един да е завършил тая катедра. Що ли?:) И трето-не виждам държавата как може да регулира тоя пазар. Да се намесва-да(например-общините спокойно можеха да купуват сега за ведомствени жилища, или пък да строят)...Да го регулира-не! Освен, ако под регулация(щото пет страници интервю ми стана скучно да го чета цялото, където във всяко второ изречение присъства имоти.нет-по същество нищо особено като портал за имоти) не се има предвид превенция с измами и разни такива. А относно чуждестранните специализации-някой трябва да и спомене, че първото правило при оценка на имот е Локейшън, локейшън, локейшън. Цитирам тия дето са измислили брокерството-хамериканците. Та специализация в чужбина е безсмислена на практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
so what
преди 8 години
това е втората най-смешна специалност след "фейсбук" в НБУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Поредната номенклатура, която иска държавата да и направи регулациийка, за да може да си пълни класовете и да прибира паричките от децата и родителите с обещания за светло бъдеще.Ще стана аз един магистър по брокерство, че да видиш тогава. Сега.. ако говорим за инвестиране и управление на недвижими имоти с инвестиционна цел, то друга работа, НО на един брокер по-скоро са му нужни правни и инженерни и архитектурни, отколкото икономически познания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 8 години
В този УНСС цялата икономика им я поднасят през призмата на комунизма ... после що нямаме държавен университет в топ 400 на света.Държава, точно нищо не трябва да регулира - след стрес теста, което ще покаже провала на регулаторите щом се стига до стрес тестове, та тогава ще видим и корекция на цените с посока надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още