IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските инвеститори са спокойни за банките в България и Румъния

Повечето инвеститори смятат, че кризата в Гърция няма да има сериозно влияние върху двете страни

14:50 | 30.06.15 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не всички инвеститори възнамеряват да се отърват от българските и румънските си държавни облигации заради по-високия риск местните банки да бъдат повлияни от кризата в Гърция, коментира Bloomberg.

Докато гръцките банкови представителства в балканските страни са изправени пред недостиг на парични средства заради най-лошите нива на държавните ценни книжа за последните осем месеца, Union Investment Privatfonds GmbH и Rogge Global Partners Plc заявиха, че нямат намерение да променят участието си.

„Няма да продавам, а ще купувам, ако заразата настъпи сериозно“, каза Майкъл Ганске, който има български облигации с ниво overweight и румънски с неутрално ниво в портфейла си от 4 млрд. долара в Rogge Global в Лондон. Мерките на Европейската централна банка (ЕЦБ) за ограничаване на спада „ще предотвратят излизане на ситуацията извън контрол“, казва той.

Двете най-бедни страни членки на Европейския съюз (ЕС) са сред страните с най-нисък публичен дълг в съюза. Това означава, че правителствата могат да си позволят да подкрепят четирите представителства на гръцки банки в страните си, ако има такава нужда, казва Дмитри Баринов от Union Privatfonds, който притежава румънски държавни ценни книжа на ниво overweight и български облигации на ниво marketweight.

Други мениджъри са в по-сериозна отбранителна позиция, след като България бе принудена да спасява Корпоративна търговска банка и дъщерното ѝ дружество през миналата година. Royal Bank of Scotland Group Plc понижи категориите на двете страни до „продажба“ в понеделник.

Доходността по държавните ценни книжа на България на стойност 1,49 млрд. евро с падеж през септември 2024 г. се вдигна с 27 базисни пункта до 3,23%, най-високата стойност от година насам. Лихвеният процент отбеляза спад от 1 базисен пункт в сутрешната сесия в София. Доходността по румънския дълг със същия падеж остана почти без промяна на стойност от 3,02%, след като се повиши с 23 базисни пункта вчера.

Според данни на съответните централни банки четирите най-големи банки на Гърция държат около 28% от всички банкови активи в България и 12% в Румъния.

Поради това Андреас Рейн, мениджър в Uniqa Capital Markets GmbH във Виена, обмисля намаляване на участието си на двата пазара през следващите няколко дни.

„Краткосрочните прогнози се влошават“, казва Рейн, който управлява 470 млн. долара в активи в Uniqa. “Страните може да се изправят пред високи тегления на парични средства от депозитите, а спредовете на суверенните облигации да се разширят, което ще направи продажбата на новите евро облигации много по-трудна“.

Гърция затвори банките и наложите капиталов контрол в понеделник, мярка, която ще задълбочи рецесията в страната и рискува да я доведе до изход от еврозоната. Стъпката е в следствие на провала в преговорите с международните кредитори в петък и решението на ЕЦБ да замрази спасителната си програма към банковите институции в Гърция.

Балканските страни поставиха свои собствени ограничения. В понеделник Сърбия и Република Македония наложиха целеви капиталов контрол на изходящите потоци към Гърция. Румъния и България разчитат на съществуващите капиталови буфери и потенциални суап линии от ЕЦБ.

„Не очаквам голяма или дълготрайна зараза от Grexit в Румъния и България“, казва Баринов. „Техните централни банки имат достатъчно валутни резерви, за да защитят валутите си, а и нивата на държавните им дългове са изключително ниски“.

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 10
IMRO
преди 8 години
Извинявай, но не работя като кремълски *** и не ми плащат на коментар като някои хора тук, така че доларджия - друг път. Аз съм 100% леваджия.Пълна манипулация е, че България щяла да изгуби "милиони левове". Няма такива работи. Дори евентуално може и да спечелим в краткросрочен план - при политическа несигурност и фалит на Гърция, ще се провали туристическият им сезон, тези туристи (особено българските и немалка част от румънските, които пътуват със собствен транспорт) ще се пренасочат основно към Черноморието. А нашият основен интерес е равно третиране на всички държави-членки и равнопоставеност пред правилата на общността. Не може да се изливат десетки милиарди евра в черната дупка Гърция, а да не се прави нищо за северна България. Така че нека се борим за повече средства за България, а не да се изливат кофи с пари в Гърция, в противен случай се защитава интереса на Гърция, не на България, колега маляколюб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
Invcom
преди 8 години
Ти колега доларджия (това ли е обратното на ***? ) къде видя да коментирам поведението на гърците или да кажа че го одобрявам ?? Отстъпките колега доларджия не ги прави България, а ги прави МВФ и ЕЦБ и ЕЗ ! В този смисъл от спасяването на Гърция България няма да загуби и 1 лв!!! Точно обратното от НЕспасяването на Гърция, България ще загуби много милиони левове. Затова казвам, че в случая нашата национално отговорна позиция и национален интерес е спасяване на Гърция !! И който твърди обратното значи е готов да защити интереса на Германия и ЕЗ срещу този на БЪЛГАРИЯ !! Колега доларджия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
Repoman
преди 8 години
Положението в Гърция ако се влоши, тук в БГ-то ще се усети и то здраво, особено в южна България където голяма част от бизнесите са пряко свързани с Гърция. Румъния е по-далеко и не са много свързани с Гърция, при тях ще е по-лек труса.Интересно е, че България е една от най-заинтересованите държави всичко да е наред с Гърция, а в същото време както каза колегата "фъргаме" яко по Гърция. Къде остава националния ни интерес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 9
IMRO
преди 8 години
Да, ама не, почти никой тук не съм видял да злорадства. Повечето хора обаче са на мнение, че поведението на гърците е крайно непочтено и повече отстъпки не могат да се правят.Що се отнася до влиянието в България - ами естествено, че щом като сме съседи, ще бъдем засегнати, това е ясно. Но това да не пищиш като заклан (като ти и останалите рубладжии) как умираме!!!! загиваме!!!!! ЕС се разпада!!!!!! еврото изчезва!!!!!! не значи да "крещиш и злорадстваш заради Грексита". Влиянието върху България ще бъде негативно, но умерено негативно. Банки тук няма да падат, в рецесия няма да изпаднем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
Invcom
преди 8 години
Той Боко говори това което му се кажа от Вашингтон и Брюксел той е ясен... А и в крайна сметка образованието му е много далеч от икономическото. Но тук има хора със самочувствието на икономическо грамотни, които при все това твърдят, че евентуален срив на Гърция (недай Боже) нямало да се отрази никак на България (ние щото сме самотен остров в Тихия океан) ... За да може човек да пише такива неща има две опции или да е *** или да е икономически неграмотен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
ert
преди 8 години
Ами това мислене тръгва от висините, дори Бойко говори и фърга против Гърция (защото там живота е в пъти по-добър от при нас), а в същото време иска при нас всичко да е наред. Е няма начин, съседи са ни, Гърция не е държава на луната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
Invcom
преди 8 години
Ммм дам доходността по държавните ни облигации се покачва заради риска от гръцкия финансов сектор в България, перспективата по кредитния ни рейтинг става отрицателна отново заради свързаността на икономиката ни с гръцката, но в този форум все още се намират "експерти" които с цяло гърло да крещят, че видите ли България нямала нищо общо с Гърция и да злорадстват в очакване на Grexit... Ето с такива индивид "не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле" скоро няма да се оправим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още