IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптопроектът Worldcoin на създателя на OpenAI официално стартира

Основното предложение на проекта е неговата World ID – сметка, която само истински човек може да получи

11:44 | 24.07.23 г. 1
Снимка: Worldcoin
Снимка: Worldcoin

Worldcoin – проект за криптовалути, основан от главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, официално стартира днес, съобщава Ройтерс.

Основното предложение на проекта е неговата World ID – сметка, която само истински човек може да получи. За да се сдобие с World ID, потребителят трябва се запише за лично сканиране на ириса на окото чрез „кълбото“ на Worldcoin – сребристо-металическа топка приблизително с размера на топка за боулинг. Когато се потвърди, че потребителят е наистина човек, се създава World ID. Кълбото, с което се снима ириса на потребителя. Снимка: Worldcoin Twitter Page Кълбото, с което се снима ириса на потребителя. Снимка: Worldcoin Twitter Page

Компанията зад Worldcoin е базираната в Сан Франциско и Берлин Tools for Humanity.

Проектът има 2 млн. потребители в бета периода, а със старта си в понеделник Worldcoin разраства дейността си с „кълбото“ до 35 града в 20 страни. Като стимул тези, които са се записали в определени държави, ще получат токена WLD на Worldcoin.

Криптовалутният аспект на World ID е важен, тъй като блокчейните за криптомонети могат да съхраняват World ID по начин, които запазва неприкосновеността на данните и не може да бъде контролиран или затворен чрез някой субект, казва съоснователят Алекс Блания за Ройтерс.

Проектът казва, че World ID ще бъде важен в епохата на генеративните чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT, които генерират забележително близък до човешкия език. World ID могат да бъдат ползвани, за да се прави разлика между истинските хора и ботовете онлайн.

Binance – най-голямата криптоборса в света, заяви, че ще листне Worldcoin с ориентировъчно отваряне на търговията в понеделник в 09:00 ч. по Гринуич (12:00 ч. българско време).

Алтман казва за Ройтерс, че Worldcoin ще помогне и да се адресира начина, по който икономиката ще бъде променена от генеративния изкуствен интелект.

„Хората ще бъдат свръхзаредени от изкуствения интелект, което ще има огромни икономически последствия“, казва той.

Пример, който Алтман харесва, е универсалният базов доход. Тъй като изкуственият интелект „ще прави все повече и повече от работата, която хората извършват в момента“, Алтман вярва, че универсалният базов доход може да преодолее неравенството в доходите. Тъй като само истински хора могат да имат World ID, програмата може да бъде използвана, за да се намалят измамите, когато се прилага проект с универсален базов доход.

Алтман смята, че свят с универсален базов доход би бил „много далече в бъдещето“ и няма ясна идея какво юридическо лице може да разпределя парите, но и че Worldcoin поставя базата това да се превърне в реалност един ден.

„Смятаме, че трябва да започнем да експериментираме с нещата, за да разберем какво да правим“, казва той.

Компанията среща трудности при постигането на целите си заради американските регулатори, които се изправят срещу цифровите активи поради опасения, че криптовалутите се използват като средство за спекулации и измами. Поради тази причина токените Worldcoin първоначално няма да бъдат налични в САЩ.

„Когато започнахме да обмисляме тази идея, не смятахме, че тя ще завърши като „свят минус американската монета“, но ето ни тук“, казва Алтман пред Financial Times. „Бих казал, че 95% от населението на света не е в САЩ. САЩ не създават и не развалят проект като този”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nikiangel
преди 8 месеца
Останаха ли шарани ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още