IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-близо до ръст на вноската за Фонд "Пенсии"

Нормално е да се търсят начини за увеличаване на приходите в общественото осигуряване, след като намаляват хората на пазара на труда, смятат експерти

10:16 | 12.03.14 г. 49
Все по-близо до ръст на вноската за Фонд "Пенсии"

След като в края на миналата година социалният министър Хасан Адемов заяви, че е възможно да се пристъпи към поетапно увеличаване на вноската за пенсионно осигуряване от 2015 година, сега, три месеца по-късно, от КНСБ предлагат тристранният съвет да обсъди увеличаване на осигуровката за пенсия с 1%, а и на тази за безработица също с толкова.

По изчисления на синдиката това ще донесе на бюджета на НОИ 380 милиона лева допълнително. Ако и двете вноски се увеличат, това означава, че към НОИ ще се превежда по-висока сума, равна на 24,3% от осигурителния доход.

Увеличаването на осигурителната вноска може да се случи само ако има подходящи икономически условия, заяви през декември Адемов. Той посочи, че може да се мисли в посока вдигане на вноската от 2015 година в условия “на ръст на икономиката, на приходите“.

Основният мотив на Хасан Адемов във връзка с повишението е, че в осигурителната система трябва да се балансира бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО). А това може да стане, като поетапно и постепенно се вдига вноската с 1-2 процента. „Ако искаме да стабилизираме бюджета на ДОО, няма как да минем без вдигане на вноската", каза тогава министърът.

За него един от най-важните въпроси е как да се стабилизира финансово системата. Досегашните мерки са били в посока на намаляване на приходите и увеличаване на разходите, което е увеличило дефицита в системата на държавното обществено осигуряване. Според него трябва да се мисли в посока за мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на ДОО. Всъщност предложението за повишаване на осигуровката за пенсия е единствен възможен ход след замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране.

Нормално е да се търсят начини за увеличаване на приходите в общественото осигуряване, след като намаляват хората на пазара на труда и съответно се понижават вноските в системата, коментират експерти. Това е опит да се запълни дефицитът в осигурителната система.

Всъщност това е и препоръката на Световната банка. В доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението" от есента на миналата година се казва, че само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще.

Там се казва още, че осигурителните вноски трябва да се повишат поне със 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване. Авторите на доклада все пак са отчели, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 4 rate down comment 1
lordrad
преди 10 години
Не бягам "***", и ти прилагам само един пример.Между другото не казвай на човек *** без да го познаваш, защото може да сгрешиш фатално "***".Ромите в България са 1,5 милиона, а не само около 300 хиляди, както бяха обявени след преброяването, счита проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика в Русе.От организацията се усъмниха в изнесените етнически данни и определиха Преброяване 2011 като тъпо, скъпо и излишно".Според изчисления на центъра броят на ромите за последните 10 години се е увеличил поне с 3000 души. Преди време проф. Иванов пък прогнозира, че през 2050 г. българите ще са малцинство в собствената си държава, а ромите у нас ще са 3,5 милиона.От Центъра за демографска политика обявиха още, че ще сезират прокуратурата за засечените от статистиката случаи на съпруги и майки на по 12 и 13 години в Русенско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
ААААААААА "***"....не бягай по "тъч линията"...а кажи как изчисли сумата от 3.2 милиарда....Ако не можеш да кажеш как я изчисли...публиката ще разбере, че си един *** правещ се на умник, и опитваш се да манипулира в нечия полза....срещу теб не "седи калинка" "***"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 10 години
Аз казвам МВР и МО да станат едно Министерство на националната сигурност, съответно полицаите да водят и военна подготовка. По този начин съкращаваме едно цяло министерство с всичките му служители и личен състав. Армията се състои от някакви хрантутници, които по цял ден си играят на войници и симулират някаква дейност. Нито сме във война, нито има изгледи за такава. Полицаите могат много лесно да станат войници при нужда. Спестяват се огромни разходи на републиканския бюджет за заплати и осигуровки на нищо неправещи хора. Отделно от това трябва да се ограничи ранното пенсиониране или поне до навършването на определена възраст/а и при явната тенденция пенсиониралите се военни и полицаи да работят същевременно/ да не вземат пълния размер на пенсиите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 5
NickyDickinson
преди 10 години
Корекция. От 301 до 600 напр. без данък до 300вкл + 10% за горницата. От 601 до 1200 напр.- 30лв + 15% за горницата над 600лв. От 1201 до 2000 напр. - 120лв + 20% за горницата над 1200лв и т.н. до една ставка за горницата при най-високите доходи от порядъка на 40-50%. Все си мисля, че по този начин би се събрал повече приход от подоходния данък, но ако същевременно се премахне задължителната здравната осигуровка или поне задължителното здравно осигуряване в НЗОК. Нека да има и частни здравни каси и хората да могат да избират къде/а защо не и дали/ да се осигуряват здравно, колко и за какъв пакет. От повишения приход от подоходния данък ще се финансира НЗОК/както и от вноските на онези, които й имат доверие(голям смях)/, като тя ще поема грижите за неосигурените и пенсионерите/онези, които разчитат на нея/. От повишения дан.приход ще може да се правят трансфери и за попълването на дефицита на ДОО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 4
NickyDickinson
преди 10 години
Тези разумници да не умуват как да се вдигнат осигурителните вноски, щото това е най-лесният, но и най-недалновидният начин. Защото едва ли ще има някакъв стабилен дългосрочен ефект. Само ще принудят още фирми и самоосигуряващи се да преминат в сивия секстор. Разумните и стабилни решения в дългосрочен план са две. Осветляване на икономиката на първо място. За това се иска политическа и експертна воля. Но как да стане като "политиците" и "експертите" са постоянно на хранилката на сивата икономика? Трябват ни нови, при това морални, политици и експерти, които да се отчитат постоянно и да могат да бъдат отзовавани при несправяне. Другото решение е в отмяната на плоския подоходен данък/но не и на плоския корпоративен/ като антисоциален и въвеждането на плавно прогресиращия подоходен данък. Не на стъпаловидния прогресиращ, а на плавния/вместо доходна стълбица, права/. Примерно, след лични осигур.вноски до 300лв вкл. - без данък; от 301 нагоре без данък до 300вкл. + 10% за горницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 0
lordrad
преди 10 години
Здрасти "***", май съм намалил сумата доста, защото парите харчени за "***" са много повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 7
cokrat1
преди 10 години
"***"..а сега обясни на публиката как изчисли това, или откъде го копна...3,2 милиарда....откъде ги "исмука" бе "***"...питам щото тази цифра е доооста манипулативна!!!!Разходите за издръжка на ромския етнос са над сумата 3,2 млрд. лв. Ромите са над 1,3 млн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 0
lordrad
преди 10 години
Ако трябва да се събуждате по едно и също време всеки ден, вероятно сте нечий роб. Ако сте миролюбив човек, но Ви карат да плащате за войни, водени във ваше име, може би сте роб. Очакват от вас да спазвате закони, които не се отнасятза господарите. Ако даден закон се отнася само за вас и други от низшето съсловие, докато господарите могат да правят безнаказанокаквото си искат,очевидно сте робна една несправедлива система. Ако вярвате, че управлениетона мнозинството е за предпочитане пред свободната воля, най-вероятно сте роб. Ако ви учат да мразите систематаот вярвания на други, които не са Ви направили нищо лошо, това означава, че умът ви е изцяло окован с вериги от вашите господари.Заставят Ви да носите униформа.Ако Ви задължават да се обличате споредчужди предпочитания, това важи дори за костюма и вратовръзката,вие сте клоун в някакво шоу, който е готов на всичко, за да впечатлява другите в името на ежедневната дажба хляб. Вие сте роби на представителните политици.Живеете само и единственоза да си плащатеданъка. Навремето са му казвали десятък. Сега е по модерно освен стандартния десятък си имате и друг двадесятък.Наричат го ДДС. Създаден е единствено да покривануждитена политиците робовладелции техните слуги техните прищявки, мерцедеси, комфортни жилища, големи заплати, скъпи ремонти на работните им места и други такива,който за кратконаричат бюджет. Съществува и едно нещо наречено акциз. Това нещо има странния навикда се увеличаванепрекъснато.Никой не знае за какво се взима,и къде се харчи.Роби сте на така наречената здравно-осигурителнасистема.Единствената й цел е да си прибира задължителнитевноски. Ако случайно се разболее робът пак си плаща. Ако няма пари робът умира.Роби сте на банките. С примамливи реклами за светло бъдеще накараха много хорада изтеглят големи заеми. След това си измислихафинансова криза вдигнаха лихвите и сега обиратплодовете на труда си.Ако робът си внесе паритев банка получава 2% годишна лихва. Ако взема плаща 20%. Роби сте надоставчиците на вода,ток и парно. Още монополи. Обявяват Ви каквито си искат цени и алтернатива няма. Робът не може и дасе откаже от тях. Начисляват Ви лихви върху пари, за които робът дори не знае,че ги дължи. Резултат от работата на политиците и техните слуги -медиите за 25г.Политиците твърдят, че носят цялата отговорност,нали! Само, че тази отговорност е само една - Пълна Колективно"Узаконена" ГрабителскаБезотговорност -Бандитизъми Паразитизъм. Броят на българските граждани падна под 7 млн. Родените бебета през 2013 са 61 300. Родените бебета през 2012/13 с майчин език български е под 26 %. По раждаемост Българияе на 206 място от общо 223 страни. Смъртността през 2013 г. по данни на ЦРУ е 14,31 промила.По този показател България е на 8 място в света.Комбинацията на 206 място по раждаемост и 8 място по смъртност извежда България като АБСОЛЮТЕНСВЕТОВЕН ШАМПИОН по намаляване и изчезванена население.Над 340 хил. от младите хорана възрастмежду 15 и 29 години нито учат, нито работят. Безработицата надмина рекордните 20 %. Без работа са над 700 хил.Над 1.6 млн. живеятпод границатана бедност с доход до 110? на човек. С минимална работна заплата от 174? на човек живеят 3.7 млн. Разходите за издръжка на ромския етнос са над сумата 3,2 млрд. лв. Ромите са над 1,3 млн. Общо наетите на трудов договор са 2,09 млн. Над 769 хил. са наети в бюджетния сектор, от тях 430 хил. са наетив държавния бюджет (над 130 хил. са наети само в изпълнителната власт). Минималната заплата е 174? за над 120 хил. работници.За над 500 хил. заплатата е до 255?.За над 80 % от работещитесредна заплата е 250?. Пенсионерите са 2,2 млн., като 60 % от тях са с пенсиядо 138?. Минималната пенсия е 77? за736 хил. души. Средната пенсия е 150?. За да покрие ОСНОВНИТЕ си разходина всеки човек са му НЕОБХОДИМИ 300?. Над 65% от хората НЯМАТ никакви влогове.Животът БЕЗ СВОБОДА - ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯе НИЩО, както е в България..........................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 0
lordrad
преди 10 години
То и в леглото докато чукаш жена си може да умреш от инкфарт. А иначе знаеш смъртта на един е трагедия на милиони е статистика. При 100000 ченгета сигурно от естествена смърт на година умират поне 100 човека. Никой не е накаран на сила да става ченге или съдия или военен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 5
rover
преди 10 години
2 35 Отговори 8ПИЧ до: lordrad Следвай0 преди 1 ден Много е прав тука lordrad, тия хрантутници от МО и МВР, следователи и магистрати, а и редица държавни служители следва да започнат да си плащат своя дял от осигуровките и здравните вноски, така ще им се намали малко разполагаемия доход, но да знаят защо ще вземат пенсия. Освен всичко тия ексземпляри "безценни" получават максималните размери на пенсията, получават е я рано и дълго време - могат на 45-50 год. да се пенсионират. А те хубосниците, може и 100% да я направят пенсионната вноска, те няма пак да плащат и не ги интересува дори откъде идват парите. =======================================================================Това *** го кажи на жената и децата на убития днес полицай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още