IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-близо до ръст на вноската за Фонд "Пенсии"

Нормално е да се търсят начини за увеличаване на приходите в общественото осигуряване, след като намаляват хората на пазара на труда, смятат експерти

10:16 | 12.03.14 г. 49
Все по-близо до ръст на вноската за Фонд "Пенсии"

След като в края на миналата година социалният министър Хасан Адемов заяви, че е възможно да се пристъпи към поетапно увеличаване на вноската за пенсионно осигуряване от 2015 година, сега, три месеца по-късно, от КНСБ предлагат тристранният съвет да обсъди увеличаване на осигуровката за пенсия с 1%, а и на тази за безработица също с толкова.

По изчисления на синдиката това ще донесе на бюджета на НОИ 380 милиона лева допълнително. Ако и двете вноски се увеличат, това означава, че към НОИ ще се превежда по-висока сума, равна на 24,3% от осигурителния доход.

Увеличаването на осигурителната вноска може да се случи само ако има подходящи икономически условия, заяви през декември Адемов. Той посочи, че може да се мисли в посока вдигане на вноската от 2015 година в условия “на ръст на икономиката, на приходите“.

Основният мотив на Хасан Адемов във връзка с повишението е, че в осигурителната система трябва да се балансира бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО). А това може да стане, като поетапно и постепенно се вдига вноската с 1-2 процента. „Ако искаме да стабилизираме бюджета на ДОО, няма как да минем без вдигане на вноската", каза тогава министърът.

За него един от най-важните въпроси е как да се стабилизира финансово системата. Досегашните мерки са били в посока на намаляване на приходите и увеличаване на разходите, което е увеличило дефицита в системата на държавното обществено осигуряване. Според него трябва да се мисли в посока за мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на ДОО. Всъщност предложението за повишаване на осигуровката за пенсия е единствен възможен ход след замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране.

Нормално е да се търсят начини за увеличаване на приходите в общественото осигуряване, след като намаляват хората на пазара на труда и съответно се понижават вноските в системата, коментират експерти. Това е опит да се запълни дефицитът в осигурителната система.

Всъщност това е и препоръката на Световната банка. В доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението" от есента на миналата година се казва, че само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще.

Там се казва още, че осигурителните вноски трябва да се повишат поне със 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване. Авторите на доклада все пак са отчели, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Писал съм го и друг път: работете и се осигурявайте в Германия.За 10 години стаж там (и ако имаш квалификация) получаваш задължително минимум 380 евро пенсия. За хората без никаква квалификация пенсията след 10 години работа там е 190 евро. Я ги сравнете с нашите огризки.В IT сектора може да си работиш и оттук и да се осигуряваш там ако искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Е това не кара ли работодателите и техните *** в парламента да се сетят че така ще изгонят още хора от България ? Не може да са толкова ного *** че да не се сещат какво в същност правят. Но може би си ги заслужаваме точно такива, алчни и робовладелчески настроени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Който ти цвъка минус, да обясни защо изобщо посещава този сайт. Преспокойно може да отиде да ака в някой сайт шир потреба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 18 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Както се вижда (и знае), когато става въпрос за пари, синдикатите са враг номер едно на работещите! Работещите са вероятно единствената по-значима социална група, за която няма кой да лобира по отношение на пари и данъци и затова и се е стигнало до там, труда да е най-силно обложеното нещо (ако не броим цигарите) - на всеки 100 лева чист разполагаем доход се плащат 47 лева данък и осигуровки. Отделно ДДС, акцизи, такси и какво ли още не. И съвсем закономерно, подложени на такава тежка репресия, работещите се топят година след година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 20 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Увеличаването на вноската означава намаляване на заплатите ОСВЕН ако няма изискване към работодателите да всигнат заплата за да обезщетят работника от тази условно казано "загуба" щото то си е такова. Ако няма такова изискване синдикатите трябва да са ПРОТИВ това предложение! а те са толкоз *** че не знаят даже на чия страна са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 22 rate down comment 2
lordrad
преди 10 години
И аз искам да ме осигуряват за сметка на държавния бюджет.Така се чувствам дискриминиран за това че полицаи, военни и съдии ги дотират а мен ме одират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 25 rate down comment 0
lordrad
преди 10 години
Републиканския бюджет се създава в пъти повече от хората извън армия, полиция и административен апарат /съд, прокуратура и т.н./.Тези последните само изсмукват живителните сили на българския народ а с нищо не допринасят.Армията е неефективна и не може да ни защити от нищо така, че е безмислена.Полицията не прави нищо освен да пази властимащите.Съда е в услуга на хората с парите.Богат в затвора няма само за овце и кокошки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 0
data
преди 10 години
аха , дайте пари , пък чакайте някакви пенции , някога . ха-ха-ха-ха-ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
*** си ти щом смяташ, че пенсионерите са по-важни от децата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 7
balkando
преди 10 години
субективно поставените минуси, не променят правилата на позната алгебра ))) очевидно проблемите не са в осигуряването на държавните служители, но никой не смее да признае къде се крие истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още