IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането на еврото не среща одобрението на 2/3 от българите

Положението в страната е непоносимо, смятат близо 70% от участниците в проучване на Институт „Отворено общество“

19:00 | 05.08.14 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Въвеждането на еврото не среща одобрението на 2/3 от българите

В България има стабилни мнозинства в подкрепа на членството в Европейския съюз (ЕС), присъединяването към Шенген и запазването на паричния съвет, но не и за въвеждането на еврото. Това показват резултатите от изследване на Институт „Отворено общество“, проведено в периода 16 юни – 6 юли 2014 г. сред 1 167души.

Въвеждането на еврото

По отношение въвеждането на еврото в България респондентите са като цяло скептични – 2/3 от всички анкетирани (65%) отговарят отрицателно. Жителите на столицата дават най-силна подкрепа за единната валута с 22%, подкрепящи въвеждането й у нас.

Най-малка е подкрепата в селата (14%), като няма отчетлива връзка между големината на населените места и тяхната позиция по въпроса за смяната нанационалната валута, посочват авторите на проучването.

Във възрастовите групи от 18 до 60 години подкрепата е еднаква (17-18%), като най-скептични са лицата над 60 години - с 12% подкрепа за смяната на лева с евро.

По-отчетлива връзка има между нивото на завършено образование и подкрепата за въвеждането на еврото. Висшистите подкрепят промяната в най-голяма степен (18%), а почти същият е делът от хората със средно образование, които казват „да” на еврото (17%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 11 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Ходенето на море е ПДК (Последна дупка на кавала) в сравнение с останалите проблеми. Но е вярно, че благодарение на ЕС и борда може да се отскочи до Гърция и да излезе почти като у нас от гледна точка на цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Освен политическите и икономическите съображения относно приемането или неприемането на еврото има и други.Защо да се съгласим да го приемаме просто ей така? Нека евросистемата направи нещо, с което чувствително да помогне на България (както например направиха за Гърция, Ирландия, Полша и др.) и тогава да очакват одобрение от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 34 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Борда и балона. Борда не ни предпази от балона, борда не ни предпазва от банкови кризи. Защото тъпанарите на високи постове нищо неможе да ги трогне. Борда дали ще падна или няма да падне, дали ще влезем в еврото или не, ние няма да се оправим, докато хората на високите етажи са с този манталитет. Защото там горе нито борд те лови нито евро. Особено когато няма работеща съдебна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 4
deant
преди 9 години
няма да те разберат, защото 2000 не можеше да вземеш кредит да отидеш на море. Сега можеш, и това, че ти излиза през носа се сещаш после. Включително и не се сещат когато четат коментара ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
това с борда и балона ще трябва да го обясниш...щото тоя балон(ако познаваш историята на пазара щеше да знаеш...що ли не се учудвам, че не:) ) започна да се раздува едни 9-10 години след въвеждането на борда:) А тия, дето са ти нацвъкали +чета просто са прочели "анти посланието" и са видели борд и балон в едно изречени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Щом "затворено общество" казва, значи е тъй! Предполагам, че неофициално изследваните са гласували с 2 ръце за въвеждане на долара :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 12
studioaa
преди 9 години
За невярващите на 1 бял лист хартия напишете цените на основните стоки/услуги, които потребявате и срещ всяка от тях запишете какъв % от възнаграждението си харчите, за да я придобиете. Повторете упражнението със същите стоки и услуги за 1999-2000. Накрая сравнете резултатите и изобщо не се учудвайте от посоката, в която върви покупателната ви способност. Всъщност това се случва навсякъде в Европа. Например преди месец един англичанин, квалифициран работник, ми се оплакваше, че днес през 2014г взема по-малко пари, отколкото е вземал през 1999 и то в абсолютно отношение. Причините за този "странен" феномен оставям сами да се изясните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 5
1111@
преди 9 години
Няма държава в света,която е била в борд 17 год. ...Има две разумни обяснения: Или борда не си е свършил още работата(каквато и да е тя) или просто сме обект на експеримент...(за мен е второто)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 28
studioaa
преди 9 години
Аз лично също съм 100% против еврото, против валутния борд и изобщо евроинтеграцията и ЕС. Твърдо против съм и на асоциране със смешния съюз на Путин. Въвеждането на еврото би довело до колосални балони в икономиката на страната и до катастрофа в испано-италиано-гръцки стил. Борда вече видяхме, че доведе до чудовищен за размерите на страната ни имотен балон и няма нужда се убеждаваме в неговите големи "предимства".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 9
aldy
преди 9 години
Със сигурност знам, че нашите политици-ментета, а и не само те, предпочитат да не се въвежда еврото. И си имат основателни причини. Така много по-свободно могат да "тълкуват" нашите родни закони и да си карат през просото. И банкерите нещо недолюбват еврото, защото ще им секнат "нетрудовите" доходи от скъпи и прескъпи кредити, които на всичко отгоре са двойно и тройно обезпечени. БНБ ще трябва да съгласува дейността си с ЕЦБ и такива диветини, като абордажа на КТБ, с отлагане за неопределено време на някави си външни одити, защото тези нямали достъп до кредитните досиета, просто няма да могат да се въртят. Затова се пробива систематически ухото на стадото, че ВАЛУТЕН БОРД може, но ЕВРО не може. А и надеждата, че все пак ще успеят да гътнат валутния борд, умира последна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още