IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oщетява ли бюджетните приходи и увеличава ли неравенството плоският данък?

Твърденията за задълбочаване на неравенството в резултат от въвеждането на пропорционален данък не отговарят на истината, смятат от ИПИ

12:00 | 30.05.15 г. 49
Автор - снимка
Създател
Oщетява ли бюджетните приходи и увеличава ли неравенството плоският данък?

Мине се не мине известно време и удобната дъвка ”пропорционален (плосък) или прогресивен подоходен данък” отново се качва на дневния ред на обществото. Това обикновено се случва около избори, като инициатори на дебата традиционно са политици от левите партии или представители на академичната общност с леви убеждения.

Темата за плоския данък, се оказва, е изключително удобна за предизборни кампании и политическо празнословие, тъй като тя не засяга никоя от най-наболелите теми в обществото - правосъдие, здравеопазване, пенсионно дело, образование, корупция и т.н. Много по-лесно е за един политик да отвори дебата за плоския данък, вместо, например, да представи мащабен план за реформа на съдебната система, който би накърнил доста интереси и би срещнал сериозен отпор от и извън системата, пише в свой коментар икономистът Десислава Николова от ИПИ.

Ето че избори отново предстоят наесен и ето че плоският данък за пореден път е на дневен ред. В края на април депутати от БСП дори внесоха в парламента законопроект за отмяната му и заместването му от прогресивен данък със ставки от 0% до 27% в зависимост от дохода.  На наскоро състояла се конференция на Института за икономически изследвания при БАН и Лабораторията за  управление на рискове към Нов български университет пък бившият премиер Иван Костов изложи тезата, че е време да се помисли за замяна на плоския данък с прогресивен с цел увеличаване на данъчните приходи.

Може би премиерът Иван Костов по някаква причина е забравил за Кривата на Лафер, която илюстрира обратнопропорционалната зависимост между данъчната тежест и приходите от данъци след достигане на определено ниво на данъчното облагане. Тоест, ако приемем, че Костов има предвид освен замяна на пропорционалния данък с прогресивно облагане, и увеличаване на средната ефективна данъчна ставка, то тогава не е лошо да си припомним, че данъчните приходи могат да растат само до определено ниво на данъчната тежест. Оттам насетне започват да падат, тъй като сивият сектор се разраства и все повече работещи бягат в него, за да не плащат високите данъци.

Може би Костов е забравил част от икономическата теория, която самият той преподава. Но дори и да оставим настрана икономическата теория, данните за бюджетното изпълнение в България последните години едностранно и безспорно потвърждават теорията за Кривата на Лафер. Може би Костов не е поглеждал и статистиката за изпълнението на бюджета последните няколко години?

Приходите от данъка върху доходите на физическите лица бяха единствените, които не се сринаха по време на кризата и по-специално през най-тежките 2009 и 2010 г., когато приходите в републиканския бюджет пострадаха сериозно. Въпреки огромната загуба на работни места (близо половин милион между 2009 и 2012 г.), данъкът върху доходите на физическите лица по трудови договори (т.е. 10%-ият пропорционален данък) беше единственият данък, приходите от който не спряха да растат през най-тежките години за икономиката и бюджета.

На фона на резкия спад на общите данъчни приходи в републиканския бюджет през 2009 г. приходите от данъка върху доходите на физическите лица продължиха да растат – и това при положение, че над 100 000 работни места бяха закрити само през 2009 година. Единственото обяснение зад разминаването между динамиката в приходите от данъка върху доходите и тази в броя на работещите е изсветляване на икономиката и то точно при трудовите доходи.

Другият често срещан аргумент срещу плоския данък, който се излага от неговите противници, е, че този данък, според тях, увеличавал неравенството. Срещаме го и в мотивите към внесения законопроект от депутати на БСП: „Сега прилаганата единна данъчна ставка е фактор за задълбочаване на социалното неравенство…”. Явно и вносителите са пропуснали да погледнат някой от използваните показатели за подоходно неравенство в България, поне не и през последните 7-8 години.

А какво показват те? Показват, че то не се е увеличило, напротив – дори през 2008 г., когато пропорционалният данък върху доходите на физическите лица беше въведен, неравенството намалява спрямо предходната година. По-конкретно, НСИ изчислява и публикува всяка година два показателя за неравенството в разпределението на дохода – коефициент на Джини и отношение между доходите на най-богатите и най-бедните 20% от домакинствата. И от двата е видно, че 2008 г. бележи намаление в подоходното неравенство прямо 2007 г. – коефициентът на Джини намалява от 35,9% на 33,4%, а отношението между доходите на най-богатите и най-бедните 20% общо за населението намалява от 6,5 до 5,9 пъти, като това намаление идва именно от възрастовата група под 65 години. Там попадат болшинството работещи на трудови договори, като съответно при тях това отношение намалява по-чувствително, от 6,8 пъти през 2007 г. до 5,9 пъти през 2008 година.

През следващите години показателите за неравенство се колебаят нагоре-надолу в относително тесни граници. Ако се сравнят последните данни на НСИ (които се отнасят за 2012 г.), то се вижда, че коефициентът на Джини през 2012 г. показва леко намаление на неравенството спрямо 2007 г., а отношението на най-бедните към най-богатите 20% от домакинствата – незначително увеличение. Т.е. общо погледнато, промяна в подоходното неравенство в България между 2007 и 2012 г. няма. Съответно и твърденията за задълбочаване на неравенството в резултат от въвеждането на пропорционален данък по никакъв начин не отговарят на истината.

Не би било лошо следващият път „кръстоносците” срещу пропорционалния подоходен данък да си припомнят икономическата теория или поне да погледнат някои статистически данни преди да атакуват една от малкото (ако не и единствената) успешна данъчна реформа от последното десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 31 rate down comment 3
lozkhris
преди 8 години
Големият ти проблем след цялата тая логорея е, че си пропуснал да споменеш за какво се харчат парите на данъкоплатците. Промяна на ставките по ДОД няма да спре наливането на купища пари в издръжка на ***, партийните каси и скудоумни завоалирани проекти. А и от гледна точка на средния човек, дреме му дали се облажва или не Ветко Арабаджиев - важно е, че от неговия джоб излиза по-малко към корумпираната и абдикиралата от задълженията си държава, а му остава повече за да си гледа семейството. Освен това, в дръжавите с подоходно облагане има цял списък с данъчни облекчения за семейството - колко деца ходят на училище, двамата родители ли работят и още, и още. Ако ще вдигаш ставките само за да може Местан да раздава повече на електората си - сори, *** сигурно има прекалено много, които разсъждават като мен и не са съгласни. Богатите ще крият повече и пак ще си правят палатите, а държавата ще плаща, както плаща и сега.Така че плоският данък е изключително полезен за България в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 19
kane
преди 8 години
точно така е!Богатите експлоатират държавата многократно повече от беднитеТе, богатите, с бизнесите си товарят държавните функции и се възползват, а нищо не дават обратно!Полицията охранява обектите, имотите, бизнесите им, законодателя ги обгрижва, пожарната ги гаси, съдебната система ги защитава, убиват природата ако не са контролирани от агенция, образователната система им дава знания на работниците и служителите им, здравната система им лекува работниците и служителите, техните "бизнеси" отделят огромни карбон емисии в атммосферата, за да правят те - богатите пари, ел. грид, пътища, магистрали, биват ползвани в огромна степен от фирмените им единици... и т.н. и т.н. те - богатите владеят икономиката и в двата и края и като производство и като потребление и нищо не плащат, направо смешно ниско 10% и на 100 лв и на 1 000 000 000лвКъде е баланса тук!?! Не съм очаквам че хора на десетки хиляди километри могат да управляват цяла държава чрез агентите си. РБ се управлява от вън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Гледам Сашо Диков и *** го каза перфектно - ''аз крада дърва защото нямам пари а тези горе крадат милиони и дайте работа а не Бойко да взима 16млрд. заем''Събрал съм факти как се ограби и граби България - 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939Проф.Дуранкев и проф.Ангелов - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Нещата не са черно и бяло и се изпада от една крайност в друга Почва се с осветляване на икономиката и спиране на кражбите през разходите на бюджета(тунеядство,фалшиви пенсии и т.н.)Не може малка България да има 28 области и 264 общини - http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2371100 Има градове които са над 7 милиона управлявани от един кмет И най-накрая прогресивно семейно облагане като Франция ,САЩ - http://***.bgonair.bg/economy/2015-05-25/debatat-za-minimalnata-rabotna-zaplata-v-sasht50 милиона в САЩ взимат купони за храна Против кражбите съм но хайде дайте работа на *** и затова казвам ,че мога да отворя 1 000 000 нови раб.места - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 бюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят-общ.полезни неща)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 21 rate down comment 3
khao
преди 8 години
викаш фермера не е от работещите, той лежи а чушките растът от самосебеси ... та кво иска тая ***, да му пазят нивата, абсурд !Бегай че ставаш смешен с глупостите дето ги говориш. Най малко че това дето предллагаш е тествано с плачевни резултати.... прогресивен данък може да се въведе минимум когато средната заплата в БГ стане 1500 евро, до тогава тази мярка ще доведе само до тотален хаус и по ниски приходи в бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 19 rate down comment 3
khao
преди 8 години
МИК И АТАНАСИО по-добре да управляват държавата! ... ТИ сериозно ли :):)Такива хора вече ни управляваха преди 25-6 години и резултата беше плачевен ... върнахме се в средновековието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 20
mick
преди 8 години
А бедния фермер дето е ограбван 81 пъти - какви данъци е платил на държавата, че да очаква охрана от нея? И всъщност колко струва тази услуга? Ами инфраструктурата, колко струва? В момента работещите и купуващите - плащат за охраната и на такива като фермера и на богатите и на ония със 100 хил. декара.. само, че така парите не стигат, да не говорим, че не е справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 16
mick
преди 8 години
Най-големи услуги получават най-богатите, както около имотите им, така и като охрана на собствеността им. *** и те получават пари, но реално полученото е доста по-малко. Ако си мислиш, че да инфраструктурата пада от небето и сама расте - грешиш, ако мислиш, че съдът - сам се издържа - грешиш, ако мислиш, че МВР пази най-много *** - грешиш. Ами болниците? ами училищата, детските градини.. всичко това е бонус за собствениците, които почти не плащат данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 14
kane
преди 8 години
МИК И АТАНАСИО по-добре да управляват държавата! Мн точно пишете за проблема! Браво, радвам се че ви има!РБ е зомбирана. ББ е вербуван. Студената война продължава и е в разгара си. Те ни направиха техен сателит и е мн по-трудно да се откопчим от лапите им дори от предишният ни "владетел"България за да е добре трябва да съществува самостоятелно и да бъде неутрална, като по всеки въпрос представя първо собствения си интерес. Това никак не е така. От едната крайност отидохме в другата крайност само за 30 годиниБългарските политици тр да започнат да служат на народа, който ги е избрал. В момента това не е такаУ нас се провеждат експерименти на най-десните политически възгледи в света, подплатени от едни от най-десните нон проф организации, зад които са хипер милиардерите!Говорят ви за "реформи" 35 години вече... еми не стоплихте ли че ви лъжат!Без силен прогресивен данък, с валутен борд или с еврозона живота на масовия човек няма как да се подобри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 20
kane
преди 8 години
Докато в България цари плоския данък ще цари и мизериятаЦената която българите плащат е много по-голяма от колкото си мислят че спестяват плащайки 10% вместо 25% / в масовия случай/ или ако дохода ти е 1000 лв е мн по-добре да плащаш 150лв повече на месец, но да живееш по-добре и спокойно получавайки обратно много повече от 150 лв в замяна от държавата и обществотоНие увеличаваме неравенството с плоския данък многократно в годинитеВсички тези престъпления са факт в 95% в следствие на неравенството - обири на възрастни, обири на банки, обири на магазини и т.н. и когато престъпленията растат тр да се дават повече пари за охрана вместо за ядене на хората/буквално/, а и пари няма заради ниските данъчни приходи от този данъкАко богатите си мислят че са на далавера с този данък - не са!Главния проблем на РБ е потреблението - липсва и то е така защото не даваме на хората да харчат, защото не им даваме пари и ги караме да работят по 12 часа. И така няколко години докато избягат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още