IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходите в столицата се увеличават над четири пъти за 15 години

През 2016 г. средният годишен доход в София е 7349 лв. на човек спрямо 4 хил. лв. в Северна България

12:01 | 24.07.17 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разпределението на доходите през 2016 г. показва ясно покачващата се роля на столицата като областта, където се генерират най-голяма част от доходите в българската икономика. Това сочат резултатите от съвместен проект на Института за пазарна икономика (ИПИ) и българската геоинформационна компания Мапекс за геоинформационен анализ на икономически данни.

Ефект от тази концентрация на доходи се вижда и в област Перник, вероятно поради интензивната ежедневна трудова миграция на работещи от Перник към София. Други области като Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив успяват в известна степен да съхранят своята форма и мащаб, макар доходите в тях да остават далеч от нивата в София. Тежестта на редица области от Северна България (Видин, Монтана, Ловеч, Силистра, Разград и Търговище), както и на Пазарджик, Кърджали и Сливен в южната част на страната, е далеч по-малка от гледна точка на приноса им в общите доходи на домакинствата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 6 години
Е като имаш мижави умения, каква работа да имаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
Lucifer
преди 6 години
Ако 1-вата ти работа е толкова мижава че можеш да работиш на още 2-3 места, то и на 10 места да тичаш все тая...явно толкова ти е работата....оставаш си все ***...айде моля ти се...и слънчице да си пак ще има сенки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 19
bgMan
преди 6 години
По-бедни са тези, които за нищо не стават и разчитат, че каквото и да се случи заплатката ще си върви.Който иска повече да се напъне да работи допълнително. Възможности има достатъчно. За 2-ра и 3-ра работа също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 6 години
Явно не си силен в сметките 4 пъти за 15 години е 9,68%.Може ли да покажеш каква е била цената преди 15 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 18
studioaa
преди 6 години
Този ръст на доходите от 4 пъти за 15 години е равен на 4.5% годишно средно. Обаче например цената на тока е скочила над 5 пъти или средно с 5% годишно, което доказва, че е налице силно обедняване за този период за цялата страна включително и за София град. А ако включим ръста в цените на парното и имотите положението става трагично... Днес софиянци за средно с 1/3 по-бедни отколкото са били през 2002 или с увеличения 4 пъти доход може да се купят с 33% по-малко неща отколкото през 2002. 3700 евро годишно това е 2 пъти по-малко от дохода на най-бедните и социални слабите в Атина например или дори по-малко от социалните помощи в Букурещ и по-малко даже от средния доход в Скопие и Белград.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още