IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет показателя, според които кризата си е отишла

Жилищата в САЩ отново са достъпни, а печалбите на бизнеса и потреблението са надскочили предкризисните си нива

09:45 | 28.02.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
Пет показателя, според които кризата си е отишла

Световната икономика продължава да носи последиците от финансовата криза. Безработицата в развитите страни остава много висока – тя е над 9% в САЩ и еврозоната. Цената на петрола скочи над 100 долара през миналата седмица, застрашавайки възстановяването. Жилищата в богатите страни продължават да поевтиняват, а Близкият Изток изпадна в политическа криза, пише The Motley Fool.

Междувременно финансовото състояние на САЩ се влошава все повече, бюджетният дефицит расте, а щати като Калифорния са на ръба на фалита. Възстановяването е неравномерно, като бързият растеж на Китай и Индия е съпроводен от свиване на икономиките на Великобритания и Япония. Поскъпването на храните и суровините вдигна инфлацията по целия свят.

Светът е вперил очи в икономиката на САЩ - нивото на безработицата, инфлацията и намеренията на Фед. Появяват се спекулации за нова програма за увеличаване на ликвидността, което пък предизвиква опасения за валутния курс и стабилността на пазарите.

Все пак, налице са и редица важни признаци, че след трите трудни години икономиката вече е в много по-добра форма. Това се наблюдава в някои сектори на най-голямата икономика в света САЩ, които са се възстановили напълно от кризата.

Вижте в галерията кои са те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
1914
преди 13 години
мен най-много ме впечатли графиката цена на жилищата/доход. наистина е красноречива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още