IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия е готова „да изхранва“ Русия

В продължение на дълги години бразилските фермери нямаха шанс за достъп до руския пазар, но това може да се промени за броени дни

15:31 | 08.08.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Русия е готова да отвори пазара си за бразилските производители на месо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Русия е готова да отвори пазара си за бразилските производители на месо. Снимка: Ройтерс

Може би най-добрата новина на годината. По този начин Франциско Тура, президент на бразилската асоциация на производителите на пилешко и свинско месо (ABPA), нарича вестта за руските санкции срещу хранителните износители от САЩ и Европа.

„Бразилия веднага е в състояние да осигури 150 000 тона птиче месо за Русия, които по-рано са внасяли американски компании“, казва той. Що се отнася до свинското, на Бразилия ще ѝ отнеме малко повече време, докато стане готова за доставки.

Защото, подобно на Асоциацията, цялата бразилска хранително-вкусова промишленост в момента е напълно изненадана от внезапния прилив на симпатии от страна на Русия - 80 кланици, млечни и птичи производители сега наведнъж получават зелена светлина за износ за Русия, пише в свой анализ германският всекидневник Handelsblatt. 

В продължение на години Бразилия преговаряше с търговския си партньор за квоти и санитарни условия. Преди три години Москва също така неочаквано стопира вноса на свинско месо от Бразилия и оттогава, въпреки всички усилия на бразилците, остана непреклонна в решението си.

„Но от май руснаците смениха настроението си", казва бразилският министър на земеделието Нери Гелър.

Почти само за 24 часа руснаците забравиха за предишното си несъгласие за бразилския износ на храни. Още през юни пет големи бразилски производители на месо получиха лицензи за износ за руския пазар. Експортът на месо за Русия се е удвоил от март насам. Износителите на пилешко месо в страната може да добавят към приходите си около 300 млн. долара в краткосрочен план само от този пазар.

Бързото и цялостно отваряне на руския пазар за бразилските земеделски продукти показва, че Русия отдавна е подготвяла Бразилия за заместник-доставчик заради санкциите, които ЕС и САЩ наложиха над Москва. И в това има смисъл: Бразилия е най-големият износител в света на говеждо и птиче месо. И въпреки частичното ембарго, през последните години страната остава основен вносител на свинско месо в Русия.

От полза за производителите на месо в Бразилия е и фактът, че не само износът на ЕС и САЩ към Русия ще бъде стопиран. Канада и Австралия, които са сериозни конкуренти на световния пазар за животински протеин, също ще бъдат засегнати от руското ембарго.

Предвид сегашните санкции става ясно и защо по време на държавното си посещение в Бразилия в навечерието на срещата на страните от БРИКС руският президент Владимир Путин настойчиво подкани колегата си Дилма Русеф към намаляване на административната тежест между двете страни.

„Ние трябва да побързаме и спешно да решим актуалните проблеми“, заяви тогава той по време на официалната вечеря. Двете страни се договориха да удвоят пострадалия от икономическата криза външнотърговски обмен в краткосрочен план до почти 10 млрд. долара.

При това Русия не залага само на селскостопански продукти. Руските компании ще инвестират и в петролната индустрия, пристанищата и железопътните мрежи на южноамериканската страна. Руските фирми са особено заинтересовани в секторите, в които икономиката на Бразилия е конкурентоспособна в международен план - в областта на биотехнологиите или компютърните науки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 35 rate down comment 5
TIM
преди 9 години
Да ежедневно и откак сме в европа са с 40 до 60 % нагоре познай защо?Сега имаш избор Испанско, дълбоко замразено или немско с произход и без вкус, е има и българско ако можеш му фана произхода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 41 rate down comment 5
TIM
преди 9 години
Качествените френски сирена, испанска и италианска шунка ги хапват олигарсите, не и народа на Русия. То и тука е така къде в Метро в Lidl или в Карфур си си купувал наскоро тези продукти. В София останаха само магазини "дар от боговете", след закриването на "Елемаг" и "Оазис" ми е трудно да намеря нещо качествено по магазини. От години пазарувам директно от вносители и родни производители.А за доматите не си прав. Най-големия производител, колкото и чудно да е е Китайката Народна Република.А качествените европейски храни са лукс както за самите европейци така и за американците, те не са масов продукт. Никак неможеш ме накара да събера в едно изречение да думите "субсидии", "евтини", "качествени" и "европейски", ти това как го измисли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 11
Pyramid
преди 9 години
Да, но Русия /цялата/ е до 150 млн души - 1 и, 2-има базата и желанието да произведе и сама, каквото не и достига. Фураж за добитъка да искаш, мерИ - също. А и така ще укрепи собствената си продуктова сигурност, щото и тя страдаше от вноса. С Бразилия ще си помогнат за няколко месеца до година, ще си пренасочат сътрудничеството в други сфери, а "хитрите4 европейски угодници на чичо Сам ще се чудят какво било станало.Слагачеството помага. На този, комуто се слагат. А самите слагачи се налага и *** как се правят да учат, и вазелин сами да си набавят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 36
MZ/X
преди 9 години
Скъпо месо може да внасят руснаците от Латинска Америка, но доматите ще станат на доматено пюре докато стигнат в Русия! Да не говорим за липсата качествените ференски сирена, испанска шунка и храни без ГМО като цяло!Благодарение на селскостопанските субсидии в Европа хранителните продукти са много евтини и качествени! Всякаква алтернатива на европейските храни е или по скъпа или е по некачествена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 29
data
преди 9 години
п.п. Не пишете глупости - САЩ и Европа са първия и втория по производство на храни в СВЕТА . Нито Бразилия може да ги замести , нито Сърбия , нито пък Русия може да навакса при положение че внася над 50 % от храните си . Ако ембаргото продължи достатъчно дълго време ще има сериозен ръст на цените на храните в Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 11
data
преди 9 години
Ти виждал ли си цените на качественото говеждо от Аржентина и Бразилия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 9
TIM
преди 9 години
Руснаците няма да имат проблем с транспорта и доставките на месо от латинска Америка. Първо е по-евтино, второ е по-качествено и трето по пътя месото и ще узрее 45 дена. Четвърто едно е да хапваш телешки стек с произход бразилия, аржентина и уругвай - телета гледани за месо, съвсем друг е вкусът на дърта немска и исканска крава гледана за мляко. Спомнете си какви бяха цените на говеждото с произход латинска Америка преди приемането ни в Европейския съюз и какви са сега заради митата и политиката на дотации за животновъдство в Европа.А цени и вкусови качества няма да коментирам, който е пробвал знай за какво плаща! Това месо което идва от европа нестава и за салами. А щатско което става за консумация примерно USDI prime grade 4 по тези земи не съм срещал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 12
nide
преди 9 години
До 3Какъв ти е проблема, че ми се обясняваш и се намесваш в разговора ни с 1!Информацията беше в отговор на неверното "Бразилия ще пазари от Европа". Според данните от Евростат, очевидно това не е ВЯРНО. Точно обратното е: Европа пазари от Бразилия!Твоите интерпретации и анализи си ги запази за себе си или ако смяташ, че си подготвен експерт в областта на селското стопанство можеш да запознаеш ЕК на срещата на 14 август в Брюксел!Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 17
lyusien
преди 9 години
До 2 При тази ситуация Европа ще спре да внася месо от Бразилия и ще задоволява собствените си потребности Европеиските потребители могат да спечелят от по ниските цени на месото Пазаръте 600 милионен Цените на месото в Русия ? Едно е да внасяш от Бразилия друго от Порша Германия Франция По бързо по качествено и по евтино Няма да е толкова просто колкото си го мислят в Бразилия и Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
nide
преди 9 години
само за протокола!според данните от Eurostat:Европейският внос (2013) на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия от Бразилия е за над 9 млрд EUR.Европейският износ (2013) на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия за Русия е за над 9 млрд EUR.Това са двата най-големи вносители и износители за EU27!Източник: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&plugin=1&language=en&pcode=tet00041
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още