IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се окаже ли грешна сметката на Путин?

Дълго време руският президент игнорираше икономическата цена на конфликта в Украйна, но западните санкции и срива на петрола промениха ситуацията

11:49 | 19.12.14 г. 98
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин не прецени правилно хода си, смята WSJ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин не прецени правилно хода си, смята WSJ. Снимка: Ройтерс

Когато Русия анексира Кримския полуостров в Украйна през пролетта, западните правителства изпаднаха в яростни нападки. Владимир Путин остана обаче спокоен. Светът в крайна сметка ще се съобрази с новата граница, заяви тогава руският президент пред своите съветници. Деветата по големина в света икономика ще успее да поеме икономическите щети заради наложените от Запада санкции в отговор на подхода на Путин въпреки значителното им влияние, бе убеден тогава Кремъл.

И в продължение на няколко месеца изглеждаше, че много дръзкото начинание на Путин всъщност ще се отплати. „Неговите прогнози се сбъднаха", заяви Алексей Кудрин, бивш финансов министър и дългогодишен съветник на Путин през май. „Много хора вече са се съгласили с новото бъдеще на Крим, поне неофициално", казва Кудрин, цитиран в анализ по темата на The Wall Street Jorunal. 

Освен това Путин изглежда също убеден, че дълбоките взаимоотношения, които е имал през годините с основните търговски партньори, като Германия, ще ограничат негативните ефекти. Така поне твърдят източници на изданието, които по това време са станали свидетели на дискусиите в Кремъл.

Първият кръг от санкциите се отнасяше основно срещу руски официални лица и бизнесмени, свързани с Путин. След официалното налагане руският държавен глава се срещна със своите консултанти. За възможните икономически последици от санкциите обаче той не споменава нито дума. Вместо това той се изказва за един възможен  по-бърз растеж на руската икономика. Но след като операторите на държавната телевизия напускат мястото на изявлението на Путин, правителствени служители изказват пред президента своите тревоги.

И Алексей Кудрин, бившият финансов министър и дългогодишен съюзник на Путин, участва в срещата. Той предупреждава, че санкциите, макар и ограничени до физически лица, ще засегнат растежа на икономиката. По-широкообхватни санкции срещу държавни банки - които се очакваше да последват през лятото, биха били много по-болезнени, прогнозира той. Те биха насърчили бягството на капитали, биха задушили инвестициите и биха отслабнали рублата.

Но сметката на Путин не излиза, той е направил напълно погрешни изчисления, пише още WSJ. Разширените санкции блокират достъпа на Русия до капитали и технологии от Запада. Руската икономика започва да се клати и да навлиза бавно в рецесия. И тогава идва още един удар, който нито западните правителства, нито Русия биха могли да предвидят - цената на суровия петрол, живителната сила за руската икономика, се сви от средата на лятото с 40 процента. Със спада на цените се увеличава и въздействието на санкциите. Рублата навлезе в състояние на свободно падане. Междувременно се разрази истинска валутна криза в Русия, като във вторник местната валута загуби 20% спрямо долара, преди да се възстанови отчасти.

Проблемите се задълбочават, но заради погрешните си изчисления самият Путин се лишава от някои опции. След като през цялата година той игнорираше икономическата цена на конфликта до голяма степен и отстраняваше либерално настроени съветници, които искаха да го предупредят за последиците от политиката му, сега той се опитва да обърне курса. Путин се опитва сега да спечели доверието на бизнеса и да съживи икономиката. На годишната си пресконференция в четвъртък Путин демонстративно омаловажи кризата. Русия би преодоляла сегашната криза в рамките на две години, заяви той.

Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

63
rate up comment 7 rate down comment 10
draifuss
преди 9 години
Ало ИНВЕСТОРА този интелигент защо не го триете.Или Ви харесва!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 3 rate down comment 8
юрист
преди 9 години
Впрочем- какво правеше мурзилката бялата златка в руската дума и в качеството на какъв български политик се изказваше там? Кажете му, че за него вите действия са валидни цели 5 члена от българският наказателен кодек, включително за предателство и шпионство спрямо Р. България. Особено това: НК Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9. А сега се смей пак- да видим- дали не ти замръзнаха усмивката и смехът, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 8
юрист
преди 9 години
Глупостите ги пишете атакистите и руските ***! Нямам приятели- ***, а враговете на моите врагове са мои приятели. Така, че- не ме засяга как платени прируски коментатори ме "оценявали". Животът ми в България е отличен и в него липсват руските ограничения за руските граждани в рф и техните икономически и финансови проблеми:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 10 rate down comment 5
varna333
преди 9 години
спри да пишеш глупости че стваш съвсем смешен ! всички тук ти се смеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 8
юрист
преди 9 години
Има, има- чакам благоверния и след 1 час ги започваме хубавите занимания:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 11 rate down comment 2
абитуриент
преди 9 години
еееееееееее МОМЕ петък ВЕЧЕР нема ли други ПО ИНТЕРЕСНИ ЗАНИМАНИЯ за ТЕБЕ.....!!!????......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 7
юрист
преди 9 години
Ще е добре някой истински финансист , а не доморасли ***, да коментира финансовите и икономически последици за руските граждани от тази мярка: "...Банки повышают ставки по кредитным картам и сокращают их лимиты Они опасаются слишком активного использования кредиток В связи с резким увеличением ключевой ставки на этой неделе банки не только повышают ставки по кредитным картам, но и сокращают лимиты действующим клиентам. Банки опасаются, что из-за девальвации рубля клиенты слишком активно пользуются кредитками, что может привести к росту неплатежей уже в февралемарте. 19.12.2014, 17:30http://***.kommersant.ru/doc/2637923
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 12
юрист
преди 9 години
***, руските ти господари налагат на подчинените си да се публикуват коментари, че руснаците ще изколят съседите си, за да им вземат храната и да ги окупират! С тези коментари руските *** сами докарвате натовски войски на 20 км, от границата си! Малко ви е- трябва да са на самата граница, за да ви спират- това заслужавате! само терористи като руснаците и ИДИЛ са готови в 21 век да изколят съседите си, да им вземат мръвката и да ги окупират.Няма никаква разлика между ислямските и руските терористи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 12 rate down comment 8
varna333
преди 9 години
тоя юрист е по *** от колкото предполагаш оня ден се изцепи тук че Крим бил 500 години Български ! Не си струва да се занимаваш с тоя ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 12 rate down comment 10
varna333
преди 9 години
Еи шуменски турски ибрик много е рано да се радваш ! Я погледни само как за един ден рублата се върна до 73 рубли за евро ! *** турски иска ви се Русия да я няма за да вилнеете пак тук майка ви рязана ,ибрици долни . Тоя път Русия ще ни помогне да освободин цяла тракия до Истанбул ! Стяга багажа за диарбекир шуменско заптие рязано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още