IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се окаже ли грешна сметката на Путин?

Дълго време руският президент игнорираше икономическата цена на конфликта в Украйна, но западните санкции и срива на петрола промениха ситуацията

11:49 | 19.12.14 г. 98
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин не прецени правилно хода си, смята WSJ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин не прецени правилно хода си, смята WSJ. Снимка: Ройтерс

Когато Русия анексира Кримския полуостров в Украйна през пролетта, западните правителства изпаднаха в яростни нападки. Владимир Путин остана обаче спокоен. Светът в крайна сметка ще се съобрази с новата граница, заяви тогава руският президент пред своите съветници. Деветата по големина в света икономика ще успее да поеме икономическите щети заради наложените от Запада санкции в отговор на подхода на Путин въпреки значителното им влияние, бе убеден тогава Кремъл.

И в продължение на няколко месеца изглеждаше, че много дръзкото начинание на Путин всъщност ще се отплати. „Неговите прогнози се сбъднаха", заяви Алексей Кудрин, бивш финансов министър и дългогодишен съветник на Путин през май. „Много хора вече са се съгласили с новото бъдеще на Крим, поне неофициално", казва Кудрин, цитиран в анализ по темата на The Wall Street Jorunal. 

Освен това Путин изглежда също убеден, че дълбоките взаимоотношения, които е имал през годините с основните търговски партньори, като Германия, ще ограничат негативните ефекти. Така поне твърдят източници на изданието, които по това време са станали свидетели на дискусиите в Кремъл.

Първият кръг от санкциите се отнасяше основно срещу руски официални лица и бизнесмени, свързани с Путин. След официалното налагане руският държавен глава се срещна със своите консултанти. За възможните икономически последици от санкциите обаче той не споменава нито дума. Вместо това той се изказва за един възможен  по-бърз растеж на руската икономика. Но след като операторите на държавната телевизия напускат мястото на изявлението на Путин, правителствени служители изказват пред президента своите тревоги.

И Алексей Кудрин, бившият финансов министър и дългогодишен съюзник на Путин, участва в срещата. Той предупреждава, че санкциите, макар и ограничени до физически лица, ще засегнат растежа на икономиката. По-широкообхватни санкции срещу държавни банки - които се очакваше да последват през лятото, биха били много по-болезнени, прогнозира той. Те биха насърчили бягството на капитали, биха задушили инвестициите и биха отслабнали рублата.

Но сметката на Путин не излиза, той е направил напълно погрешни изчисления, пише още WSJ. Разширените санкции блокират достъпа на Русия до капитали и технологии от Запада. Руската икономика започва да се клати и да навлиза бавно в рецесия. И тогава идва още един удар, който нито западните правителства, нито Русия биха могли да предвидят - цената на суровия петрол, живителната сила за руската икономика, се сви от средата на лятото с 40 процента. Със спада на цените се увеличава и въздействието на санкциите. Рублата навлезе в състояние на свободно падане. Междувременно се разрази истинска валутна криза в Русия, като във вторник местната валута загуби 20% спрямо долара, преди да се възстанови отчасти.

Проблемите се задълбочават, но заради погрешните си изчисления самият Путин се лишава от някои опции. След като през цялата година той игнорираше икономическата цена на конфликта до голяма степен и отстраняваше либерално настроени съветници, които искаха да го предупредят за последиците от политиката му, сега той се опитва да обърне курса. Путин се опитва сега да спечели доверието на бизнеса и да съживи икономиката. На годишната си пресконференция в четвъртък Путин демонстративно омаловажи кризата. Русия би преодоляла сегашната криза в рамките на две години, заяви той.

Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

73
rate up comment 8 rate down comment 6
comet
преди 9 години
Представете си какво се случва с държави с големи руски диаспори?!+ !!!Бях в западноевропейска столица по време на олимпийските игри в Китай и инцидента дето се опитаха да им спретнат (човешките права в Тибет), та си спомням за морето от китайци което се изсипа (със самолети от съседните европейски държавици) по улиците и блокира центъра да скандита Китай!, Китай!, Китай!. Полицаите не смееха да се намесят.Да не забравяме че рускатата кръв е смесица и от скандинавска, монголска, и каква ли не на завоеватели пирували из европата.Представете се поведението и на част от самите граждани на САЩ и Зап.Европа, притиснати до пода от алчните банки и корпорации.Олигарсите да не ги мислим, те могат да си управляват собствеността и от островчета не означени на картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 22 rate down comment 10
varna333
преди 9 години
Браво крас ! Напиши за швестреска Германия която вече се нарича ТУРКИШЛАНД а не Дойчланд в която има 6 милиона турци , за Франция която е с 65% мюсулманско население ,за Белгия в която всеки втори е с обратна резба еднополови влечуги, за Холандия която всеки холандец с смесица на еропеец с бушмен или абориген , За Англия в която най разпространетото име за 2014 г е ХАСАН. За тая ли европа трябва да се дупим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 3 rate down comment 10
юрист
преди 9 години
"...но чудя се какво полезно очаквате да научите от мнения на такива като юрист (ми то поне 30% от мненията все негови, на всяко гърне похлупак)..." Аз не съм журналист- автор на статиите, а коментатор. Интересно- от други коментатори, които твърдяха, че руснаците трябва да изколят съседите си, да им вземат храната и да ги окупират, Вие какво ново,иновативно и полезно научихте, което може да Ви бъде полезно в живота? Пиша предимно под тази статия. Ако не Ви харесват коментарите ми- просто не ги четете! Никой не Ви задължава - България и българските форуми не са рф и руските цензурирани форуми:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 24 rate down comment 6
крас
преди 9 години
Налагащото се в Русия мнение, че държавата ИМ е в състояние на война, може да изиграе много лоша шега на Европа и САЩ!Връзката между ЗАПАДА и РУСИЯ са същите тези "руски" олигарси които са най губещи от случващото се с рублата!Състоянието на ВОЙНА ще докара на върха на управлението на Русия ЯСТРЕБИ свързани с военно промишления комплекс и службите.Какво може да се роди в тези глави е толкова непредсказуемо, че на импотентните западни либерални стратези дори и през ум не минава! До какво доведе кризата в Германия пред 30-те години на миналия век? Не се ли плъзга Русия точно по този сценарий!?УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ДА !!Представете си какво се случва с държави с големи руски диаспори?!Кой ще спре вълната на НАЦИОНАЛИЗМА който се прокарва зад идеята на ОБЯВЕНАТА ВОЙНА!!Разнородна и ислямизирана Европа ли! Та тя ще пламне като купа сено!Стожера на Европа - Германия е с придобито чуство за вина онаследено от времето на фашизма и не е в състояние да преодолее подобен НАЦИОНАЛИЗЪМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 7 rate down comment 2
comet
преди 9 години
В този форум има доста хора които не могат да изслушват, не уважават чуждото мнение и не могат да се самоконтролират, ми то ясно че политиката в днешно време е възхвала величието на Големия Брат и Оооди за пътя към кошарите по който ни води, но чудя се какво полезно очаквате да научите от мнения на такива като юрист (ми то поне 30% от мненията все негови, на всяко гърне похлупак).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 3 rate down comment 6
юрист
преди 9 години
"... Думите ми са за това да признаете, че не бива да се търпят лъжи за всичко. Казват ми, че няма интереси на руснаците в Туркменистан, но че за интересите на руснаците в Украйна трябва да се започне война. Казват ми, че в "Газпром" не се краде. Нося им документи, а те ми отвръщат няма такива работи...Колкото повече хора разнасят лъжа, с толкова по-голяма лъжа ще се сблъскват. Лъженето стана същност на тази държава. Вчера Путин казва: "Нямаме дворци!" Та ние снимаме по 3 такива всеки месец!.."Алексей Навални
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 8
юрист
преди 9 години
Ситуацията в Крим: http://slon.ru/world/kak_v_krymu_perezhivayut_padenie_kursa_rublya-1197782.xhtml "... Если к концу сентября гривна по отношению к доллару упала с 8,5 до 14 (то есть на 60%), то рубль за аналогичный промежуток времени потерял менее 20% своей стоимости (с 34 до 40 рублей за доллар).В конце сентября за одну гривну в обменниках можно было купить всего 2,62,7 рубля. Теперь же, невзирая на то, что украинская валюта продолжает улетать в трубу (курс уже больше 16 гривен за один доллар), за одну гривну можно получить минимум 3 рубля, а если хорошо побегать, то и 3,33,4 рубля. Эта ситуация привела к тому, что на полуострове с понедельника начали скупать даже украинские банкноты, которым никогда не доверяли. Большинство банков реализуют валюту без особых ограничений, но существенная разница в курсах долларов и евро в различных обменниках действует на крымчан гипнотически, уничтожая доверие к финансовой системе Российского государства..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 3 rate down comment 9
юрист
преди 9 години
69- Колкото и да го повтаряш, тази лъжа няма да стане истина. От 1-2 твои коментара се разбра, че си от атака- използваш техните "изразни средства". Не случайно именно към теб беше моят коментар за бялата златка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 8 rate down comment 6
varna333
преди 9 години
сниката която си сложил отговаря напълно на визията ти Ловешки ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 11 rate down comment 5
varna333
преди 9 години
ти си юрит колкото аз съм космонафт ! Хубавото е че никой не ти чете глупостите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още