IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Руската централна банка няма да използва резерви в подкрепа на рублата

Русия ще се върне към икономически растеж до две години, уверява руският президент

12:36 | 18.12.14 г. 218
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин обвини „външни фактори" за продължаващите икономически проблеми на страната си, но се опита същевременно да успокои сънародниците си, че ще преодолее сегашните си затруднения и ще се върне към икономически растеж най-късно до 2017 г.

Същевременно той заяви, че централната банка не трябва да „прахосва“ резерви на пазара, за да защити рублата, и предупреди, че руснаците трябва да са готови за една бъдеща рецесия.

„При най-лошия външноикономически сценарий тази ситуация може да продължи две години", заяви днес по време на годишната си пресконференция в Москва Путин. „Ако положението стане много лошо, ние ще трябва да променим плановете си и да орежем някои неща".

Президентът заяви, че рублата е била засегната от "външни фактори" като спадащите цени на петрола, който е основният източник на приходи за Русия. 

Обръщението на Путин идва след потъването на валутата през тази седмица, което възкреси спомените от финансовата криза, унищожила спестяванията на руснаците през 1998 г. - годината, преди той да дойде на власт. Рублата загуби над 40 на сто от стойността си от юни насам, след като цените на петрола се доближиха до петгодишно дъно, а санкциите във връзка с конфликта в Украйна удариха допълнително руската икономика.

„(След две години) растежът е неизбежен, тъй като икономическата ситуация ще се промени и растежът на глобалната икономика ще се нуждае от допълнителни ресурси“, заяви президентът пред повече от 1000 репортери, които присъстват на годишната пресконференция на руския лидер.

Путин заяви още, че Русия разполага с достатъчни резерви и ресурси, които ще позволят "нормализирането на икономиката". С това изречение завърши встъплението на президента, след което дойде ред на въпросите от страна на медиите.

Руският президент заяви, че е възможно икономиката на страната да се нормализира дори и през първите две тримесечия на 2015 г. По думите му обаче това зависи от „прекалено много непредсказуеми фактори". Руският президент имал пълно доверие на политиката на правителството и на централната банка, а икономиката и населението на Русия ще „трябва да се приспособят към дейност при ниски цени на енергоносителите“.

Президентът заяви, че централната банка и правителството вземат адекватни решения за подкрепа на рублата, добавяйки, че може би има пропуски по време на вземането на решенията и качеството на мерките.

Основният лихвен процент няма да бъде държан на ниво от 17% за дълъг период, но според Путин това е било „нужна мярка за стабилизиране на валутния пазар".

„Русия не е заплашена от бюрократизация на процеса на вземане на решения, а основният проблем е конюнктурата на икономиката. Важно да се създадат благоприятни условия за бизнес, но това е трудно в условията на много малко средства от продажба на петрол“, каза още Путин. По думите му е важно и развитието на високите технологии, тъй като в тях се крият "много и бързи пари".

Изявлението на Путин се случва в края на най-бурната седмица на една трудна за икономиката на Русия година, през която станахме свидетели на срив на фондовите пазари и на валутата. Президентът използва речта, за да се опита да убеди сънародниците си, че е на прав път.

Икономическите проблеми на страната са многобройни – руската валута загуби почти половината от стойността си спрямо щатския долар през тази година, освен това са налице драстични спадове на цената на петрола, а в допълнение страната е измъчвана от висока инфлация и санкции срещу редица фирми и физически лица от страна на западните държави.

Преди седмица и министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев призова в телевизионно интервю сънародниците си да „не се паникьосват“ и да държат спестяванията си в рубли, независимо че руската валута се срина през последните седмици. Медведев призна в годишното си телевизионно изявление, че слабата рубла вреди на Русия, а санкциите са коствали на страната десетки милиарди долари. Руската валута загуби около 40% от стойността си спрямо долара през тази година и достигна нови дъна през последните седмици, което доведе до скок на инфлацията и спад на БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

217
rate up comment 0 rate down comment 0
varna333
преди 9 години
А бе *** недей излага юристите в България ! Ти си юрист колкото аз съм космонафт ! Може ли да си толкова *** и да напишеш че Крим е бил 500 години Български ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
216
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
И се сетих още нещо. Вчера не исках да размивам разговора, че ти и без това си разпиляно в него и трудно следваш една нишка. Ама #133 да ме светнеш кога точно са пропагандирали това руснаците??? Щото именно руската историография изкарва българите доста, ама доста по-древни, от колкото нашата такава. Чел съм например, че Кий(според руснаците) е българин. Чел съм и че Олег и Рюрик също били българи(пак според руснаците).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
215
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Ще ти кажа що-щото ти си тоя/тая, която се бие в гърдите, че е нещо повече от плюнка. А аз съм тоя, който ти казва-не, ти си си поредната плюнка. За пореден път-приемам това като доказателство, че ти с правото имаш толкова общо колкото аз с астрофизиката, щом една елементарна причинно-следствена връзка не можеш да направиш. И всеки *** с интернет може да отвори гугъл и да ми даде източници. Е-ти си живо доказателство:)И стига с тия фантазии какво имаш(например мъж). Ако продължаваш така вероятно ще те приберат при ония с белите ризи с дългите ръкави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
214
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
213- "...В същност-и с трите съм запознат.." Тогава- що питаш, а не направиш ТИ- специалистът по МПП, един правен анализ,м? Нали си много вещ, много знаеш , много разбираш- защо АЗ ти дадох юридически източник на МПП, а ти нищо не успя да публикуваш като доказателства за тезата си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
213
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
"...стискам ти палци един ден да си намериш мъж..." Имам си съпруг и друг не ми трябва. Дано никога не кандидатстваш в неговата фирма за работа...Няма какво да ти казвам- когато и ако пораснеш и започнеш да се държиш по нормален начин към специалистите, какъвто ти не си, тогава ще можем да комуникиране нормално. За сега си просто един непораснал тинейджър с недоказани претенции за специалист и за въображаеми твои знания/познания по право...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
212
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
В същност-и с трите съм запознат и да ти кажа-*** е оня въображаемият, или най-много баща ти:) Кажи къде да мина да оставя парите, после да се посмея на твой гръб:)Между другото-да твърдиш, че заключение на венецианската комисия е източник на правото е....няма да го коментирам:) ще трябва да ти обясня от а и б. Ще ме напердашиш, викаш...ми да пусна жалба тогава?:)Пффф...стискам ти палци един ден да си намериш мъж(ама истински, не от тия дето само виртуално съществуват) или жена(щото още не мога да реша за себе си какъв ти е пола), който да може да те търпи такова нагло същество. ПС: Като човек изкарал 100% повече време на ринг/тепих от теб един приятелски съвет: не залагай на винг чуна, щото ще се окажеш в някоя кофти ситуация от която няма да можеш да излезеш.ПС2: Ако няма най-накрая да ми кажеш нещо конкретно(щото от два часа бягаш от отговорът)-или къде се намираш или отговорът на въпросът ми аз отивам да изкарам някой лев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
211
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
Ще те напердаша така, че и *** и баща ти ще те харесат! Има само един проблем- бой магаре- по- магаре- ако ме разбираш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
210
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
Пак питам- познати ли са ти:Декларацията за основните принципи на международното право от 1970 г. и Декларацията за предоставяне независимост на колониално потиснатите народи от 1960 г. ***- знаеш ли какво е Венецианска комисия и защо тя има правото да дава Заключение? Ега ти галоша- сядай си на *** и учи, защото озаради такива *** тикбви като теб страдат всички юристи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
209
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Ами-хайде да дойда:) Даже ще ти подпиша декларацията и ще ти дам шанс да ме напердашиш... Не съм аз тоя, който бяга от отговорите. Не съм и тоя, който се крие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
208
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Давай-ще мина в понеделник да оставя парите-кажи къде ти е кантората:) Сериозен съм, ако и да се усмихвам:) ще са пари хвърлени на вятъра, но аз и за по-големи глупости съм давал...така де-може би не по-гиолеми, щото съм на път да дам пари на някой, който не е квалифициран, който няма идея за какво става въпрос, който даже няма право да ми вземе парите, за услуга, с която очевидно аз бих се справил по-добре от него. ПС: нямам намерение аз да ти търся разликите и да си отговарям сам на въпроса(btw-вече съм си отговорил, преди седмици, да не кажа месеци); очаквам ти да ми покажеш верният отговор, давам ти шанс да блеснеш, а ти пак се опитваш да се изакаш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още