IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се окаже ли грешна сметката на Путин?

Дълго време руският президент игнорираше икономическата цена на конфликта в Украйна, но западните санкции и срива на петрола промениха ситуацията

11:49 | 19.12.14 г. 98
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин не прецени правилно хода си, смята WSJ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин не прецени правилно хода си, смята WSJ. Снимка: Ройтерс

Когато Русия анексира Кримския полуостров в Украйна през пролетта, западните правителства изпаднаха в яростни нападки. Владимир Путин остана обаче спокоен. Светът в крайна сметка ще се съобрази с новата граница, заяви тогава руският президент пред своите съветници. Деветата по големина в света икономика ще успее да поеме икономическите щети заради наложените от Запада санкции в отговор на подхода на Путин въпреки значителното им влияние, бе убеден тогава Кремъл.

И в продължение на няколко месеца изглеждаше, че много дръзкото начинание на Путин всъщност ще се отплати. „Неговите прогнози се сбъднаха", заяви Алексей Кудрин, бивш финансов министър и дългогодишен съветник на Путин през май. „Много хора вече са се съгласили с новото бъдеще на Крим, поне неофициално", казва Кудрин, цитиран в анализ по темата на The Wall Street Jorunal. 

Освен това Путин изглежда също убеден, че дълбоките взаимоотношения, които е имал през годините с основните търговски партньори, като Германия, ще ограничат негативните ефекти. Така поне твърдят източници на изданието, които по това време са станали свидетели на дискусиите в Кремъл.

Първият кръг от санкциите се отнасяше основно срещу руски официални лица и бизнесмени, свързани с Путин. След официалното налагане руският държавен глава се срещна със своите консултанти. За възможните икономически последици от санкциите обаче той не споменава нито дума. Вместо това той се изказва за един възможен  по-бърз растеж на руската икономика. Но след като операторите на държавната телевизия напускат мястото на изявлението на Путин, правителствени служители изказват пред президента своите тревоги.

И Алексей Кудрин, бившият финансов министър и дългогодишен съюзник на Путин, участва в срещата. Той предупреждава, че санкциите, макар и ограничени до физически лица, ще засегнат растежа на икономиката. По-широкообхватни санкции срещу държавни банки - които се очакваше да последват през лятото, биха били много по-болезнени, прогнозира той. Те биха насърчили бягството на капитали, биха задушили инвестициите и биха отслабнали рублата.

Но сметката на Путин не излиза, той е направил напълно погрешни изчисления, пише още WSJ. Разширените санкции блокират достъпа на Русия до капитали и технологии от Запада. Руската икономика започва да се клати и да навлиза бавно в рецесия. И тогава идва още един удар, който нито западните правителства, нито Русия биха могли да предвидят - цената на суровия петрол, живителната сила за руската икономика, се сви от средата на лятото с 40 процента. Със спада на цените се увеличава и въздействието на санкциите. Рублата навлезе в състояние на свободно падане. Междувременно се разрази истинска валутна криза в Русия, като във вторник местната валута загуби 20% спрямо долара, преди да се възстанови отчасти.

Проблемите се задълбочават, но заради погрешните си изчисления самият Путин се лишава от някои опции. След като през цялата година той игнорираше икономическата цена на конфликта до голяма степен и отстраняваше либерално настроени съветници, които искаха да го предупредят за последиците от политиката му, сега той се опитва да обърне курса. Путин се опитва сега да спечели доверието на бизнеса и да съживи икономиката. На годишната си пресконференция в четвъртък Путин демонстративно омаловажи кризата. Русия би преодоляла сегашната криза в рамките на две години, заяви той.

Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 16 rate down comment 4
многодобре
преди 9 години
Хайде,по-спокойно.Нали за това иде реч.Всеки проблем да се решава на масата за преговори.Нямаше да се стига до референдума в Крим,ако върхушката в Украйна беше "стъпила" по-здраво върху спазването на правата на всички (дори и тези ,които живеят в източната и част)гражданите на Украйна а не да толерира "проявите" на "Десен сектор".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 15
юрист
преди 9 години
От блока на НАТО сащ, франция и ю.к. са ядрени сили. Стиска ли му на *** да пробва първи да натисне копчето и защо някои си мислят, че ядрената зима в такъв случай ще подмине рф и руснаците? Кого плашат руските застъпници с руското ядрено копче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 18
юрист
преди 9 години
Много ми е интересно- ако френският президент "превърти" и натисне в такова състояние ядреното копче срещу русията, руските застъпници не се ли страхуват за живота си и за живота на руснаците,м ?:D Да не би само русията да е ядрена държава в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 20
юрист
преди 9 години
На руските ракети има противопоставени френски и американски ракети + ПРО:) Нали заради това *** се оплакваше като смъртник от разполагането на американското ПРО в Европа:D Мрънка, мрънка, но не постигна целеният от него ефект и има ПРО в Европа. За това е мрънкал, агресорът му с агресор- за да може сега неговите платени коментатори да плашат европейците с руски ядрени оръжия, но нещо не го огря:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 7
многодобре
преди 9 години
На ракетите не им трябват хартии (долари) ,за да летят,нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 19
юрист
преди 9 години
Военни действия БЕЗ финанси и от държава в дефолт? И как, моля , става тази работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 9
многодобре
преди 9 години
Каза (Путин) кратко и категорично,че "Крим е част от Русия ,сега и завинаги".Ако ще има промяна ,то тя ще с цената на военни действия и тогава ние с вас ще гледаме от небесата, кой ще е победителят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 20
юрист
преди 9 години
"...Русия стана непредсказуема, което е най-голямата заплаха за партньорството", казва Гернот Ерлер, координатор на федералното правителство по въпросите за Източна Европа. Ние не знаем какви са целите на Русия в момента, казва той...." Още едно доказателство, че Германия вече открито признава рф за главна заплаха за нира на целият континент Европа. Руският хитлер- *** - е готов да подпали война в Европа, но да не върне Крим на Украйна. Ми тогава да спечели първо финансовата и икономическа война на целият свят срещу него, а после да мисли за другото:D Без парички няма финансира на руската Трета световна- ето- за това целият свят се обедини срещу ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Сега се вижда единствено че сметките на българските тикви са грешни.За другите играчи и участници още е рано да се каже кой е сбъркал и кой е спечелил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 20
юрист
преди 9 години
"...Но сметката на Путин не излиза, той е направил напълно погрешни изчисления..." Естествено- нали санкциите били "книжен тигър", *** само "си го местел от единият крачол в другия", а изведнъж се оказа- и то по последвалият икономически и финансов ефект, че това са били изключително тежки за рф санкции. Сега има нов кръг санкции - от ес и от сащ. *** ще по/връща Крим на Украйна -или рф ще фалира. Давам на рф не повече от 2 малс. 3 месеца до обявяването на дефолт/ фалит на рф. Да- тогава пак ще сме виновни ние- ес; световният империализъм, който не зачитал руският милитаризъм , както и международното положение, но - на крива ракета- космоса й крив:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още