IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Близкия изток и глобалните рискове

От Магреб до Пакистан нестабилността в региона създава най-голям риск на световно ниво, коментира Нуриел Рубини

17:24 | 04.10.15 г. 28
<p>
	Останки след бомбардировки по ивицата Газа <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Останки след бомбардировки по ивицата Газа Снимка: Ройтерс

В сравнение с останалите геополитически рискове днес дългата дъга на нестабилност, простираща се от Магреб до афгано-пакистанската граница, е най-големият. С Арабската пролет, която става все по-далечен спомен, нестабилността по тази дъга се засилва. И наистина, от трите страни, където започна Арабската пролет, Либия се превърна в провалена държава, Египет се върна към авторитарен режим, а Тунис е икономически и политически дестабилизиран от терористични нападения, коментира Нуриел Рубини, професор в Stern School of Business към Нюйоркския университет и бивш старши икономист в Белия дом.

Насилието и нестабилността в Северна Африка се разпространява и върху Субсахарска Африка, като Сахел – един от най-бедните и екологично унищожени региони в света, в момента е в ръцете на джихадизма, който се промъква и към Африканския рог на изток. А, както и в Либия, граждански войни бушуват в Ирак, Сирия, Йемен и Сомалия, които все повече приличат на провалени държави.

Сътресенията в региона (за чието стартиране САЩ и техните съюзници помогнаха, опитвайки се да сменят режимите в Ирак, Либия, Сирия, Египет и на други места) се отразяват негативно и на други преди сигурни държави. Напливът на бежанци от Сирия и Ирак дестабилизира Йордания, Ливан и дори Турция, която става все по-авторитарна под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Междувременно, при положение, че конфликтът между Израел и Палестина все още не е решен, Хамас в Газа и Хизбула в Ливан представляват хронична заплаха за жестоки сблъсъци с Израел.

В тази несигурна регионална среда голямата борба за регионално надмощие между сунитската Саудитска Арабия и шиитски Иран се отразява бурно на Ирак, Сирия, Йемен, Бахрейн и Ливан. И макар че скорошната сделка по ядрената програма на Иран може да намали риска от разпространение, вдигането на икономическите санкции върху Иран ще предостави на лидерите му повече финансови ресурси, с които да подкрепят шиитските си съюзници. По на изток Афганистан (където възраждащите се талибани може да се върнат на власт) и Пакистан (където местните ислямисти представляват постоянна заплаха за сигурността) рискуват да се превърнат в полупровалени държави.

И все пак, забележително е, че въпреки „пожарите“ в по-голямата част от региона цените на петрола се сриват. В миналото геополитическата нестабилност в региона задейства три глобални рецесии. През 1973 г. войната Йом Кипур между Израел и арабските държави доведе до петролно ембарго, което утрои цените, и до стагфлация (висока безработица в комбинация с инфлация) през 1974-5 г. Иранската революция от 1979 г. доведе до друго ембарго и ценови шок, който даде старт на глобална стагфлация през периода 1980-1982 г. А иракската инвазия в Кувейт през 1990 г. предизвика нов скок на цените на петрола, който доведе до американска и световна рецесия през 1990-1991 г.

Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
ти ако четеше поне малко Кисинджър(щото него бая го печатат тук) щеше да говориш с уважението с което той говори и към Русия и към комунистите. Той е една от основните причини аз да не съм русофоб(а не историята на страната ни). Между другото къде си чел тая глупост, че е съветник на Обама??? Ти вярно чел ли си нещо от него? Като например:"Санкциите(срещу Русия-б. календар) не са израз на стратегия, а липса на такава."...Или пък:"Западът демонизира Путин, защото няма политика за Украйна"Да знаеш, че това е убиеца на СССР. Та много внимавай да не му кажеш путинофил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Ще споделиш ли, кои сте тези, дето ще се намесвате да заграбвате природните ресурси на Близкия изток и други "такива места"? Кисинджър го знаем кой е и от кои е,,а ти към кои си се записал в първи род, множествено число? Как точно влияеш на процесите, в които са въвлечени дължави като Иран и Сирия, за да избираш и предлагаш мисли от сорта "да ги оставите" или не - ако не се приеме предложението ти? И много важно - от кого би се приело или не? Към кого си адресирал творбата си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Президентът Росен Плевнелиев нагло реши да не свика Консултативен съвет по национална сигурност, въпреки че държавата се тресе по горещата тема с бежанците.Лидерите на всички партии настояват да се съберат, а той бяга от темата и оставя министър-председателя Борисов сам да се занимава със случая."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
Аз мисля, че Бризкия Изток трябва да бъде оставен на мира без никакви намеси в защита на човешките права. Може да се намесваме само с цел заграбване на природните ресурси от такива места. Откъде на къде европейски или американски войници ще дават живота си във войната срещу Ислямска Държава? Съветникът на Обама Хенри Кисинджър беше казал, че Америка се нуждае от ресурсите на страните от Третия свят, повече отколкото тези страни имат нужда от ресурси. Аз мисля, че трябва да се придържаме към тази идея и да оставим Иран и Сирия да се борят само срещу ИД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Това го казва Рубини...ако не сте съгласни /минусчиите/ , пишете му на лични ...хахаха !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
(САЩ изхарчиха 2 трлн. долара във войните в Афганистан и Ирак, само за да създадат още по-голяма нестабилност)...ами Либия , Тунис , Египет , Йемен сега Сирия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още