IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама и Меркел - брак по сметка

Само канцлерът може да продължи политиката на Обама на световната сцена

20:30 | 27.04.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Подкрепата за Меркел се очертава като важен елемент от политическото наследство на Обама.&nbsp; <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Подкрепата за Меркел се очертава като важен елемент от политическото наследство на Обама.  Снимка: Ройтерс

В Хановер президентът на САЩ Барак Обама обсипа с комплименти Ангела Меркел, защото само тя може да продължи неговата политика на световната сцена. Месеци преди да напусне президентския пост Обама усеща, че политическото му наследство е в опасност. Глобалният ред, оформен след Втората световна война благодарение на съюза между Европа и САЩ, в края на втория му президентски мандат изглежда по-крехък отвсякога, пише в цитиран от БТА анализ за Deutsche Welle Рихард Фукс.

Нова студена война застрашава мира в Европа, посочва Фукс. Украйна се е превърнала в бойно поле, където Русия и Западът делят сфери на влияние. Близкият изток, разкъсван от терористични групировки и от деспотични управници, сякаш върви към саморазрушаване. Миграционната криза в Европа за броени месеци постави под въпрос основите, които вече над шест десетилетия крепят европейското обединение. 

Планът на Обама - "смяна на караула"

На този фон най-могъщият лидер на планетата изведнъж започна да изглежда уязвим, дори безсилен. Той явно го е осъзнал с особена острота самият, затова в Германия дейно се залови да осигури приемственост на своя политически курс.

Като свой приемник на световната арена Обама разглежда най-вече Ангела Меркел. Той очаква тя да поеме отговорността за развитие на свободна търговия между ЕС и САЩ, развитие на сътрудничество вместо конфронтация и укрепване на демокрацията. Обама демонстрира това в Хановер чрез думи, образи и жестове.

Прегръдки и комплименти - по собствените му думи Обама се гордее, че може да нарече Ангела Меркел свой приятел и цени "твърдата й ръка", нейната принципност, "безусловното желание да опази европейското единство". Меркел брани универсалните ценности, включително в ситуации, когато това е всъщност най-трудното. Колкото до позицията й по миграционната криза, Меркел е на правилната страна на историята, подчерта президентът на САЩ.

Обама целеше на първо място да изкаже на Ангела Меркел личното си уважение. Отношенията на американския лидер с германската държавничка невинаги вървяха гладко: тайните служби на САЩ подслушваха мобилния й телефон. Това коства на Обама доверието и уважението на един приятел, какъвто беше Меркел, в далеч по-голяма степен, отколкото смятаха дълго време американските й партньори.

Прагматични съображения обаче пак обединиха двамата политици. Не на последно място защото и двамата осъзнаха, че в стадия на нарастващ хаос светът има спешна нужда от трезво, рационално мислещи лидери. В крайна сметка двамата стигнаха до взаимно зачитане и доверие. 

Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 2
lozkhris
преди 8 години
Toва би било перфектното развитие на нещата..Но за съжаление ми се струва, че агонията ще продължи още доста време. Резултатите от референдума в Англия ще бъдат най-вероятно фалшифицирани, както се случи с Шотландия. Англия е бастиона на САЩ в Европа и излизането и от ЕС ще даде много лош пример на вси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Референдума в Англия ще е началото на края.Резултатите от него щеотключат процеси които щесъздадат прецедент за последващите излизания от ЕС.След Англия следващата ще е Гърция , Испания и цялата южна дъга на ЕС. Идва краят на "ЕДИННАТА" валута, която не само не е единна ,но не е обезпечена с реални активи на ЕЦБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
щом се харесват Въглена с Бабетията нека се вземат и ние ше им пратим Баце за кум .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 3
lozkhris
преди 8 години
Първият черен президент на Щатите ще си отиде безславно като най-слабият, зависим и некадърен американски политик. Съюзницата му Меркел - също. Тя допусна безкрайно много компромиси, които дори собствените и поданици вече не могат да търпят - подмазване и открито сервилничене пред авторитарният ислямист Ердоан, изключителна недалновидност спрямо очевидно организираната миграция на араби и *** от Изтока и Африка към сърцето на християнска Европа, тотално безсилие в отношенията си с Русия...Могъществото на американския президент и подопечната му империя отива към своя залез, а лидерската позиция на Европа ерозира с всяка изминала минута. Разбираемо е желанието на всеки отиващ си президент да направи нещо изключително запомнящо се в края на мандата си, та да остане в Историята...но ТОЗИ президент няма никакви опции.Както и съюзницата му от линеещата Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Според Обама сплотяващ елемент може да стане споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство."Въгленът е наясно че европейските народи го не щат ..."свободния световен ред "...та белким дърт.ата бран...ия помогне...баси шоуто , голем майтап ама на голо е друго !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още