IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой спечели от Brexit?

Излизането на Великобритания от ЕС доведе до много загуби, но в дългосрочен план една азиатска държава може да получи много от това решение

11:53 | 25.06.16 г. 41
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дейвид Камерън и Си Дзинпин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън и Си Дзинпин. Снимка: архив Ройтерс

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) създаде много губещи, включително британския финансов сектор, премиера Дейвид Камерън, паунда, европейската интеграция. Но извън всички сътресения на пазара и несигурността, има поне един голям победител: Китай, пише в свой анализ Bloomberg.

В краткосрочен план, разбира се, борещата се с проблеми китайска икономика може да бъде засегната негативно от хаоса в Европейския съюз – вторият ѝ най-голям търговски партньор. Един по-малък, по-нестабилен европейски пазар и по-бедни потребители не са добри новини за китайските износители. В дългосрочен план обаче е почти сигурно, че Brexit е от икономически и политически интерес за Китай.

Дори и когато Европа беше обединена, но обременена, както от дългови неволи, така и от високи разходи, проблемна администрация и в някои случаи съмнителна конкурентоспособност, тя имаше труден път в конкурирането си с Китай. Сега ЕС не може да помогне особено, но може да се превърне в по-малка противотежест на възхода на Китай на световната сцена.

На първо място си спомнете защо беше формиран ЕС. Привържениците му искат да подчертаят мисията на ЕС да промотира мира и демокрацията. В по-практически аспект ключовата цел за унифицирането беше да се засили влиянието на региона в глобалната икономика. Различните страни в Европа разбират, че ще бъдат много по-силни, ако работят на един общ пазар, с общи институции и дори обща валута, отколкото ако се опитват да се конкурират отделно. Европа се надява да се развие в голям икономически блок, наравно със САЩ и по-скоро с Китай.

В действителност Европа не успява да изпълни този идеал и страда от това. Устойчивият национализъм многократно е ограничавал способността на ЕС да изгради свой общ фронт, както по отношение на търговията, така и по геополитическите въпроси.

Никъде другаде този провал не е толкова очевиден, колкото в отношенията на Европа с Китай. На теория ЕС може да упражнява значителна власт в оказването на натиск върху Пекин да отвори своите пазари и да търгува. Вместо това европейските страни пропиляха това предимство, като започнаха да се конкурират помежду си за китайските инвестиции и услуги.

Малко след като Камерън ухажва китайския президент Си Дзинпин, който беше на визита във Великобритания миналата година, германският канцлер Ангела Меркел отиде до Пекин в опит да сключи собствени бизнес споразумения. Възможностите за Китай са на принципа „разделяй и владей“, особено когато става дума за постигането на по-добри сделки.

Европейските компании със сигурност щяха да получат по-добри услуги, ако ЕС можеше да излезе с обща политика по отношение на Китай. Въпреки че фирми от азиатската страна придобиха значителен брой компании в Европа, като се сдобиха дори с дялове в много харесвани футболни отбори, по време на последното си посещение в Пекин Меркел се оплака, че чуждестранните фирми заслужават да „се ползват със същите права и привилегии като китайските“. Ако тя, Камерън и останалите европейски лидери бяха стиснали ръце и се бяха борили заедно за тези права, щяха да имат много по-голям шанс за успех, допълва анализът.

Вместо това сега свитият общ пазар в Европа ще подбива глобалната конкурентоспособност на своите компании. Европейските фирми – от големи банки до технологични стартъпи – щяха да бъдат много по-добре позиционирани спрямо бързо развиващите се китайски фирми, ако бяха в състояние да се възползват от един пълноправен общ европейски пазар.

В политически план Brexit може само да разшири обхвата на действие на Китай. Докато страната оспорва съкровените идеали на Запада, важността на опазването на тези ценности и цели нараства значително. Един обединен Европейски съюз би могъл да представлява сериозна проверка на увереността на Пекин.

Избирайки да напуснат ЕС, британските избиратели показаха късогледство относно това как светът се променя и колко трудно ще бъде за всяка страна с глобални амбиции да се справи сама. С Brexit, както Великобритания, така и Европа губят повече от едно партньорство. Те губят най-добрия си шанс да останат значими в променящия се световен ред. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 11 rate down comment 4
dani de vito
преди 7 години
Въпреки жестоката пропаганда ,включване на целия елит в кампанията за оставане ,убийството на политик от съмнителен привърженик на напускането,посещението на Обама с молба за оставане,предупрежденията на банките за прекъсване на банкови операции при излизане и какво ли още не ,на гордите албионци явно нещо много им е писнало .Писнало е на ред други държави от съюза ,гледащи кой ще си тръгне пръв.Брексит не е причина ,това е катализатор за разпадане на евросъюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
В случая съм почти на 100% съгласен с теб. Не съм съгласен само с това, че ЕС се е запъвал (а трябваше). ЕС до последно им даваше отстъпки и "специалности". Е сега имат прекрасната възможност да са специални сами за себе си:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 6
georgi_shum
преди 7 години
Мисля че съм написал ясно по долу, кое точно негово твърдения, твърдя че е лъжа! Както и ред общоизвестни и лесно проверими факти доказващи че това негова твърдение е лъжа! А човек, който лъже, се нарича лъжец! Като забележи той не дава нито един аргумент или факт да докаже това си конкретно търсене. Просто го пуска и представя за факт. Което го прави освен лъжливо и манипулативно! А това го прави Лъжец - Манипулатор. Надявам се сега е ясно. По ясно от това не мога..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 4
Pyramid
преди 7 години
бедата е, че ЕС се запъваше на постоянните претенции на ингилизите за "специалност". Бе много специални бе, пусто, все ти отгоре, все те с намаления, все те по-по-най и т.н......и постоянно мрънкането за още. Та, Камерън сгреши и грешката му е там, че сега англия няма как да бъде "специална", т.к. ще остане сама по себе си. "Специалност" и "особеност" има само в общност, където са повече от двама и някой иска законите на общността да се прилагат към него по преференциален някакъв начин...или Общността не рече да ги прилага в ..."наказателен" порядък. Свърши се със специалността им. Ще бъдат просто един външен субект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 2
ivanrog
преди 7 години
Ами всъщност не отговори, а доказа, че не си показал, кое е лъжа, а просто си го заплюл като лъжец, без да изразиш аргументите си. Като допълнение се фокусираш само над една част от цялото изказване и то финалната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 7
georgi_shum
преди 7 години
Виждаш ли се колко жалко човече си и защо си гонен и мразен навсякъде? Щото само лаеш празни приказки! Като се опре до защита на теза, излагане на факти, обосновка на гледна точка издишаш като спукан презерватив и бягаш като бит п......!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 4
georgi_shum
преди 7 години
Дава и се право и да не приема, ако не желае еврото за валута. След това при подписване на Шенгенското споразумение получава правото да не прилага част от разпоредбите относно граничния контрол и някои други. Има и още и още и още та чак до Февруари тази година! Когато Камерън получи поредните отстъпки, които поиска и каза, че това е достатъчно, той да води кампания за оставане. Всичко това са лесно проверими факти, за всеки един средно интелигентен човек! И доказават че ти ЛЪЖЕШ с твърденията си.С това мисля отговарям и на потребителя ivanrog
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 4
georgi_shum
преди 7 години
Виж какво страхо, страхле или както там тв зовът приятелите ти! Нямам нищо против правото да можеш свободно да изказваш мнението си! Никъде не съм твърдял обратното, нито съм искал са ти се спре достъп до тази трибуна тук. Но имам против да лъжеш. А ти излъга с твърдението, че е Британия е поискала специален статут в ЕС, който и бил отказан и за това е напуснала или даже била изгонена. ТОВА Е Лъжа! Доказателства от самото присъединяване на ОК през 1973. В края на 70те при създаването на европейската валутна система Британия получи специален статут да не се присъедини към нея, направи го сама чак в началото на 90те. Друг специален статут на Британия получава специални отстъпки от за вноската си, която трябва да внася в бюджета на ЕС. Това е по времето мисля на Тачър. Друг пример - при подписване на договора от Маастрихт, Британия получава правото да не подпише социалната харта, която регламентира условия на труд, профсъюзни права и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Приемам мнението ти! :))))) ха ха ха Трогнат съм от вниманието ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Ей го на и другия "демократ" закърмен от "европейската ценностна система" !! ха ха ха Какво да им напише човек на такива!? Пишеш някакво мнение по някаква тема а те приемат написаното срещу тях лично! ха ха ха ...и почват едни епитети ум да му заяде на човек! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още